Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: Teltházas brit filmbemutató

 


2012. november 23.
Notting Hill Coronet Cinema 

Óriási sikert váltott ki Az ajtó Londonban
Ralph Fiennes is megjelent Szabó István új filmjének brit bemutatóján, melyet a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezett

Szabó István Oscar-díjas filmrendező legújabb alkotásának nagy-britanniai premierje a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében Magyarország Külügyminisztériumának támogatásával valósult meg a patinás Notting Hill Coronet filmszínházban 2012. november 23-án. A film rendkívüli fogadtatását mutatta, hogy már hetekkel a vetítés előtt minden hely elkelt és a több száz fős közönség mellett olyan illusztris vendégek voltak kíváncsiak a filmre, mint Ralph Fiennes világhírű angol színész, Len Rix Az ajtó c. regény angol fordítója, a brit filmakadémia prominens tagjai, filmrendezők, színészek, a brit és magyar sajtó képviselői. Csák János londoni nagykövet szintén megtisztelte jelenlétével a jeles eseményt. Szabó István filmrendező és Ragályi Elemér operatőr is jelen voltak a különleges vetítésen. A filmvetítés után az alkotók a közönség kérdéseire válaszoltak.

 

A közönségtalálkozón Szabó István és Ragályi Elemér méltatták a brit főszereplő Helen Mirren érdemeit, és elmondták milyen nagyszerű élmény volt együttműködni az illusztris nemzetközi stábbal, Helen Mirren-nel, Martina Gedeck német színésznővel és Eperjes Károly kiváló magyar színésszel. Szabó István beszámolt arról a pillanatról, amikor az első kosztümpróbán Helen Mirren egy széttaposott fűzős cipő láttán érzett rá igazán Emerenc karakterére. A rendező továbbá méltatta az olyan hatalmas színészeket, mint Helen Mirren és Ralph Fiennes, akik az arcukkal képesek a legnagyobb alakítást nyújtani. A napfény íze és Az angol beteg főszerepeit emlékezetesen alakító Ralph Fiennes is jelen volt a filmpremieren és nagy érdeklődéssel tekintette meg kedves barátjának, Szabó Istvánnak legújabb remekét.

Szabó István így nyilatkozott Az ajtóról:

Film az emberi tartásról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről. Magda, az írónő bejárónőt keres, megismeri Emerencet, a meglehetősen öntörvényű nyers asszonyt. Apránként kibontakozó kapcsolatuk sokszor viharos. A kezdetben egymás iránt érzett gyanakvás helyét lassan átveszi az elfogadás és a bizalom. Ahogy Emerencről leválik a ridegség máza, úgy tárul ki a közöttük lévő ajtó.

A Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója Dr. Pászthy Beata nagy örömmel és büszkeséggel nyilatkozott Az ajtó brit bemutatójáról:

Nagy megtiszteltetés az intézet számára a magyar filmművészet egyik legújabb remekét bemutatni Nagy-Britanniában. Büszkeséggel tölt el bennünket ilyen kiváló művészeket, mint Szabó István és Ragályi Elemér elhívni Londonba, és a magyar-brit-német együttműködés csodálatos produktumát bemutatni a brit közönségnek. Több mint 400 londoni néző jött el az emlékezetes filmpremierre. A Londoni Magyar Kulturális Központ hálás köszönettel tartozik a Külügyminisztériumnak, akik idén az intézet számos programját támogatták, köztük a Kós Károly építészetét bemutató szimpóziumot, a rendkívül sikeres Halasi csipke és Herendi porcelán kiállításunkat, valamint a mostani filmpremiert.
Az ajtó című film alapja Szabó Magda azonos című regénye, amelyet Len Rix kiváló angol fordításában olvashat a brit közönség. A neves fordító ezen a filmpremieren találkozhatott először Az ajtó c. film alkotóival, Szabó Istvánnal és Ragályi Elemérrel.

A BBC World Service Radio munkatársa Philip Bergson, aki a Londoni Magyar Kulturális Központ állandó és kiemelt vendége, a filmpremier napján interjút készített Szabó Istvánnal. Az interjú a The Strand c. kulturális magazinműsorban hallható a világ számos országában december 3-án és 4-én az alábbi időpontokban: 

December 3-án
Amerika: 15.30GMT
Európa: 20.30GMT

December 4-én
Európa: 03.30GMT, 09.30GMT és 12.30GMT 

www.bbc.co.uk/programmes/p002vsn3 


A filmpremier fotóalbuma a Facebook oldalunkon tekinthető meg. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség