Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Művészeti Szalon Brüsszelben

 

Rendhagyó módon kívánt megemlékezni a brüsszeli Balassi Intézet, a Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata az idei évben a Magyar Kultúra Napjáról. 2016. január 22-én hívta ugyanis életre az Intézet az első Magyar Művészeti Szalont, melynek vendégei a Belgiumban élő és alkotó, a magyar kultúrát képviselő, magyar származású művészek voltak.

 

Az esemény célja - ahogy azt Vitézy Zsófia igazgató beszédében elmondta - egyrészt köszönetet mondani a magyar kultúra belgiumi képviselőinek, másrészt a Szalon megalapításával létrehozni egy olyan fórumot a közel ötven Belgiumban élő és alkotó, magyar, vagy magyar származású művészek számára, mely rendszeres találkozóin keresztül együttműködési lehetőségeket kínál a résztvevők számára. A Szalon - a remények szerint - egy olyan informális művészkört is maga köré gyűjt, mely segít a tagok számára kapcsolatot kiépíteni Magyarország kulturális szereplőivel.

Ennek elősegítésére az alakuló ülésen a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Kucsera Tamás Gergely tartott előadást az MMA rövid történeti múltjáról, valamint mai kultúraközvetítő és segítő szerepéről.

A Szalon védnöke Nagy Zoltán, Magyarország Belgiumi Nagykövete volt, aki beszédében reményét fejezte ki a jövőbeni közös együttműködés tekintetében,

valamint hangsúlyozta a magyar kultúra külföldön élő aktív szereplőinek országkép-építő szerepét. A Szalon a tervek szerint évi két-három alkalommal ülésezik majd.

Az est keretében két Belgiumban élő magyar művész Bucz Júlia (citera, ének) és Pintér László Zsolt (oboa, ének) mutatta be azt a CD-t, mely a belgiumi közös munkájuk eredményeként született. Az együtt töltött idő során a magyar népzenekultúra iránti szeretet és elkötelezettség mindkettőjükben felerősödött. A Kísérj utamon című koncert nagy sikert aratott a nemzetközi közönség körében.

Az esten megjelent művészek:

Ábrahám Bence (hegedűművész), Bárdos Andrea (színésznő), Bucz Julia (citera – népzene), Horváth Gedeon (festőművész), Horváth Pál (festőművész, szobrász), Kádár Judit (zongoraművész), Pusker Éva (hegedűművész), Száraz Marika (textilművész), Timar Nicolas (festőművész, szobrász), Veres Flóra (táncos koreográfus), Vakulya Zoltán (táncos, koreográfus), Pintér László Zsolt (oboa, furulya, énekes), Demeter Panni (oboa, néptánc), Roby Lakatos (hegedűművész), Sipsák István (klarinét), Schmidt Áron (táncos, koreográfus)

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség