Iratkozzon fel hírlevelünkre

Nemzeti Ünnepünk a Nagyvilágban

Az 1848-as magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeznek a külföldi magyar intézetek:

Koncertekkel, irodalmi estekkel, ünnepélyes koszorúzásokkal, filmvetítésekkel emlékeznek meg számos külföldi nagyvárosban a külföldi magyar intézetek, valamit a magyar diplomáciai testületek az 1848-as magyar forradalomról és szabadságharcról.

 

20130315 500

 

Koncertekkel, irodalmi estekkel, ünnepélyes koszorúzásokkal, filmvetítésekkel emlékeznek meg számos külföldi nagyvárosban a külföldi magyar intézetek, valamit a magyar diplomáciai testületek az 1848-as magyar forradalomról és szabadságharcról.

Közös ünnepség keretében emlékeznek meg Budapesten is a Balassi Intézet munkatársai és az intézetben tanuló, a világ minden pontjáról érkezett diákok. Az ünnepségen beszédet mond Dr. Hatos Pál, főigazgató ezt követően három nyelven - magyarul, lengyelül és kínaiul - hangzik el Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című verse. Magyarul egy magyar származású külhoni diák mondja el a sorokat.

A Balassi Intézet galériájában különleges installáció kelti életre a forradalom hősét és Szabadság, szerelem című versét, amelyben a jól ismert Petőfi-litográfia újragondolt változatát egészíti ki a híres vers 12 különböző nyelvű fordítása (angol, francia, német, lengyel, észt, olasz, bolgár, horvát, hindi, arab, héber, kínai), mely az intézet kultúraterjesztő misszióját is szimbolizálja.

A Bécsi Collegium Hungaricum, a Magyar Nagykövetsége, valamint az ausztriai magyar szervezetek közös szervezésében tartanak ünnepi megemlékezést Bécsben. Március 15-én a Bessenyei-szobornál a Weghuber parkban koszorúznak.

A nemzeti ünnep alkalmából, március 11-én az ünnepi megemlékezésre a berlini Magyar Nagykövetségen kerül sor. Dr. Áder János köztársasági elnök mond ünnepi beszédet; fellép az Artevio Quartet. Az esemény a Collegium Hungaricum Berlin (.CHB) és a nagykövetség közös szervezésében valósul meg.

A magyar nemzeti ünnep tiszteletére Érdi Tamás zongorakoncertje lesz hallható a brüsszeli városházán. Beszédet mond: Gyürk András EP képviselő, Kovács Tamás nagykövet, Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója a Hotel Le Plaza-ban.

A Balassi Intézet bukaresti intézetének szervezésében a Jánosi Együttes lép fel március 14-én. A koncerten Liszt Ferenc-korabeli magyar zenei világ, mint a Magyar Rapszódiák inspirációi  címmel 18. és 19. századi magyar táncdallamok, verbunkos dallamok, korabeli népies műdalok, továbbá valódi népi dallamok és korabeli "cigányzenei darabok" hangzanak el.
A bukaresti intézetben Bánffy Miklós (író, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, színpadi rendező, politikus, külügyminiszter) életpályáját bemutató vándorkiállítást Martonyi János külügyminiszter nyitotta meg március 4-én ünnepélyes keretek között.

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ ervezésében március 15-én ünnepi megemlékezést tartanak.  

A Kairói Külföldi Magyar Intézetben filmvetítéssel egybekötött megemlékezést tartanak március 15-én.

Londonban a MAOSZ szervezésében kerül sor a nemzeti ünnep tiszteletére szóló megemlékezésre. Az este programja: Az ünnepséget a Szent István Házban tartják.

 A Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ szervezésében március 14-én a Muzsikás együttes lép fel a moszkvai Eskalot Klubban, valamint a követségen a nemzeti ünnep alkalmából.

A nemzeti ünnep alkalmából március 15-én Kósa László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójának ünnepi előadásával és Kobzos Kiss Tamás előadóművész estjével ünnepli meg az 1848‒49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját a Párizsi Magyar Intézet.

