Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: Visegrád All Stars


2013. szeptember 25. szerda, 19 óra
Auditorium, EBRD
One Exchange Square, London EC2A 2JN 

Visegrád All Stars plus One dzsezzformáció

JAZZ

Magyarország 2013. július 1-jén átvette a Közép-Európai Kezdeményezés Visegrádi Négyek elnökségét Lengyelországtól. A magyar elnökség megünneplése alkalmából a Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ együttműködésben a V4-es országok kulturális intézeteivel és képviseletével – a londoni Cseh Központtal, a Lengyel Kulturális Intézettel és Szlovákia Londoni Nagykövetségével – valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) Jazz in the City – Visegrád All Stars címmel gálakoncertet szervez. A koncert fellépői a négy visegrádi országból érkeznek, a helyi színek képviseletében pedig egy brit zenész egészíti ki az egyedi formációt.

Szakcsi Lakatos Béla Magyarország világhírű, innovatív és műfajteremtő zongoristája, aki mindig a gyökereiből merítve mutatja be saját egyedi stílusát. Alyn Shipton méltatása a The Times-ban: „Szakcsi Lakatos Béla zongorajátéka ragyogóan excentrikus". John Fordham a The Guardian-ban egyszerűen azt írta: „Szakcsi Lakatos Béla fantasztikus zongorista". 2007 novemberében már képviselte Magyarországot az Egyesült Királyságban, akkor a London Jazz Festivalon lépett fel zenésztársaival. Az elképesztően sikeres koncertet a BBC Radio 3 élőben közvetítette.

Robert Balzar, a kiemelkedően tehetséges cseh basszusgitáros, joggal érdemelte ki világhírű honfitársa, George Mraz csodálatát, aki ezt mondta Robert zenéjéről, amikor Robert triója az amerikai gitáros sztárral, John Abercrombie-val együtt játszott: „Nagyon jól szól, a szólójátékai átgondoltak, csalhatatlan ritmusa van, pont a megfelelő hangot teremti meg a bandának".

Steve Fishwicket az egyik legjobb brit dzsezztrombitásként tartják számon, aki fergeteges tempóban tett szert nemzetközi ismertségre hibátlan technikájának és csodálatosan harmonikus improvizációinak köszönhetően. Már több dzsezzlegendával is játszott együtt, mint például George Mraz, Scott Hamilton, Ken Peplowski, Herb Geller, Bob Cranshaw, Lew Soloff, Ronnie Cuber, Anita O'Day – és még sokan mások. 2002-ben megnyerte a British Jazz Awards 'Rising Star' díját. 

Az alig 16 éves magyar származású szlovák dobos, David Hodek 3 éves korában kezdett zenélni. Négyéves korára már nemcsak egy tehetséges tinédzser szintjén játszott, de kottát is tudott olvasni. Ugyanabban az évben egy blues band tagja lett. A dzsezz megismerése egészen új világot tárt elé. Mostanra már több kiemelkedő közép-európai dzsezz-zenésszel játszott együtt és a londoni Ronnie Scott-ban fergeteges koncertet adott. Helye a Visegrádi Négyek dszezz formációjában nem csupán reklámfogás, hanem egyértelműen kiérdemelt.

A fantasztikus lengyel szaxofonos, Maciej Sikala 1995-2005 között a Jazz Forum magazin olvasóinak szavazatai alapján első helyen végzetta „tenor sax" kategóriában. Lényegében mindenkivel zenélt már együtt, aki számít a dzsezz közegében: Lester Bowie-val, Kenny Wheeler-rel, Billy Harper-rel, Billy Hart-tal, Joanne Brackeen-nel, David Liebman-nal és Reggie Workman-nal. A Gdansk-i Zeneakadémia és a Bydgoszcz-i Zeneakadémia dzsezztanszékein oktat.

Zártkörű rendezvény, belépés csak meghívóval lehetséges.

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
22
Január
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
2020. jan. 22. - márc. 15.
Tündérszó Meseíró Pályázat