Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pályázati felhívás - magyar nyelvi és magyarságismereti képzésre nyugati diaszpórában élő magyar származású személyek számára a 2016-os tanévre.

A Balassi Intézet ösztöndíjpályázata magyar nyelvi és magyarságismereti képzésre nyugati diaszpórában élő magyar származású személyek számára a 2016-os tanévre. 


A Balassi Intézet pályázatot hirdet a kulturális és nyelvi azonosságtudat megőrzésének és erősítésének érdekében a 2016-os tanév ösztöndíjára, a Kárpát-medencén kívül, nyugati diaszpórában élő magyar származású személyek számára 

 MAGYAR NYELVI és MAGYARSÁGISMERETI KÉPZÉSRE.


A magyar nyelvi és magyarságismereti állami ösztöndíj célja: a nyugati diaszpórában élő magyar származású (külföldi állampolgárságú!) fiatalok magyarnyelv-tudásának és magyarságismeretének fejlesztése. A kétszemeszteres magyarországi tanulmányokra a Balassi Intézetben kerül sor.

A pályázat 18. életévét betöltött, elsősorban egyetemista korú, magyar származású fiatalok számára kerül kiírásra. A pályázatnál elbírálásra kerül a társadalmi körökben folytatott közösségi munka, egyetemi ajánlás, valamint a magyar kultúrával, művészettel vagy más területtel kapcsolatos tevékenység. A 2016-os (keresztféléves) tanévre szóló ösztöndíjpályázatra elsősorban a déli félteke országaiból várjuk a jelentkezőket.

A teljes pályázati kiírás letöltése | pdf

A képzés leírása:

A program magyar nyelvi és magyarságismereti tanulmányokat tartalmaz, valamint lehetőséget nyújt az országgal és az élő magyar kultúrával való aktív megismerkedésre is. A magyarságismereti tanulmányok keretében történelem, irodalom, földrajz, néprajz, művészettörténet és társadalomismeret tantárgyakat tanulnak a hallgatók. A program magyarságismereti tanulmányokból záróvizsgával, egy választott témából megírt záródolgozat megvédésével, magyar nyelvből pedig államilag elismert nyelvvizsgával fejeződik be. (A nyelvvizsga szintje, fajtája és az ennek megfelelő befizetendő vizsgadíj mértéke a nyelvi szintfelmérést végző bizottság döntésétől függ.)

Azoknak a hallgatóknak, akik hazai egyetemükön kreditpontokra tudják váltani magyarországi tanulmányaikat, az Intézet rendelkezésére bocsátja – a végbizonyítványon kívül – a szükséges tantárgyleírásokat.


Az oktatáson való részvétel kötelező, ennek indokolatlan elmulasztása, valamint az Intézet Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának és/vagy Fegyelmi Szabályzatának megszegése esetén a képzésre és kollégiumi elhelyezésre való jogosultság azonnal megszűnik, és – az aláírt ösztöndíjszerződésben foglaltak szerint – az addig felvett ösztöndíjat vissza kell fizetni.


A képzés időtartama 9 hónap (2016. február–június, 2016. szeptember–december).

A Balassi Intézet az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára az alábbiakat biztosítja:

 • ingyenes képzés
 • 25.000 HUF/hó ösztöndíj
 • térítésmentes kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban)
 • diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)


FIGYELEM! Az ösztöndíj nem tartalmazza az egészségbiztosítás költségét.
(A biztosítási lehetőségeket lásd a mellékelt tájékoztatón!)

A tervezett ösztöndíjas keretszám: 10 fő

A pályázat beküldési határideje: 2015. október 22.


A pályázatokról szóló döntés meghozatalának határideje: 2015. október 30., amelyet követően 5 munkanapon belül a Balassi Intézet értesítést küld a pályázat eredményéről.
A pályázatokról a döntést a Külföldi Magyar Cserkészszövetség javaslata alapján a Balassi Intézet képviselőiből álló Értékelő Bizottság hozza meg. A döntés minden pályázóra nézve kötelező.
A Balassi Intézet a határidő után beérkezett, illetve formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.

A pályázat menete:

1. Regisztráció
A pályázónak a pályázati időszakban regisztrálnia kell a Balassi Intézet ügyfélkapu rendszerében a http://sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.
A pályázó a regisztráció sikerességéről 1 napon belül visszaigazoló levelet kap a regisztrációkor megadott e-mail címére. Amennyiben ez a levél nem érkezik meg, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Gyenes Fruzsina kolléganőnkkel, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. !

2. Pályázati adatlap kitöltése
A sikeres regisztrációt követően a
https://sao.bbi.hu/magyarsagismereti-palyazat-2016/
pályázati oldalon, a belépést követően töltse le a pályázati adatlapot (word dokumentum). A pályázati adatlapot elektronikusan (csak számítógéppel!) kell kitölteni!

3. A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások elkészítése, beszerzése
A pályázathoz szükséges mellékletek és igazolások:
– kb. 300 szavas fogalmazás a magyarországi tanulmányok céljáról és a megszerzendő ismeretek otthoni hasznosításáról,
– kézzel írott önéletrajz,
– az útlevél másolata,
– tanulmányokat igazoló dokumentumok másolata,
– társadalmi szervezet (cserkészet, iskola, alapítvány, egyház stb.) vagy elismert személyiség ajánlása,
– igazolás a kötelező kirándulásokra befizetett 600 USD előlegről.

4. A pályázati adatlap kinyomtatása és aláírása. A teljesen kitöltött és aláírt adatlapot kérjük szkennelni!

5. Az aláírt pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának feltöltése a https://sao.bbi.hu/magyarsagismereti-palyazat-2016/ pályázati oldalon.

6. A pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának elküldése Dr. Némethy Kesserű Judit részére, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A pályázót érintő költségek:

 • az utazás költségei,
 • az étkezés költségei,
 • nem európai uniós állampolgár esetén az egészségbiztosítás költségei (ha a hallgató a Balassi Intézet által ajánlott biztosítást köti meg, a Balassi Intézet 30.000 HUF-tal hozzájárul a biztosítás díjához),
 • nyelvvizsgadíj (ECL B2 vagy C1 kb. 25.000 HUF)*, 
 • diákbérlet (tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz kb. )*,
 • javasolt költőpénz az étkezés, diákbérlet és személyes költségek fedezésére:

kb. 250 USD / hó,

 • tanulmányi vízum beszerzése az illetékes magyar külképviseleten,
 • egy kötelező belföldi és egy kötelező erdélyi kirándulás költsége (600 USD), 
 • belépőkártya és egyéb költségek (kb. 2.000 HUF)*
 • diákigazolvány adminisztrációs költsége (kb. 2.000 HUF)*

A csillaggal (*) jelölt tételeket a megérkezés utáni két héten belül ki kell fizetni.

 

A pályázat érvényességének feltétele, hogy a pályázó a kötelező kirándulások díját, 600 USD-t előre befizesse. A befizetés módja: csekken vagy traveler’s check-en. A csekket vagy traveler’s check-et a pályázati határidőig egyszerű légipostán a következő címre kell küldeni: Hungarian Scout Association in Exteris, 2850 Route 23 North, Newfoundland, NJ 07435 - USA). Ha a 600 USD-t banki átutalással küldik el, akkor a 600 dolláron felül 45 USD-t kell még fizetni, a banki költségekre való tekintettel.

Sikertelen pályázat esetén a kirándulás díját a Külföldi Magyar Cserkészszövetség visszafizeti a pályázó részére. Amennyiben a pályázó elfogadta az ösztöndíjat, de azután mégis visszalép, 2016. január 15. előtti visszalépés esetén a befizetett összegnek az 50%-át téríti vissza a Hungarian Scout Association, 2016. január 15. utáni visszalépéskor nincsen visszatérítés. 

Pályázati információkért keresse a Külföldi Magyar Cserkészszövetséget:


Dr. Némethy Kesserű Judit
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Szórád Gábor
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Technikai és egyéb segítség a pályázat menetéhez és a Balassi Intézet ügyfélkapu rendszerének (http://sao.bbi.hu) használatához: Gyenes Fruzsina, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
__________________________________________________________________________________________

A pályázati kiírás és a pályázati adatlap letölthető a Balassi Intézet (www.balassi-intezet.hu) és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (www.kmcssz.org) honlapjáról.

All Hungarian speakers should fill in the Hungarian-language form. Use the English-language form only if you do not speak Hungarian.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség