Iratkozzon fel hírlevelünkre

Megemlékezések 1848-49

VILÁGSZERTE AZ 1848-49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARCRA EMLÉKEZÜNK

A Balassi Intézet, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták szervezésében világszerte közel 25 országban emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra.

A programok között neves magyar és külföldi előadók közreműködésével komolyzenei koncertek, kiállítások, filmvetítések és irodalmi előadások szerepelnek.

A Balassi Intézet Brüsszel, a Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében ünnepi koncertet ad Hegedűs Endre, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész 2015. március 16-án. Az eseményen köszöntőt mond Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, majd ünnepi beszédet tart Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója.


Isztambulban Áder János köztársasági elnök részvételével rendeznek ünnepi hangversenyt, amelyen először mutatkozik be külföldön a Bogányi Gergely ötletéből és közreműködésével fejlesztett Bogányi Zongora. Az eseményen a Balassi Intézet - Isztambuli Magyar Intézetében működő hétvégi magyar iskola tanulói tartanak néptánc bemutatót.


A Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ együttműködve a Londoni Magyar Nagykövetséggel fogadást rendezett a külhoni magyarok számára 2015. március 12-én. A Hungarian Cultural Association Guildford táncműsora után beszédet mondott az ünnepség díszvendége Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szabadhegy Péter Magyarország londoni nagykövete.

A Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében ünnepi koncertet ad Voytek Proniewicz hegedű-, és Wojciech Proniewicz zongoraművész az 1848-as forradalom 167. évfordulója tiszteletére a Lengyel Rádió Lutoslawski koncerttermében 2015. március 16-án. A programban Karol Mikula, Chopin, Karol Lipiński és Liszt művei csendülnek fel. Az eseményen ünnepi köszöntőt mond Szabó Zsolt, a Balassi Intézet koordinációért felelős főigazgató helyettese.


A Balassi Intézet Helsinki - Magyar Kulturális és Tudományos Központban ünnepi koncertet ad Bogányi Bernadett (fuvola), Hanna Kinnunen (fuvola) és Satu Elijärvi (zongora) 2015. március 13-án. A nemzetközi hírű Bogányi testvérek Forssában nőttek fel, a Sibelius Akadémián indult a karrierjük. A koncert után Forssa polgármestere és Magyarország nagykövete ad fogadást, amelyen részt vesz Dr. B. Szabó Dezső, a Balassi Intézet nemzetközi igazgatója is.


Szófiában 2015. március 13-án Dunyov István ezredes emlékművénél ünnepi koszorúzással emlékeznek az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc hőseire. Az eseményen beszédet mond Klein András Magyarország szófiai nagykövete, valamint Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár. A program zárásaként a Szófiai Magyar Intézet szervezésében Dimitar Korcsakov és Elica Kosztadinova vezetésével működő magyar néptánccsoport, valamint a Zselezna falu női folklór csoportja ad ünnepi előadást a Csiprovci Történeti Múzeumban.


A Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Bécs szervezésében komolyzenei koncert hallható a nemzeti ünnep alkalmából Liszt Ferenc és Doppler Ferenc műveiből 2015. március 14-én. Az eseményen ünnepi beszédet mond Martonyi János volt külügyminiszter.

A Szabadkai Főkonzulátussal együttműködve a város közelében található palicsi Vigadóban tart ünnepi megemlékezést a Belgrádi Magyar Intézet. A Collegium Hungaricum belgrádi központjában 2015. március 14-15-én két napos élő közvetítés keretében tekinthető meg a budapesti Művészetek Palotája ünnepi műsora.

A Bukaresti Magyar Intézet a HÍD - Szebeni Magyar Egyesülettel közösen negyedik alkalommal szervezi meg a Nagyszebeni Magyar Filmnapokat. Az ötnapos eseménysorozat keretében megemlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A március 15-i vetítések a Magyar Házban lesznek, a helyi magyar intézményekkel közösen szervezett ünnepi műsor részeként.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit felelevenítő és a hősöknek emléket állító dokumentumfotó kiállítás nyílik 2015. március 3-án a Balassi Intézet - Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban. 2015. március 13-án Dr. Kirpalani Ágnes, a Delhi Egyetem magyar lektora tart ismeretterjesztő előadást az 1848-49-es forradalomról angol nyelven. A program az indiai közönséget igyekszik megismertetni nemzeti ünnepünk, a magyar történelem egyik legfontosabb eseményének történelmi hátterével. A rendezvény a Petőfi Könyvklub keretében kerül megrendezésre.

Kairóban ünnepi koncertet adnak a Kairói Operaház zenekarának magyar tagjai: Ritner Nóra (ének), Oláh Péter (fuvola) és Ritner Róbert (hegedű) 2015. március 13-án. Az esemény díszvendége Mirette Hanna, fiatal egyiptomi zongoraművész, a 2013-as Római Nemzetközi Zongoraverseny abszolút győztese.

A Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ a Moszkvai Nagykövetségével együttműködve ünnepi műsor keretében a leghíresebb magyar doromb művészt, Szilágyi Áront és Madjayar nevű együttesét látja vendégül. A program moldvai csángó táncházzal zárul.


A New-York-i Kossuth-szobornál közös megemlékezést tart a Magyar Ház, a Főkonzulátus, illetve a Balassi Intézet New-York - Magyar Kulturális Központ 2015. március 14-én, amelyen részt vesz Latorcai Csaba, kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes-államtitkár.

A Párizsi Magyar Intézet a Magyar Nagykövetséggel együttműködésben megemlékezést tart 2015. március 15-én, a párizsi Kossuth téren, ahol koszorút helyeznek el Kossuth Lajos emléktáblájánál. Az ünnepi program keretében Teleki Blanka sírjánál folytatódik a megemlékezés a Montparnasse-i temetőben, ahol a leszármazottak jelenlétében gyújtanak gyertyát.

A Pekingi Magyar Intézet Legyél Te is huszár! címmel szervez játékos hagyományőrző foglalkozást, amelyen a gyerekek megismerkedhetnek a korabeli lovas katonák életével, viseletével, harci technikájával. Ezt követően a Pekingi Nagykövetség szervezésében megemlékezést tartanak a Lu Xun Múzeumban található Petőfi Sándor-szobornál.

A pozsonyi Petőfi Sándor-szobornál tart megemlékezést az 1848-49 es forradalom és szabadságharcról a Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézet, amelyen ünnepi beszédet mond Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. Az eseményen Bognár László énekes közreműködésével a somorjai Híd Vegyeskar ad koncertet.

A Balassi Intézet Prága - Magyar Kulturális Központ szervezésében a Zeneakadémia hallgatói Baksa Krisztina (cselló) és Takáts Márton (zongora) adnak ünnepi koncertet Bartók Béla és Kodály Zoltán műveiből 2015. március 12-én.

A nemzeti ünnep alkalmából a Balassi Intézet – Római Magyar Akadémia és a Magyar Nagykövetség Türr István szobránál tart közös megemlékezést 2015. március 13-án, amelyen Szörényi László irodalomtörténész vesz részt. Az ünnepi programot Kiss Virág zongoraművész és Dezső Sándor gordonkaművész koncertje zárja a Római Magyar Akadémián.


A Tallinni Magyar Intézet két fiatal Fischer Annie-ösztöndíjas művész, Bódi Zsófia (ének) és Kerek Erzsébet (zongora) ünnepi koncertjével emlékezik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról a tallinni Estonia Nemzeti Operaház Télikertjében. A koncertet Magyarország Helsinki Nagykövetsége is támogatja. A műsor elsősorban Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Erkel Ferenc műveiből ad válogatást.


A nemzeti ünnep alkalmából 2015. március 13-án magyar állampolgársági eskütételt tart a magyar nagykövetség majd az eseményt követően koszorút helyeznek el az intézetben található Petőfi Sándor emléktáblánál. A megemlékezésen Rétvári Bence, parlamenti államtitkár mond ünnepi beszédet.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események