Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pályázati felhívás ösztöndíjas magyar nyelvi és magyarságismereti képzésre a 2015-ös tanévre

A Balassi Intézet pályázatot hirdet a kulturális és nyelvi azonosságtudat megőrzésének és erősítésének érdekében a 2015-ös tanévre ösztöndíjra, a Kárpát-medencén kívül, diaszpórában élő magyar származású személyek számára MAGYAR NYELVI és MAGYARSÁGISMERETI KÉPZÉSRE.

A magyar nyelvi és magyarságismereti állami ösztöndíj célja: a Kárpát-medencén kívül, diaszpórában élő magyar származású (külföldi állampolgárságú) fiatalok magyar nyelvtudásának és magyarságismeretének fejlesztése. A kétszemeszteres magyarországi tanulmányokra a Balassi Intézetben kerül sor.
A pályázat 18. életévét betöltött, elsősorban egyetemista korú, magyar származású fiatalok számára kerül kiírásra. A pályázatnál elbírálásra kerül a társadalmi körökben folytatott közösségi munka, egyetemi ajánlás, valamint a magyar kultúrával, művészettel vagy más területtel kapcsolatos tevékenység.

A teljes pályázati kiírás letöltése | pdf

A képzés leírása:

A program magyar nyelvi és magyarságismereti tanulmányokat tartalmaz, valamint lehetőséget nyújt az országgal és az élő magyar kultúrával való aktív megismerkedésre is. A magyarságismereti tanulmányok keretében történelem, irodalom, földrajz, néprajz, művészettörténet és társadalomismeret tantárgyakat tanulnak a hallgatók. A program magyarságismereti tanulmányokból záróvizsgával, egy választott témából megírt záródolgozat megvédésével, magyar nyelvből pedig államilag elismert nyelvvizsgával fejeződik be. (A nyelvvizsga szintje, fajtája és az ennek megfelelő befizetendő vizsgadíj mértéke a nyelvi szintfelmérést végző bizottság döntésétől függ.)

Azoknak a hallgatóknak, akik hazai egyetemükön kreditpontokra tudják váltani magyarországi tanulmányaikat, az Intézet rendelkezésére bocsátja – a végbizonyítványon kívül – a szükséges tantárgyleírásokat.
Az oktatáson való részvétel kötelező, ennek indokolatlan elmulasztása, valamint az Intézet Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának és/vagy Fegyelmi Szabályzatának megszegése esetén a képzésre és kollégiumi elhelyezésre való jogosultság azonnal megszűnik, és – a beiratkozáskor aláírt szerződésben foglaltak szerint – az addig felvett ösztöndíjat vissza kell fizetni.

A képzés időtartama 9 hónap (2015. február–június, 2015. szeptember–december).

Az ösztöndíj tartalma:

 • ingyenes képzés
 • 25.000 Ft/hó ösztöndíj
 • kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban)
 • diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)


FIGYELEM! Az ösztöndíj nem tartalmazza az egészségbiztosítás költségét.
(A biztosítási lehetőségeket lásd a mellékelt tájékoztatón!)


A tervezett ösztöndíjas keretszám: 10 fő

A pályázat beküldési határideje: 2014. október 22.


A pályázatokról szóló döntés meghozatalának határideje: 2014. október 31., amelyet követően 5 munkanapon belül a Balassi Intézet értesítést küld a pályázat eredményéről.

A pályázatokról a döntést a Külföldi Magyar Cserkészszövetség javaslata alapján a Balassi Intézet képviselőiből álló Értékelő Bizottság hozza meg. A döntés minden pályázóra nézve kötelező.

A Balassi Intézet a határidő után beérkezett, illetve formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.

A pályázat menete:

1. Regisztráció
A pályázónak a pályázati időszakban regisztrálnia kell a Balassi Intézet ügyfélkapu rendszerében a http://sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.
A pályázó a regisztráció sikerességéről 1 napon belül visszaigazoló levelet kap a regisztrációkor megadott e-mail címére. Amennyiben ez a levél nem érkezik meg, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Gyenes Fruzsina kolléganőnkkel, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. !

2. Pályázati adatlap kitöltése
A sikeres regisztrációt követően a
https://sao.bbi.hu/magyarsagismereti-palyazat-2015
pályázati oldalon, a belépést követően töltse le a pályázati adatlapot (word dokumentum). A pályázati adatlapot elektronikusan (csak számítógéppel!) kell kitölteni!

3. A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások elkészítése, beszerzése
A pályázathoz szükséges mellékletek és igazolások:
– kb. 300 szavas fogalmazás a magyarországi tanulmányok céljáról és a megszerzendő ismeretek otthoni hasznosításáról,
– kézzel írott önéletrajz,
– az útlevél másolata,
– tanulmányokat igazoló dokumentumok másolata,
– társadalmi szervezet (cserkészet, iskola, alapítvány, egyház stb.) vagy elismert személyiség ajánlása,
– igazolás a befizetett 600 USD előlegről.

4. A pályázati adatlap kinyomtatása és aláírása. A teljesen kitöltött és aláírt adatlapot kérjük szkennelni!

5. Az aláírt pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának feltöltése a https://sao.bbi.hu/magyarsagismereti-palyazat-2015
pályázati oldalon (további segítség fényképpel).

6. A pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának elküldése Némethy Kesserű Judit részére, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A pályázót érintő költségek:

 • az utazás költségei,
 • az étkezés költségei,
 • nem európai uniós állampolgár esetén az egészségbiztosítás költségei, melyhez a Balassi Intézet 30 000 Ft-tal járul hozzá
 • nyelvvizsgadíj (ECL B2 vagy C1 kb. 25.000 Ft),
 • diákbérlet (tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz)
 • javasolt költőpénz az étkezés, diákbérlet és személyes költségek fedezésére:
 • kb. 250 USD / hó,
 • tanulmányi vízum beszerzése az illetékes magyar külképviseleten,
 • egy kötelező belföldi és egy kötelező erdélyi kirándulás költsége,
 • kaució az intézeti belépőkártyára és az esetleges kollégiumi rongálásokra (2000 HUF)
 • diákigazolvány költsége

A pályázat érvényességének feltétele, hogy a pályázó a kötelező kirándulások díját, 600 USD-t előre befizesse. A befizetés módja: csekken vagy traveler’s check-en. A csekket vagy traveler’s check-et a pályázati határidőig Némethy Kesserű Judit címére kell küldeni (Dr. Judith Némethy, 1 Washington Square Village Ap. 3L, New York, NY 10012, USA).

Sikertelen pályázat esetén a kirándulás díját a Hungarian Scout Association visszafizeti a pályázó részére. Sikeres pályázat esetén, amennyiben a pályázó elfogadta az ösztöndíjat, de azután mégis visszalép, 2015. január 15. előtti visszalépés esetén a befizetett összegnek az 50%-át téríti vissza a Hungarian Scout Association, 2015. január 15. utáni visszalépéskor nincsen visszatérítés.

Információ:
Dr. Némethy Kesserű Judit (Teleki Pál Alapítvány)
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szórád Gábor (Külföldi Magyar Cserkészszövetség irodája)
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Technikai segítség a pályázat menetéhez és a Balassi Intézet ügyfélkapu rendszerének (http://sao.bbi.hu) használatához: Gyenes Fruzsina, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
__________________________________________________________________________________________

A pályázati kiírás és a pályázati adatlap letölthető a Balassi Intézet (www.balassi-intezet.hu) és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (www.kmcssz.org) honlapjáról.

All Hungarian speakers should fill in the Hungarian-language form. Use the English-language form only if you do not speak Hungarian.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események