Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pályázati felhívás - magyar nyelvi és magyarságismereti képzésre nyugati diaszpórában élő magyar származású személyek számára

 A Balassi Intézet ösztöndíjpályázata

magyar nyelvi és magyarságismereti képzésre
nyugati diaszpórában élő magyar származású személyek számára
a 2016/2017-es tanévre

A Balassi Intézet pályázatot hirdet a kulturális és nyelvi azonosságtudat megőrzésének és erősítésének érdekében a 2016/2017-es tanévre ösztöndíjra, a Kárpát-medencén kívül, nyugati diaszpórában élő magyar származású személyek számára

 MAGYAR NYELVI és MAGYARSÁGISMERETI KÉPZÉSRE.

 

A magyar nyelvi és magyarságismereti állami ösztöndíj célja: a nyugati diaszpórában élő magyar származású (külföldi állampolgárságú!) fiatalok magyarnyelv-tudásának és magyarságismeretének fejlesztése. A kétszemeszteres magyarországi tanulmányokra a Balassi Intézetben kerül sor.


A pályázat 18. életévét betöltött, elsősorban egyetemista korú, magyar származású fiatalok számára kerül kiírásra. A pályázatnál elbírálásra kerül a társadalmi körökben folytatott közösségi munka, egyetemi ajánlás, valamint a magyar kultúrával, művészettel vagy más területtel kapcsolatos tevékenység.

A pályázati felhívás letöltése pdf


A képzés leírása:

A program magyar nyelvi és magyarságismereti tanulmányokat tartalmaz, valamint lehetőséget nyújt az országgal és az élő magyar kultúrával való aktív megismerkedésre is. A magyarságismereti tanulmányok keretében történelem, irodalom, földrajz, néprajz, művészettörténet és társadalomismeret tantárgyakat tanulnak a hallgatók. A program magyarságismereti tanulmányokból záróvizsgával, egy választott témából megírt záródolgozat megvédésével, magyar nyelvből pedig államilag elismert nyelvvizsgával fejeződik be. (A nyelvvizsga szintje, fajtája és az ennek megfelelő befizetendő vizsgadíj mértéke a nyelvi szintfelmérést végző bizottság döntésétől függ.)

Azoknak a hallgatóknak, akik hazai egyetemükön kreditpontokra tudják váltani magyarországi tanulmányaikat, az Intézet rendelkezésére bocsátja – a végbizonyítványon kívül – a szükséges tantárgyleírásokat.

Az oktatáson való részvétel kötelező, ennek indokolatlan elmulasztása, valamint az Intézet Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának és/vagy Fegyelmi Szabályzatának megszegése esetén a képzésre és kollégiumi elhelyezésre való jogosultság azonnal megszűnik, és – az aláírt ösztöndíjszerződésben foglaltak szerint – az addig felvett ösztöndíjat vissza kell fizetni.

A képzés időtartama 10 hónap (2016. szeptember–2017. június).


A Balassi Intézet az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára az alábbiakat biztosítja:

 • ingyenes képzés
 • 25.000 HUF/hó ösztöndíj
 • térítésmentes kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban)
 • diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)


FIGYELEM! Az ösztöndíj nem tartalmazza az egészségbiztosítás költségét.
(A biztosítási lehetőségeket lásd a mellékelt tájékoztatón!)

 

A tervezett ösztöndíjas keretszám: 18 fő

A pályázat beküldési határideje: 2016. április 20. (MEGHOSSZABBÍTVA)

A pályázatokról szóló döntés meghozatalának határideje: 2016. május 13., amelyet követően 5 munkanapon belül a Balassi Intézet értesítést küld a pályázat eredményéről.

A pályázatokról a döntést a Külföldi Magyar Cserkészszövetség javaslata alapján a Balassi Intézet képviselőiből álló Értékelő Bizottság hozza meg. A döntés minden pályázóra nézve kötelező.
A Balassi Intézet a határidő után beérkezett, illetve formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.

A pályázat menete:

1. Regisztráció

A pályázónak a pályázati időszakban regisztrálnia kell a Balassi Intézet ügyfélkapu rendszerében a http://sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.
A pályázó a regisztráció sikerességéről 1 napon belül visszaigazoló levelet kap a regisztrációkor megadott e-mail címére. Amennyiben ez a levél nem érkezik meg, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Gyenes Fruzsina kolléganőnkkel, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. !

