Iratkozzon fel hírlevelünkre

London - Magyar családi nap

Magyar Családi Nap Londonban:
Varázslatos magyar hangulat a Temze partján
2012. május 6.
Victoria Embankments Gardens


Több száz magyar és brit család ünnepelt együtt a Londoni Magyar Kulturális Központ és a Londoni Magyar Nagykövetség által szervezett családi napi rendezvényen Londonban. A Magyar Családi Nap kiemelt programja a Kaláka együttes gyerekeknek szóló koncertje volt, akik mellett a helyi magyar zene, tánc és kézművesség jeles képviselői is szórakoztatták a gyermekeket és szüleiket.

A jeles eseményt Csák János londoni magyar nagykövet nyitotta meg. Üdvözlő szavaiban kiemelte a barátság és a család fontosságát.

Megható és szívet melengető volt látni, ahogy gyerekek, szülők és nagyszülők együtt énekeltek, táncoltak a Kaláka együttes koncertjén. Sokan elérzékenyültek akkor is, amikor a közönség a zenekarral együtt énekelve köszöntötte az édesanyákat. A koncert végén a közönség vastapssal köszönte meg az együttesnek az emlékezetes koncertet.

Ezután a Guildfordi Tanoda és Játszóház gyermektánccsoportjának fellépése következett, ami mindenkit elbűvölt, így a kis népviseletes tánccsoport ráadást adott a lelkes közönségnek. A tánc Tímár Böske, neves néptáncoktató programjával folytatódott, ahol kicsik és nagyok együtt ropták a magyar néptáncot. Tímár Böske mindenkit bevont a táncba, még Csák János nagykövet úr sem tudott ellenállni a mindenkit megmozgató néptáncnak.


A pergő táncot a Wokingi Magyar Klub lebilincselő bábjátéka követte. A színpad színes programjával párhuzamosan a gyermekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, mely az agyagozástól kezdve a csutkababa készítéséig sok-sok érdekes kreatív tevékenységet felölelt. A gyermekek számára meghirdetett rajzverseny témája 'a kedvenc Kaláka-dalom' volt. A nyerteseknek a Kaláka együttes egy-egy szép CD-t ajándékozott.

A délutáni program végén a H-Unique londoni magyar néptáncegyüttes lépett fel fergetegesen koreografált és kivitelezett táncprodukciójával. A csodálatos magyar népviseletbe öltözött öt pár táncos szólótáncokkal színesítette a csoportos táncprodukciót, melyet vastapssal ünnepelt a magyar és brit közönség. A talpalávalót a Kontraband népzenekar húzta. 

A Magyar Családi Napon az igazi magyar hangulatot a zene, tánc, kézművesség és a messziről jól látható nemzeti színű dekoráció mellett a magyar gasztronómia remekei is biztosították. A Gordon's Wine Bar magyar főszakácsa és a magyar személyzet hamisítatlan magyar ízeket varázsoltak London szívébe.

Dr. Pászthy Beata a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója így nyilatkozott a sikeres rendezvényről:

"A Magyar Családi Nap kiemelkedő jelentőségű rendezvényünk és boldog vagyok, hogy remekül sikerült. Először hívtuk meg a Nagy-Britanniában élő magyarokat, magyar közösségeket, hogy együtt ünnepeljük a családokat. Akárcsak a gyönyörűen magasra növő fáknak, nekünk, embereknek is erős gyökerekre van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ezek a gyökerek a családunk, nemzetünk, hazánk. E gyökerek nélkül elsatnyulunk. Ezért a mai napon a családokat ünnepeljük zenével, tánccal, sok játékkal."

A Magyar Családi Napra példaértékű összefogással készültek a helyi magyar közösségek, iskolák, akik kézműves foglalkozásokat tartottak a gyermekeknek. A Londoni Magyar Kulturális Központ a Magyar Családi Napot a brit családoknak is meghirdette, hiszen egy ilyen rendezvény remek alkalom a barátkozásra, és arra, hogy a londoni családok megismerjék a sokszínű magyar kultúrát. A napot a Kaláka együttes koncertje zárta a költészet és zene ünnepével a Bloomsbury-ben lévő St George templomban.

(Fotó: Szőcs Tekla) 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség