Iratkozzon fel hírlevelünkre

Megnyílt a Zágrábi Magyar Intézet

 

Új magyar intézet nyitotta meg kapuit Zágrábban 2014. január 3-án. Az ünnepségen először Iván Gábor Magyarország zágrábi nagykövete köszöntötte az egybegyűlteket, majd Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter mondott megnyitó beszédet magyar és horvát nyelven, ezt követően  a horvát kormány képviseletében, Orsat Miljenić horvát igazságügyi miniszter tartott rövid köszöntőt, majd Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója és Sokcsevits Dénes, a Zágrábi Magyar Intézet igazgatója köszöntötte a vendégeket.

 

Magyar részről hatékony kormányzati akarat állt e mögé a látszólag evidens, mégis nagyon jelentős lépés mögé. Szimbolikus jelentése lehet annak, hogy az Intézet Zágráb központjában, az Európai Unió képviseletével egy épületben foglal helyet: Magyarország európai uniós elnöksége meghatározó volt Horvátország uniós csatlakozásának kérdésében. Zágráb fejlődő nagyváros, Budapesthez hasonlóan, kulturális élete rendkívül élénk. A Zágrábi Magyar Intézet új épülete a város szívében, a főtérrel párhuzamos utcában helyezkedik el.  Az Intézetnek otthont adó modern üvegfalú épületének alsó szintjén a későbbiekben a magyar kávézó fogadja majd magyar süteményekkel vendégeit.

Az Intézet kettős feladata, mely a helyszín választásából is egyértelműen kitűnik, hogy a horvátok felé közvetítse a magyar kultúrát, ugyanakkor a horvátországi magyar közösség számára is otthonul szolgáljon. Programjai Eszéken és Drávaszögben is megjelennek. A zágrábi Ady Endre Kör segítségével már eddig is jó kapcsolat alakult ki a horvátországi magyarok között. 

 

A közeljövő tervei között egy zágrábi székely-nap megrendezése is szerepel, jövő év elején pedig „busójárás” lesz Mohácsról Zágrábba, hiszen az UNESCO által készített Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listáján is szereplő mohácsi busójárás voltaképp egy horvát kisebbségi csoport, a sokácok népszokása, melynek hagyománya párhuzamosan Horvátországban is él, s így tökéletes kapcsolódási pontot képez a két kultúra között. 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események