 

2. Pályázati adatlap kitöltése
A sikeres regisztrációt követően a
https://sao.bbi.hu/magyarsagismereti-palyazat-2016-2017 
pályázati oldalon, a belépést követően töltse le a pályázati adatlapot (word dokumentum). A pályázati adatlapot elektronikusan (csak számítógéppel!) kell kitölteni!

3. A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások elkészítése, beszerzése

A pályázathoz szükséges mellékletek és igazolások:
– kb. 300 szavas fogalmazás a magyarországi tanulmányok céljáról és a megszerzendő ismeretek otthoni hasznosításáról,
– kézzel írott önéletrajz,
– az útlevél másolata,
– tanulmányokat igazoló dokumentumok másolata,
– társadalmi szervezet (cserkészet, iskola, alapítvány, egyház stb.) vagy elismert személyiség ajánlása,
– igazolás a befizetett 600 USD előlegről.

 

4. A pályázati adatlap kinyomtatása és aláírása. A teljesen kitöltött és aláírt adatlapot kérjük szkennelni!
Az aláírt pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások szkennelt, elektronikus változatának feltöltése a https://sao.bbi.hu/magyarsagismereti-palyazat-2016-2017/
pályázati oldalon.

5. A pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának elküldése Némethy Kesserű Judit részére,
e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

6. A pályázat érvényességének feltétele, hogy a pályázó a kötelező kirándulások díját, 600 USD-t előre befizesse. A befizetés módja: csekken vagy traveler’s check-en. A csekket vagy traveler’s check-et a pályázati határidőig egyszerű légipostán a következő címre kell küldeni: 

 

Hungarian Scout Association in Exteris,
2850 Route 23 North, Newfoundland,
NJ 07435 - USA.

 

Ha a 600 USD-t banki átutalással küldik el, akkor a 600 dolláron felül 45 USD-t kell még fizetni, a banki költségekre való tekintettel.

 

A pályázót érintő költségek:

 • az utazás költségei,
 • az étkezés költségei,
 • nem európai uniós állampolgár esetén az egészségbiztosítás költségei (ha a hallgató a Balassi Intézet által ajánlott biztosítást köti meg, a Balassi Intézet 30.000 HUF-tal hozzájárul a biztosítás díjához),
 • nyelvvizsgadíj (ECL B2 vagy C1 kb. 25.000 HUF), 
 • diákbérlet (tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz),
 • javasolt költőpénz az étkezés, diákbérlet és személyes költségek fedezésére:

kb. 250 USD / hó,

 • tanulmányi vízum beszerzése az illetékes magyar külképviseleten,
 • egy kötelező belföldi és egy kötelező erdélyi kirándulás költsége, 
 • belépőkártya és egyéb költségek (kb. 2.000 HUF),
 • diákigazolvány adminisztrációs költsége (kb. 2.000 HUF)


Sikertelen pályázat esetén a kirándulás díját a Külföldi Magyar Cserkészszövetség visszafizeti a pályázó részére. Amennyiben a pályázó elfogadta az ösztöndíjat, de azután mégis visszalép, 2016. augusztus 10. előtti visszalépés esetén a befizetett összegnek az 50%-át téríti vissza a Hungarian Scout Association, 2016. augusztus 10. utáni visszalépéskor nincsen visszatérítés.

 

Pályázati információkért keresse a Külföldi Magyar Cserkészszövetséget:

Dr. Némethy Kesserű Judit
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szórád Gábor
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Technikai és egyéb segítség a pályázat menetéhez és a Balassi Intézet ügyfélkapu rendszerének (http://sao.bbi.hu) használatához: Gyenes Fruzsina, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

_______________________________________________________

A pályázati kiírás és a pályázati adatlap letölthető a Balassi Intézet (www.balassi-intezet.hu) és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (www.kmcssz.org) honlapjáról.

All Hungarian speakers should fill in the Hungarian-language form. Use the English-language form only if you do not speak Hungarian.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események