Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyarok a Párizsi Könyvszalonon

A Balassi Intézet Publishing Hungary programjának következő állomása Párizs.

2013. március 22–25. között rendezik meg a 33. párizsi könyvszalont a Porte de Versailles-i expóterület 1-es pavilonjában, amelyen a díszvendég Románia és Barcelona városa lesz.

Magyarország 34 m2 alapterületű, két oldalról nyitott standdal, magyar és francia nyelvű könyvekkel, valamint színes programmal várja az érdeklődőket. A klasszikus és kortárs magyar irodalom francia nyelven elérhető műveit éppúgy megtalálhatják és meg is vásárolhatják az odalátogatók, mint a történelmi és művelődéstörténeti tárgyú műveket, esszéket, képzőművészeti és fotóalbumokat. A Publishing Hungary program kortárs magyar irodalmat bemutató és ajánló kiadványa mellett nyelvkönyvek, szótárak, szakácskönyvek, mesekönyvek és francia nyelvű turisztikai kiadványok egészítik ki a kínálatot.

PROGRAM:

Március 22. (péntek) 15:00-16:00 Pégase terem – Espace Ateliers

Hogyan lehetünk magyarok? – összefüggések és magyarázatok
Résztvevők:Jean Bérenger, Catherine Horel, Sonkoly Gábor
Moderátor: Ablonczy Balázs
Neves francia és magyar történészek a következő kérdésekre keresik majd a választ: Ki tartozik a nemzethez? Milyen körülmények között jön létre az aktuális politikai gondolkodás? A lázadás és harc a külföldiek ellen közös örökség, közös nézet minden magyar számára?

Március 22. (péntek) 16:00-17:00 Pégase Terem – Espace Ateliers 

Van- élet Márai után? - Reflektorfényben a magyar irodalom
Résztvevők: Francois Soulages és Szegedy-Maszák Mihály
A két irodalomtörténész professzor arról beszélget, hogy a franciául megjelent klasszikus és kortárs sikerek után melyek lehetnek a még felfedezésre váró magyar szerzők, és milyen akadályok állják útját sokszor egy-egy kiváló magyar mű fordításának.

Március 23-án (szombat) délelőtt Vincze Éva képzőművész, könyvillusztrátor várja a gyermekeket a magyar standon kézműves foglalkozásra, découpage-készítésre. 

Ugyancsak 23-án (szombat) Füzesséry Éva pszichológus önéletrajzi elbeszélését (Az arkangyal tangója [2006 francia kiadás, Eres; 2012 magyar kiadás, L'Harmattan]) mutatjuk be. A szerzővel Jean-Yves Montagu költő, író, újságíró beszélget. 

Március 23-án (szombat) 17 órától a Magyar Pillantás – A világ magyar fotográfusok szemszögéből címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen fotó- és művészettörténészek beszélgetnek a magyar származású fotóművészek (Brassai, André Kertész, Robert Capa és Lucien Hervé) műveiről, párizsi tartózkodásuk lenyomatairól, az egyetemes fotóművészetben betöltött szerepükről.
Résztvevők: Annie-Laure Wanaverbecq, Gebauer Imola, Michel Lefebvre
Moderátor: E. Csorba Csilla (a PIM főigazgatója)

Március 24-én (vasárnap) 11 órától ismét a magyar irodalom kerül a középpontba a magyar standon: Márai Sándor lenyűgöző világa címmel a közelmúltban megjelent esszégyűjtemény (La Fortune littéraire de Sándor Márai, Syrtes, 2012) valamint Márai Idegen emberek című regényének megjelenése alkalmából a résztvevők – Kányádi András irodalmár, Gabrielle Napoli irodalomtörténész és Catherine Fay műfordító – a francia közönség által immár húsz éve felfedezett nagy magyar regényíró műveiről beszélgetnek. 

A könyvszalon záró programja a magyar standon a magyar költészetről és annak fordításáról szóló beszélgetés lesz március 24-én (vasárnap) 15 órakor Guillaume Métayer műfordító és Jean-Baptiste Para költő, műfordító, esztéta részvételével.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség