Iratkozzon fel hírlevelünkre

Klebelsberg Kuno-ösztöndíj

Klebelsberg Kuno-ösztöndíj

Általános ismertető

A Klebelsberg Kuno-ösztöndíj hungarológiai témájú, a magyar nyelv és kultúra külföldi emlékeinek feltárására és megőrzésére irányuló kutatási projekteket támogat.

Az ösztöndíj 1999 évi alapítása óta mintegy 15 országban, több mint 500 kutatást támogatott.

Célok

Az ösztöndíj általános célja, hogy

  • elősegítse a külföldi magyar intézetekben, valamint egyéb helyszíneken a magyar nyelv és kultúra külföldi írott és tárgyi emlékeinek tanulmányozását;
  • hozzájáruljon a külföldi magyar intézetekben folyó kulturális diplomáciai és szakmai munkához;
  • támogassa bölcsészet- és társadalomtudományi szakemberek, kutatók, oktatók külföldi könyvtári, kézirattári, múzeumi és levéltári kutatásait, valamint kulturális és tudományos célú, külföldi tanulmányútját.

Az általános célok mellett az aktuális pályázati kiírás további célokat is megjelölhet.

Időtartam

Az ösztöndíj időtartamát a bíráló bizottság határozza meg a pályázat elbírálásakor. A pályázati munkatervtől függően az ösztöndíj időtartama legfeljebb öt hónap lehet.

Ösztöndíj

Az ösztöndíj helyszíntől függően átlagosan havi 300.000 forintnak megfelelő pénzbeli hozzájárulást, valamint a Collegium Hungaricum-okkal rendelkező városokban ingyenes szállást, egyéb helyeken szállásköltség-hozzájárulást biztosít. Ezen felül az ösztöndíj fedezi az ösztöndíj teljes időtartamára szóló utasbiztosítást és az egyszeri oda-vissza út költségét a magyarországi lakcím és egyetlen megpályázott külföldi célállomás között.  

Pályázati feltételek

A pályázaton az vehet részt, aki mesterképzésben vagy a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 158. § (5) bekezdése alapján azzal egyenértékű egyetemi képzésben szerzett oklevéllel rendelkezik. A pályázat elbírálásánál előnyben részesülnek a tudományos, illetve mester fokozattal rendelkező oktatók, kutatók. Az ösztöndíj több alkalommal is elnyerhető. Az ösztöndíjnak nem feltétele a magyar állampolgárság.

Hungarológiai kutatási célokat szolgáló pályázat esetén szükséges a következő intézmények egyikének főigazgatója által kiállított igazolás arról, hogy a tervezett pályázati projekt új eredményeket hozhat a hungarológiai kutatásban:

  • Magyar Nemzeti Levéltár
  • Országos Széchényi Könyvtár
  • Magyar Nemzeti Múzeum

Figyelem! Az adott évre vonatkozó részletes feltételek az aktuális pályázati felhívásban olvashatók!

Pályázati anyagok

A pályázatot a miniszter rendszeres időközönként, de évenként legalább egy alkalommal hirdeti meg. A pályázati kiírás az ösztöndíj felügyeletét ellátó Balassi Intézet honlapján érhető el.

 

Bővebb információ:

Pályázati felhívás 2016

Pályázati adatlap 2016

 

A Klebelsberg Kuno-ösztöndíjat a Balassi Intézet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézménye kezeli. Az ösztöndíjjal kapcsolatos kérdéseivel forduljon munkatársunkhoz: 

Levélcím:
Balassi Intézet
H-1519 Budapest, Pf. 385

Kovács-Szabó Tímea, nemzetközi referens
T: +36 1 666 7911
E: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Praznóczy Orsolya, nemzetközi referens
T.: +36 1 666 7913
E.: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség