Iratkozzon fel hírlevelünkre

09. 27-30. | Göteborgi Könyvvásár

 goteborg 2012 360

A Balassi Intézet szervezésében magyar pavilon is lesz Európa második legnagyobb
könyvvásárán, a Göteborgi Könyvvásáron.

A hatalmas területen zajló göteborgi nemzetközi fesztivál a könyves pavilonok mellett számtalan előadásnak is helyet ad. A 2012. szeptember 27-30-ig tartó programok közt lesznek szemináriumok többek között irodalomról, tudományos kutatásokról, aktuális társadalmi és gazdasági kérdésekről, de például a szakácsművészetről is.

A rangos esemény, ahová minden évben Nobel-díjas alkotók is ellátogatnak, nem csupán a könyvszakma képviselőit vonzza. A Göteborgi Könyvvásár ma már olyan nemzetközi fórumnak számít, amelyen a kiadókon és szerzőkön kívül újságírók, politikusok, kutatók és különböző szervezetek, intézmények képviselői is megjelennek. A vásárt széles médiafigyelem kíséri. Idén az események egyik fénypontja az előző évi irodalmi Nobel-díjas, a svéd Tomas Tranströmer szereplése. Jelenlétének az is aktualitást ad, hogy ebben az évben a vásár témája az északi országok irodalma lesz.

Magyarország a Balassi Intézet szervezésében pavilonnal és különböző előadásokkal vesz részt a vásáron. A küldöttség célja, hogy a svéd közönségnek bemutassa a magyar irodalom gazdagságát és sokszínűségét határon innen és túl. A szeptember 27-i program vitájának témája a magyar szólásszabadság és médiatörvény  esz. A vitaindító Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár előadása, a beszélgetésen részt vesz még Cecilia Wikström, a svéd Liberális Néppárt EU parlamenti képviselője, valamint Mats Johansson, az Európa Tanács tagja, a Moderaterna párt parlamenti képviselője. A moderátor Gabriel Byström, a Göteborgs Posten című napilap kulturális rovatának vezetője lesz.

A konferenciaközpont szeptember 29-i programjai a magyar alkotókat helyezik a középpontba. Először Maria Larsson kiadóvezető kérdezi Fehér Bélát, Szentmártoni Jánost és Szécsi Noémit. Aztán Tomas Tranströmer magyar fordítójával, Jávorszky Bélával beszélget Lipcsey Andersson Emőke, műfordító. A napot Esterházy Péter svéd fordítójának és kiadójának diskurzusa, valamint egy kerekasztal-beszélgetés zárja. Utóbbinak résztvevői Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Gunnar Ardelius, a Svéd Írószövetség elnöke, valamint svéd és magyar kiadók képviselői lesznek, főbb témákat a fordítás, a könyvkiadás, a svéd és a magyar irodalmi élet kapcsolata adják.

Az utolsó napon, szeptember 30-án kötetlenebb programokkal várja a magyar pavilon az érdeklődőket. A skandináv országokban működő magyar kiadók, nyomtatott vagy digitális irodalmi lapok, hálózatok képviselőivel, irodalmárokkal  találkozhat a közönség. Továbbá a Balassi Intézet egy svéd nyelvű ajánlót is megjelentetett, amelyben a következő kortárs szerzők szerepelnek: Fehér Béla, Hász Róbert, Háy János, Kiss Judit Ágnes, Lipcsey Emőke, L. Simon László, Szentmártoni János, Szécsi Noémi, Tar Károly, Temesi Ferenc és Tóth Krisztina. A kiadvány célja, hogy az eddig még kevésbé ismert magyar írókkal, költőkkel is megismertessék a svéd olvasóközönséget.

Szöveg: www.kultura.hu

Fotó: http://www.bokmassan.se/en

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség