Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Kultúra Napja 2013

A külföldi magyar intézetek az idei évben is színes kulturális programmal ünneplik a Magyar Kultúra Napját. himnusz kotta 500

A Pozsonyi Magyar Intézet épületében működő Café Nappaliban megnyíló Magyar Könyvesbolt ünnepélyes átadására, amelyen Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke és Bödők László, a Panta Rhei szlovákiai könyvesbolt-hálózatának tulajdonosa mond köszöntőt. A könyvesbolt hivatalos átadásának napján 2013. január 22-én, melyre a Magyar Kultúra Napja alkalmából kerül sor, lehetősége nyílik arra is, hogy a könyvesbolt megnyitását megelőzően 17 órakor megtekintse az intézet kiállítótermében nyíló Ébredés című tárlatot, Szentiváni János, a Pulitzer-díjas Oktogon építészeti magazin fotóművészének és Tajti Eszter képzőművésznek közös kiállítását.18 órakor kezdődik irodalmi beszélgetésünk Csevej a Nappaliban címen, Egressy Zoltán népszerű próza- és drámaíróval, majd ezt követően kerül sor a könyvesbolt hivatalos átadására.

A zeneszerző, zeneoktató, népzenekutató és zenetudós születésének 130. évfordulója tiszteletére a XI. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny nyitóhangversenyén közreműködnek a Pozsonyi Konzervatórium tanárai: Gyöpös István hegedűn, Viktória Verbovská gordonkán, Tatiana Lenková zongorán.

 

A párizsi Collegium Hungaricumban a Nemzeti Opera közreműködésével szervezett dalestre kerül sor a PMI épületében, Mukk József operaénekes és Gábor József fellépésével. Mukk József a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének-, ezt követően pedig Opera szakán végzett, majd a bécsi Zeneakadémia professzora irányításával képezte tovább magát. Több díj tulajdonosa. 1991 augusztusától a Magyar Állami Operaház magánénekese. Rendszeresen koncertezik Európa-szerte Peskó Zoltán, Helmuth Rilling, Jurij Simonov, Yehudi Menuhin, Kobayashi Ken-Ichiro, Herbert Böck, Győriványi-Ráth György és Kocsis Zoltán vezényletével. A Bregenzi Kamarazenei Fesztivál visszatérő előadóművésze Schubert és Schumann dalestjeivel. Magyar, német és olasz kiadók számos CD-lemezt jelentettek meg közreműködésével. Gábor József zongoraművész diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte 1969-ben, tanára Zempléni Kornél volt. 1970 óta Győrben dolgozik, mint zongoratanár és –kísérő. Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön mint kamaramuzsikus, zongorakísérő. Különösen a fuvola-, hegedű és dalirodalom jó ismerője. Állandó kísérője a világhírű Győri Leánykarnak. Gyakran kísér zenei versenyeken is, ilyen minőségében több alkalommal kapta meg a legjobb zongorakísérőnek járó kitüntetést. Többek közt a Zenei Egyéniségek II. Nemzetközi Alexander Tansam versenyén is, ahol Ittzés Gergely partnere volt. 2010-ben Liszt Ferenc díjban részesült. Programjukban Bartók Béla, Kodály Zoltán, Erkel Ferenc, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Kacsóh Pongrác művei szerepelnek

Brüsszeli Intézetünk szervezésében Farkas Gábor zongoraművész koncertjére kerül sor a BozarSundays programsorozaton belül. Brahms, Liszt művek hangzanak majd el egy délelőtti matiné keretében. A sorozat hagyományos és közkedvelt eleme a brüsszeli kulturális életnek, várhatóan sok érdeklődővel.

Varsói intézetünk irodalmi rendezvénnyel tiszteleg: a Lengyelországban újonnan megjelent Márai-kötetek bemutatója lesz programon (Teresa Worowska estje); amelyet "Hommage á Sándor Márai" címmel Miklosovits László grafikái egészítenek ki, a kiállítás-megnyitó is ugyanezen a napon lesz.

A Londoni Magyar Intézet Babits Mihály irodalmi estet rendez a neves publicista és író, Sárközi Mátyás közreműködésével. A Londoni Magyar Kulturális Intézet nagy örömmel mutatja be Sárközi Mátyás legújabb könyvét: a Babits Mihály és Tanner Ilona kapcsolatáról szóló  Párban magányban című regényt (Norán Könyvesház, 2011).Többféle dokumentumból, naplókból, magánfeljegyzésekbõl, memoár-töredékekbõl és versekbõl formálta meg, rakta össze Sárközi Mátyás ennek a párnak közös történetét. Ami bár egyedi, de ha végigolvassuk, látjuk, hogy általános érvényű is. Szintén a Magyar Kultúra Napja alkalmából kerül sor a "Inspired by the Hungarian poetry..."  c. versíró műhelyre angol költők verseiből, amelyek egy kiválasztott magyar vers angol fordítása alapján készültek. A Magyar Kultúra Napján megrendezendő gálaesten lesz a megszületett költemények bemutatása, majd egy online antológia megjelentetése. A gálaest moderátora Fisher Tibor magyar származású angol író.

2013. január 22-én újra fellép Bogányi Gergely zongorista Bécsben, Magyarország Nagykövetségén. A nemzetközileg is elismert zongorista utoljára 2011 februárjában bűvölte el a bécsi közönséget a zenei tehetségével, amikor Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján a nagykövetség márványtermében koncertezett. Idén Bach, Schubert és Liszt darabjaiból áll a program, melyet a Magyar Kultúra Napjának alkalmával ad elő a művész.

Bukarest is változatos programmal készült: A világban élő román és magyar fotóművészek VII. nemzetközi szalonja hagyományosan minden évben a Magyar Kultúra Napján, több intézmény partnerségében megvalósuló program. A nemzetközi fotószalon a nagyváradi fotográfusok Tavirózsa klubjának és a nagyváradi Euró Fotó Art Szövetség közös szervezésében, Áder János és Traian Băsescu államelnökök védnöksége alatt valósul meg. Ezúttal a rendezvényt egy komolyzenei koncert is színesíti, a Fischer Annie ösztöndíjban részesült ifjú zongoraművész, Kiss Péter koncertje.

A moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ szervezésében 2013. január 27-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett esten lépnek fel a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színház szakos, elsőéves hallgatói. A tizenöt diák 2013. január 22-én érkezik Moszkvába a MHAT (Moszkvai Művészszínház) meghívására. A hallgatók egy korábbi együttműködés folytatásaként egy egyhetes szakmai kurzuson vesznek részt az orosz fővárosban. A moszkvai Magyar Kulturális Intézetben előadásuk során - amely a „Valahol, valamikor- Etüdök, jelenetek” címet viseli- egy színházi-irodalmi-zenei válogatást láthatnak és hallhatnak a magyar kultúra iránt érdeklők. További program: Szvetlana Maleta „Szerelmem Budapest” című kiállításának megnyitója, operett előadás Kálmán Imre és Lehár Ferenc zeneszerzők műveiből.

A Szófiai Magyar Intézetben a Sumeni XXIII. Nemzetközi szavalóverseny első helyezettjének, Mariella Sztancsevának irodalmi-zenei estje kerül megrendezésre. A Magyar Kulturális Intézet kamaraszínpadán Mariella Sztancseva egyszemélyes előadásában Örkény István, Nagy Lajos és Szakonyi Károly műveiből ad elő. Mariella Sztancseva Várnában született. 2011-ben elvégezte a szófiai Színművészeti Akadémia színész szakát. 2012-ig a várnai Sztojan Bacsvarov Drámai Színház tagja volt, ahol az idei évadban is fellép. A Sumeni Szavalóversenyen több díjat nyert: 2006-ban I. díjat amatőr kategóriában, 2010-ben I. díjat az egyetemisták kategóriában, 2012-ben I. díjat a hivatásos előadóművészek kategóriában.

Sepsiszentgyörgyi intézetünk Spíró György író 2013. január 15 és 18. közötti székelyföldi felolvasókörútjának szervezésében működött közre a Bod Péter Megyei Könyvtárral, amelynek állomásai Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Székelyudvarhely lesznek.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események