Iratkozzon fel hírlevelünkre

Klebelsberg Kuno-ösztöndíj

Általános ismertető

A Klebelsberg Kuno-ösztöndíj hungarológiai témájú, a magyar nyelv és kultúra külföldi emlékeinek feltárására és megőrzésére irányuló kutatási projekteket támogat.
Az ösztöndíj 1999 évi alapítása óta több mint 15 országban támogatott többszáz kutatást. 2006 és 2016 között több mint 300 kutatási projekt valósult meg az ösztöndíj keretében.

Célok

Az ösztöndíj általános célja, hogy
• elősegítse a külföldi magyar intézetekben, valamint egyéb helyszíneken a magyar nyelv és kultúra külföldi írott és tárgyi emlékeinek tanulmányozását;
• hozzájáruljon a külföldi magyar intézetekben folyó kulturális diplomáciai és szakmai munkához;
• támogassa bölcsészet- és társadalomtudományi szakemberek, kutatók, oktatók külföldi könyvtári, kézirattári, múzeumi és levéltári kutatásait, valamint kulturális és tudományos célú, külföldi tanulmányútját.

Időtartam

Az ösztöndíj időtartamát a bíráló bizottság határozza meg a pályázat elbírálásakor. A pályázati munkatervtől függően az ösztöndíj időtartama legfeljebb 3 hónap lehet.

Ösztöndíj

Az ösztöndíj helyszíntől függően átlagosan havi 300.000 forintnak megfelelő pénzbeli hozzájárulást, valamint a Collegium Hungaricum-okkal rendelkező városokban ingyenes szállást, egyéb helyeken szállásköltség-hozzájárulást biztosít. Ezen felül az ösztöndíj fedezi az ösztöndíj teljes időtartamára szóló utasbiztosítást és az egyszeri oda-vissza út költségét a magyarországi lakcím és egy megpályázott külföldi célállomás között.

Pályázati feltételek

A pályázaton az vehet részt, aki mesterképzésben vagy a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 158. § (5) bekezdése alapján azzal egyenértékű egyetemi képzésben szerzett oklevéllel rendelkezik. A pályázat elbírálásánál előnyben részesülnek a tudományos, fokozattal rendelkező oktatók, kutatók. Az ösztöndíj több alkalommal is elnyerhető. Az ösztöndíjnak nem feltétele a magyar állampolgárság.
Hungarológiai kutatási célokat szolgáló pályázat esetén szükséges a következő intézmények egyikének főigazgatója által kiállított igazolás arról, hogy a tervezett pályázati projekt új eredményeket hozhat a hungarológiai kutatásban:
• Magyar Nemzeti Levéltár
• Országos Széchényi Könyvtár
• Magyar Nemzeti Múzeum
Figyelem! Az adott évre vonatkozó részletes feltételek az aktuális pályázati felhívásban olvashatók!

Pályázati anyagok

A pályázatot a fenntartó minisztérium (a KKM) évenként egy alkalommal hirdeti meg.

További információk:

Pályázati kiírás a 2017. évre
Pályázati adatlap 2017. évre

A Klebelsberg Kuno-ösztöndíjat a Külföldi Magyar Intézetek Főosztály (Külgazdasági és Külügyminisztérium) kezeli. Az ösztöndíjjal kapcsolatos kérdéseivel forduljon munkatársunkhoz:
Praznóczy Orsolya, nemzetközi referens
Telefon: +36 1 666 7913
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Levélcím:
Külgazdasági és Külügyminisztérium
Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási
Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság
(korábban: Balassi Intézet)
Budapest
Pf. 385
1519

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
23
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események