Március 18-án a pozsonyi Prímási palota Tükörtermében Párhuzamok és kontrasztok címmel ünnepi hangversenyt hallhatunk. Kiss Péter zongoraművész és Szűcs Péter klarinétművész Magyarország fiatal muzsikus-generációjának legkiválóbbjai közé tartoznak. A magyar kortárs zene megismertetését tartják fő feladatuknak. Ennek jegyében készült műsorukat a legnagyobb 20. századi magyar zeneszerzők: Bartók, Kodály, Kurtág, Eötvös művei alkotják.

Március 15-én 15.30-kor a Medikus-kertben a Petőfi Sándor szobránál ünnepi beszédet mond Dr. Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete. Közreműködik a somorjai Híd Vegyeskar.

Prágában a március 13-án koncerttel egybekötött megemlékezés tartanak a Prágai Magyar Intézetben. Közreműködnek: Rákóczy Anna – fuvola, Rozmán Lajos– klarinét, Fejvári Zoltán – zongora. Műsoron: Weiner, Schubert, Dohnányi, Liszt darabjai. Másnap az intézmény nagytermében Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című filmje tekinthető meg. Március 15-én a Magyar Nagykövetség, a Cseh-és Morvaországi Magyarok Szövetsége részvételével a helyi magyar nyelvű emléktáblák ünnepélyes megkoszorúzására kerül sor. A nemzeti ünnep alkalmából a Római Magyar Akadémia koncerttermében a Barbablu, Sass Sylvia tanítványainak koncertje hallható. Az est Bartók "Kékszakállú" római bemutatója, nemzetközi énekesek fellépésével, illetve nemzeti ünnepi fogadással egybekötve.

Március 11-13. között a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete szervezésében dr. Kárpáti Györgyöt, dr. Kamuti Jenőt és Wichmann Tamást látják vendégül három helyszínen: Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. Gyergyószentmiklóson március 15-én Megismételt pillanat címmel fotókiállítás nyílik, mely Fekete Zsolt marosvásárhelyi fotóművész Orbán Balázs és Veres Ferenc fotói nyomán készült fotóanyagát mutatja be. 

A Stuttgarti Kulturális Intézet szervezésében ünnepi megemlékezésre kerül sor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen túl pódiumbeszélgetést tartanak (Rolf Kurz tb konzul és Trencsényi János, a stuttgarti Erasmus Kör elnöke – a téma: Wozu Revolution, wozu Nation –majd Hadzsikovszki Éva énekel magyar népdalokat – zongorakísérettel. Az estet fogadás zárja.

A Balassi Intézet Szófiai Magyar IntézetébenFrömmer Gyula festőművész kiállítása nyílik 1848 címmel.

Tallinnban Észt irodalom magyar nyelven címmel nyílik könyvkiállítás a Balassi Intézet Tallini Magyar Intézetében.

Varsóban a hónap során több rendezvénnyel is megemlékeznek a nemzeti ünnepről; március 13-án a bydgoszcz-i Egyetem könyvtárában koszorúzás, történelmi előadás, koncert, filmvetítés (80 huszár) és a helyi Lengyel-Magyar Baráti Társaság alapító nyilatkozatának kiadására kerül sor. Március 14-én Varsó Budapesten - Budapest Varsóban címmel szabadtéri kiállítás nyílik a lengyel fővárosban.  A nemzeti ünnep alkalmából Szvorák Katalin ad koncertet Varsóban, majd Krakkóban. Ostroleka városában, ahol Bem apó az emlékezetes csatát vívta 1831-ben, nagyszabású, reprezentatív, kétnyelvű fotókiállítás nyílik, melynek létrehozásában közreműködött Marek Zalewski (a varsói Állami Régészeti Múzeum munkatársa), a nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Görögkatolikus Hittudományi Főiskola.

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események