Iratkozzon fel hírlevelünkre

Műfordító pályázati felhívás a 2016/2017-es tanévre

A Balassi Intézet tíz hónapos, ösztöndíjas műfordítói képzést indít nem magyar anyanyelvű, külföldi állampolgárok részére, akik a jövőben magyar irodalmi művek fordítását, a magyar kultúra terjesztését szeretnék választani hivatásukként. A képzés feltételezi, hogy a hallgatók jó magyar nyelvtudással és alapos magyar irodalomtörténeti ismeretekkel rendelkeznek. 

A műfordító képzés célja, hogy bevezetést nyújtson a műfordítás gyakorlatába, valamint elmélyítse a résztvevők magyar nyelvi és irodalmi ismereteit. A tíz hónapos képzés sikeres elvégzését a Balassi Intézet magyar és angol nyelven kiállított tanúsítvánnyal igazolja.

A képzés során a hallgatók szemináriumi munka keretében megismerkednek a fordítás gyakorlati oldalával, a kortárs magyar irodalommal, irodalomkritikával és színházi élettel. Ezen kívül emelt szintű magyar nyelvi oktatásban vesznek részt. Az évközi fordítói munkájukat egy anyanyelvi szakmai lektor (műfordító konzulens) segíti rendszeresen. A hallgatók a képzés végére műfordítási mestermunkát készítenek.

A képzés 2016 szeptemberétől 2017 júniusáig tart, és két szemeszterből áll. Az őszi és a tavaszi szorgalmi időszakban a kurzusok látogatása kötelező. A heti óraszám 20–24 óra. A képzés részletes ismertetése az intézet honlapján található: www.balassi-intezet.hu

Pályázati felhívás letöltése  pdf 

A hallgatói keretszám: 8 fő.

Jelentkezési határidő: meghosszabbítva 2016. április 20-ig

Pályázhatnak nem magyar anyanyelvű, felsőfokú diplomával rendelkező, vagy a 2015/2016-os tanévben diplomát szerző külföldi állampolgárok. Korhatár: 35 év.

A Balassi Intézet az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára az alábbiakat biztosítja:

 • ingyenes tananyag
 • 38.000 HUF/hónap ösztöndíj
 • térítésmentes kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban)
 • diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)
 • az oktatáshoz kapcsolódó egyszeri utazási támogatás 6.000 HUF értékben

Figyelem!

Jogszabályi változások miatt az ösztöndíjnak nem része az ingyenes egészségbiztosítás. 

A pályázót érintő költségek: 

 • az étkezés és a közlekedés költségei (Ezt az ösztöndíj körülbelül egyharmad részben fedezi.)
 • belépőkártya és egyéb költségek (kb. 2.000 HUF)
 • nem európai uniós állampolgár esetén az egészségbiztosítás költségei (ha a hallgató a Balassi Intézet által ajánlott biztosítást köti meg, a Balassi Intézet 30.000 HUF-tal hozzájárul a biztosítás díjához, amely előre láthatólag 54.000 HUF)
 • diákigazolvány adminisztrációs költsége (kb. 2.000 HUF)

A pályázat menete:

1. Regisztráció

A pályázónak a pályázati időszakban regisztrálnia kell a Balassi Intézet ügyfélkapu rendszerében a http://sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.

A pályázó a regisztráció sikerességéről 1 napon belül visszaigazoló levelet kap a regisztrációkor megadott e-mail címére. Amennyiben ez a levél nem érkezik meg, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Gyenes Fruzsina kolléganőnkkel, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. !

2. Pályázati adatlap kitöltése

A sikeres regisztrációt követően a

https://sao.bbi.hu/mufordito-palyazat-2016-2017/

pályázati oldalon, a belépést követően töltse le a pályázati adatlapot. A pályázati adatlapot elektronikusan (csak számítógéppel!) kell kitölteni!

3. A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások elkészítése, beszerzése

– a pályázati adatlap,

– a szakmai önéletrajz, amelyben a pályázó ismerteti egyetemi tanulmányait (hungarológiai és irodalomtudományi tanulmányait részletesen), eddigi fordítói tapasztalatait, eredményeit,

– publikációs lista a fordításairól és irodalmi vonatkozású írásairól, vagy mintafordítás legalább 5–10 oldal terjedelemben, tetszés szerinti magyar szépirodalmi szövegről (kérjük, a szöveg eredetijét is mellékeljék),

– diploma/oklevél, illetve végzős egyetemi vagy doktori hallgatók esetében az index, bizonyítvány hiteles másolata,

– munkaterv, a pályázó szakmai terve arról, hogy milyen fordítói elképzelései és távlati céljai vannak a műfordítás területén, és a későbbiekben a magyar kultúra mely területével kíván foglalkozni,

– legalább egy ajánlás (egy neves műfordító, lektor, egyetemi oktató, kulturális szakember véleménye) a pályázó eddigi szakmai munkájáról,

– az útlevél másolata

4. A pályázati adatlap kinyomtatása és aláírása. A teljesen kitöltött és aláírt adatlapot kérjük szkennelni!

5. Az aláírt pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának feltöltése a https://sao.bbi.hu/mufordito-palyazat-2016-2017/

pályázati oldalon.

6. A pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások postai úton történő elküldése 

Jelentkezni 2016. április 13-ig lehet az elektronikus felületen. Az összeállított pályázati anyagot az alábbi címre kérjük postai úton is elküldeni: Balassi Intézet / Hungarológia Tagozat, 1519 Budapest, Pf. 385. A borítékra kérjük ráírni: „MŰFORDÍTÁS” 

Technikai segítség a pályázat menetéhez és a Balassi Intézet ügyfélkapu rendszerének (http://sao.bbi.hu) használatához: Gyenes Fruzsina, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

A pályázat eredményéről a Balassi Intézet legkésőbb 2016. május 6-ig értesíti a pályázókat.

Amennyiben a pályázó nem nyeri el az ösztöndíjat, lehetősége van a programot önköltséges formában is igénybe venni. Ebben az esetben a térítési díjak a következők: 

 • Oktatás, tananyagok:                       850.000 HUF 
 • Kollégiumi szállás:                          300.000 HUF (2 ágyas szoba, tíz hónapra) 200.000 HUF (3 ágyas szoba, tíz hónapra)

További tájékoztatás a Balassi Intézet Hungarológia Tagozatán (1016 Budapest, Somlói út 51. 201. szoba) kapható. 

 • Tel.:                  +36 1 381 51 80
 • Tel./fax:            +36 1 381 51 49
 • E-mail:              Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
 • Web:                 www.balassi-intezet.hu

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események