Iratkozzon fel hírlevelünkre

Moszkvai Könyvvásár 2013

Magyarország a XXVI. Moszkvai Nemzetközi Könyvvásár díszvendége. A XXVI. Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásár 2013. szeptember 4–9. között kerül megrendezésre. Létrehozása óta ez a legfontosabb és egyben legnagyobb presztízsű nemzetközi könyvszakmai fórum Oroszországban.

Moszkvai Knyvvsr 2013 6772013-ban Magyarország díszvendégként mutatkozik be a XXVI. Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállításon, mely szereplés kivételes alkalmat nyújt arra, hogy hosszú távú érdeklődést ébresszünk Oroszországban a magyar irodalom és általában a magyar kultúra iránt.

Az XXVI. Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásáron való átfogó bemutatkozást a Publishing Hungary program teszi lehetővé, mely 2012–2014 között Magyarország nemzetközi könyvvásárokon történő megjelenését támogatja. A moszkvai jelenlét megvalósítója a Balassi Intézet, valamint az Intézet nemzetközi hálózatába tartozó Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ.

Az ünnepélyes megnyitón  - 2013. szeptember 4-én 12 óra -  Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója, személyesen is részt vesz. 

A moszkvai könyvvásár rangos kísérő rendezvénye az „Év könyve”-díjátadási ceremónia, amelynek keretében az oroszországi díjazottak mellett minden évben a díszvendég országnak is külön kategóriát szentelnek. „Magyar Rapszódia” kategóriában a magyar irodalom két szakavatott és elkötelezett fordítója veheti át idén a kitüntetést Dr. Hatos Páltól, a Balassi Intézet főigazgatójától.

Balassi Intzet Moszkvai knyvvsr 2013

Kresméry Dániel felvétele

 További képek a Híradó képgalériájában

A magyar stand 

A magyar stand dizájnja – Czakó Zsolt grafikusművész munkája – a századforduló kávéházainak  világát villantja fel, mindezt a 21. század legmodernebb trendjeinek megfelelő stílusban. A standon megtalálható lesz a magyarországi könyvkultúra több mint 1000 kötete, mintegy ötven magyar kiadó képviseletében. Kiállítunk továbbá minden oroszul megjelent magyar tárgyú kötetet, valamint külön részen hívjuk fel a figyelmet a Magyarországon megjelent orosz szépirodalmi és ismeretterjesztő kötetekre. 

Programok

A könyvvásár programjai az orosz sajtó legszélesebb körű részvétele és figyelme mellett zajlanak. A magyar stand programját elsősorban könyvbemutatók, dedikálások és kerekasztal-beszélgetések köré szerveztük. Hat új kötet jelenik meg a könyvvásárra orosz nyelven orosz kiadók gondozásában: Kányádi Sándor: Világlátott egérke; Berg Judit: Rumini; Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?; Háy János: A gyerek; Csáth Géza: Válogatott novellák; Örkény István: Voronyezs. 

2012–2013-ban megjelent egyéb magyar tematikájú köteteket is bemutatunk a magyar standon: Viczai Péter: Viszockij körül; Zseliczky Béla–Zseliczky Csilla: Könyv a magyar emigrációról; Guszev Anatolij: Magyar nyelv – tematikus szótár; Seluhina Jekatyerina: Solti György találkozásai Oroszországgal; Ukolova Jelena: Liszt Ferenc oroszországi fellépései; Guszkova Antonina: A magyar és az orosz nyelv összehasonlító grammatikája.

A kerekasztal-beszélgetések főbb témái az irodalomközvetítés nehézségeit járják körül – mindkét viszonylatban – kiemelkedő magyarországi könyvkiadók (Magvető, Európa), fordítók, orosz írók, kiadók részvételével.

A magyar nyelv iránt érdeklődők rendhagyó magyar nyelvórák keretében ismerkedhetnek majd a legalapvetőbb magyar kifejezésekkel.

Az irodalmi programokon túl a zene is fontos szerepet kapott a vásár programjában. Néptáncbemutatót tart a Kecskeméti Táncegyüttes, Kányádi Sándor megzenésített verseit adja elő a Kaláka együttes. 

A színházi élményt moszkvai színészek Örkény-előadása nyújt majd a vásárlátogatók számára.  

Kiemelt figyelmet szenteltünk a magyar szellemi értékek és a magyar innováció bemutatására is. XX. századi világhíres magyar feltalálókat bemutató kiállítás nyílik "Világhírű Magyarok" címmel, valamint XXI. századi magyar találmányok interaktív bemutatói várják az érdeklődőket, amelynek keretében többek között Oroszországban elsőként ismerkedhetnek meg a magyar fejlesztésű fejtörő játékkal, a 2012-ben Washingtonban díjat nyert Okostojással, valamint lehetőség nyílik a 2008-ban The Tech Award-díjjal kitüntetett Leonar3Do eszköz és játék kipróbálására is. 

A gyerekeket gyermekkuckó várja, ahol a legkisebbek megismerkedhetnek a magyar mesefigurákkal, kézbe vehetik a mesekönyveket, illetve a Csimota kiadó papírszínháza nyújthat számukra izgalmas élményt. 

A Turizmus Zrt. moszkvai képviselete borkostolóval és idegenforgalmi katalógusokkal várja a magyarországi utazás iránt érdeklődőket. Továbbá naponta gasztonómiai mesterkurzust tart a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet főszakácsa, melyen kiderül, hogyan készül a híres hortobágyi palacsinta. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség