Iratkozzon fel hírlevelünkre

Muzsikás koncert

2013. szeptember 24., kedd, 19.00

Muzsikás koncert

Román Rádió koncertterme (Gen. Berthelot u. 60-64.)

 
A megalakulásának 40. évfordulóját az idén ünneplő Muzsikás együttes idehaza és külföldön egyaránt ismert és közkedvelt. Az Amerikai Egyesült Államoktól Japánig jelen vannak a világ legjelentősebb koncerttermeiben, mint például Londonban a Royal Festival Hall vagy a Queen Elisabeth Hall, Párizsban a Théatre de la Ville, vagy a Cité de la Music, Rómában a Santa Cecilia Akadémia Amszterdamban a Concertgebouw, New Yorkban pedig a Carnegie Hall. A közelmúltban felléptek a BBC Proms fesztiválon Londonban a Royal Albert Hall-ban. Lemezeik világszerte kaphatók az angol-amerikai RYKODISC cég kiadásában.
 
A Muzsikás megvalósította a huszadik századi magyar komolyzene és a hagyományos népzene ötvözését Kodály Zoltán és Bartók Béla szellemében. Pályafutások során az együttes világhírű kamaraegyüttesekkel, kórusokkal és szimfonikus zenekarokkal lépett fel, és jelentős szólisták voltak vendégeik, mint például Jandó Jenő vagy Alexander Balanescu. 
 
Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, Liszt Ferenc-díj, Magyar Örökség díj, Kossuth-díj és a Prima Primissima Díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díj is elismerték.
 
A bukaresti előadásában a Muzsikás bemutatja Erdély fontosabb etnográfiai régiói (Mezőség, Máramaros, Kalotaszeg, Küküllőmente) román, magyar és zsidó népzenéjének jellegzetes vonásait, kiemelve az egymás mellett élő népek zenéjének sajátos kölcsönhatását. Így hallhatunk Învârtitát és Csárdást, legényest és botos táncot, Khosid lakodalmast, nem egyszer ráismerve Bartók Béla Hat román tánc c. művének “nyersanyagára”. Az előadás a hagyományos hangszereken felcsendülő dunántúli és csángó népzenének köszönhetően válik teljessé.
 
Az együttes tagjai:
Sipos Mihály – hegedű, citera, ének
Porteleki László – hegedű, koboz, tambura, ének
Éri Péter – brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének
Hamar Dániel – bőgő, gardon, dob, ének
 
Jegyvásárlás a www.bilete.ro-n, a Román Posta fiójaiban, a Bilete.ro jelzésű Inmedio üzletekben, a Germanos üzletekben és a Rádióterem jegypénztáránál.
 
Partnerek: Magyarország Külügyminisztériuma, Radio România Cultural
Sponsori: MOL Románia, Oracler, Perla Harghitei, COMBRIDGE, BIBAS-Segafredo
Parteneri media: Accente, Centrul Vechi, Şapte Seri, Bukaresti Rádió Románia, Magyaradás TVR Bukarest, TV City, The Art of Living
 
 
 
 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség