Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pályázati felhívás - magyar nyelvi és magyarságismereti képzésekre nyugati diaszpórában élő magyar származású személyek számára a 2017-es tanévre

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázata
magyar nyelvi és magyarságismereti képzésekre
nyugati diaszpórában élő magyar származású személyek számára
a 2017-es tanévre

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet a kulturális és nyelvi azonosságtudat megőrzésének és erősítésének érdekében a 2017-es tanévre ösztöndíjra, a Kárpát-medencén kívül, nyugati diaszpórában élő magyar származású személyek számára

MAGYAR NYELVI és MAGYARSÁGISMERETI KÉPZÉSEKRE.


A magyar nyelvi és magyarságismereti állami ösztöndíj célja: a nyugati diaszpórában élő, magyar származású (külföldi állampolgárságú!) fiatalok magyar nyelvtudásának és magyarságismeretének fejlesztése. A kétszemeszteres magyarországi tanulmányokra Budapesten kerül sor.

A pályázat 18. életévét betöltött, elsősorban egyetemista korú, magyar származású fiatalok számára kerül kiírásra. A pályázatnál elbírálásra kerül a társadalmi körökben folytatott közösségi munka, egyetemi ajánlás, valamint a magyar kultúrával, művészettel vagy más területtel kapcsolatos tevékenység. A 2017-es (keresztféléves) tanévre szóló ösztöndíjpályázatra elsősorban a déli félteke országaiból várjuk a jelentkezőket.

A pályázati felhívás letöltése pdf


A képzés leírása:

A program magyar nyelvi és magyarságismereti tanulmányokat tartalmaz, valamint lehetőséget nyújt az országgal és az élő magyar kultúrával való aktív megismerkedésre is. A magyarságismereti tanulmányok keretében történelem, irodalom, földrajz, néprajz, művészettörténet és társadalomismeret tantárgyakat tanulnak a hallgatók. A program magyarságismereti tanulmányokból záróvizsgával, egy választott témából megírt záródolgozat megvédésével, magyar nyelvből pedig államilag elismert nyelvvizsgával fejeződik be. (A nyelvvizsga szintje, fajtája és az ennek megfelelő befizetendő vizsgadíj mértéke a nyelvi szintfelmérést végző bizottság döntésétől függ.)

Azoknak a hallgatóknak, akik hazai egyetemükön kreditpontokra tudják váltani magyarországi tanulmányaikat, a Külgazdasági és Külügyminisztérium rendelkezésére bocsátja – a tanúsítványon kívül – a szükséges tantárgyleírásokat.

Az oktatáson való részvétel kötelező, ennek indokolatlan elmulasztása, valamint a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának és/vagy Fegyelmi Szabályzatának megszegése esetén a képzésre és kollégiumi elhelyezésre való jogosultság azonnal megszűnik, és – az aláírt ösztöndíjszerződésben foglaltak szerint – az addig felvett ösztöndíjat vissza kell fizetni.

A képzés időtartama 9 hónap (2017. február–június, 2017. szeptember–2017. december).

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára az alábbiakat biztosítja:

 • ingyenes képzés
 • 30.000 HUF/hó ösztöndíj
 • térítésmentes kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban)
 • diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)


FIGYELEM! Az ösztöndíj nem tartalmazza az egészségbiztosítás költségét.
(A biztosítási lehetőségeket lásd a mellékelt tájékoztatón!)

A tervezett ösztöndíjas keretszám: 10 fő

A pályázat beküldési határideje: 2017. január 2.

A pályázatokról szóló döntés meghozatalának határideje: 2017. január 6., amelyet követően 3 munkanapon belül a Külgazdasági és Külügyminisztérium értesítést küld a pályázat eredményéről.
A pályázatokról a döntést a Külföldi Magyar Cserkészszövetség javaslata alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselőiből álló Értékelő Bizottság hozza meg. A döntés minden pályázóra nézve kötelező.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium a határidő után beérkezett, illetve formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.

A pályázat menete:

1. Regisztráció
A pályázónak a pályázati időszakban regisztrálnia kell az ügyfélkapu rendszerében a http://sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.
A pályázó a regisztráció sikerességéről 1 napon belül visszaigazoló levelet kap a regisztrációkor megadott e-mail címére. Amennyiben ez a levél nem érkezik meg, kérjük, írjon a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre!

2. Pályázati adatlap kitöltése
A sikeres regisztrációt követően a
https://sao.bbi.hu/magyarsagismereti-palyazat-2017/
pályázati oldalon, a belépést követően töltse le a pályázati adatlapot (word dokumentum). A pályázati adatlapot elektronikusan (csak számítógéppel!) kell kitölteni!

3. A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások elkészítése, beszerzése
A pályázathoz szükséges mellékletek és igazolások:
– kb. 300 szavas fogalmazás a magyarországi tanulmányok céljáról és a megszerzendő ismeretek otthoni hasznosításáról,
– kézzel írott önéletrajz,
– az útlevél másolata,
– tanulmányokat igazoló dokumentumok másolata,
– társadalmi szervezet (cserkészet, iskola, alapítvány, egyház stb.) vagy elismert személyiség ajánlása,
– igazolás a befizetett 600 USD előlegről és az 50 USD regisztrációs díjról.

4. A pályázati adatlap kinyomtatása és aláírása. A teljesen kitöltött és aláírt adatlapot kérjük szkennelni!

5. Az aláírt pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának feltöltése a https://sao.bbi.hu/magyarsagismereti-palyazat-2017/
pályázati oldalon.

6. A pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának elküldése Némethy Kesserű Judit részére, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A pályázót érintő költségek:

 •  az utazás költségei,
 • az étkezés költségei,
 • nem európai uniós állampolgár esetén az egészségbiztosítás költségei (ha a hallgató a Külgazdasági és Külügyminisztérium által ajánlott biztosítást köti meg, akkor a minisztérium 30.000 HUF-tal hozzájárul a biztosítás díjához),
 • nyelvvizsgadíj (ECL B2 vagy C1 kb. 25.000 HUF),
 • diákbérlet (tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz),
 • javasolt költőpénz az étkezés, diákbérlet és személyes költségek fedezésére: kb. 250 USD / hó,
 • tanulmányi vízum beszerzése az illetékes magyar külképviseleten,
 • egy kötelező belföldi és egy kötelező erdélyi kirándulás költsége (600 USD),
 • a regisztrációs díj (50 USD)
 • belépőkártya és egyéb költségek (kb. 2.000 HUF)
 • diákigazolvány adminisztrációs költsége (kb. 2.000 HUF)

A pályázat érvényességének feltétele, hogy a pályázó a kötelező kirándulások díját, 600 USD-t és a regisztrációs díjat, 50 USD-t előre befizesse egy összegben. A befizetés módja: csekken vagy traveler’s check-en. A csekket vagy traveler’s check-et a pályázati határidőig egyszerű légipostán a következő címre kell küldeni: Hungarian Scout Association in Exteris, 2850 Route 23 North, Newfoundland, NJ 07435 - USA.

A regisztrációs díj (50 USD) nem jár vissza a pályázónak. Sikertelen pályázat esetén a kirándulások díját (600 USD) a Külföldi Magyar Cserkészszövetség visszafizeti a pályázó részére. Amennyiben a pályázó elfogadta az ösztöndíjat, de azután mégis visszalép, 2017. január 15. előtti visszalépés esetén a befizetett összegnek az 50%-át téríti vissza a Hungarian Scout Association, 2017. január 25. utáni visszalépéskor nincsen visszatérítés.


Információ:

Dr. Némethy Kesserű Judit (Teleki Pál Alapítvány)
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szórád Gábor (Külföldi Magyar Cserkészszövetség irodája)
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Technikai és egyéb segítség a pályázat menetéhez és az ügyfélkapu rendszernek (http://sao.bbi.hu) használatához: Bencsik Balázs, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
__________________________________________________________________________________________

A pályázati kiírás és a pályázati adatlap letölthető a Külgazdasági és Külügyminisztérium (www.balassi-intezet.hu) és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (www.kmcssz.org) honlapjáról.

All Hungarian speakers should fill in the Hungarian-language form. Use the English-language form only if you do not speak Hungarian.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség