Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pályázati felhívás műfordítói ösztöndíjra a 2017/2018-as tanévre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázata műfordítói (szépirodalmi művek interkulturális interpretációja) képzésre fiatal fordítók számára a 2017/2018-as tanévre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: Kiíró) tíz hónapos, ösztöndíjas műfordítói (szépirodalmi művek interkulturális interpretációja) képzést indít nem magyar anyanyelvű, külföldi állampolgárok részére, akik a jövőben magyar irodalmi művek fordítását, a magyar kultúra terjesztését szeretnék választani hivatásukként. A képzés feltételezi, hogy a hallgatók jó magyar nyelvtudással és alapos magyar irodalomtörténeti ismeretekkel rendelkeznek.

A műfordítói képzés célja, hogy bevezetést nyújtson a műfordítás gyakorlatába, valamint elmélyítse a résztvevők magyar nyelvi és irodalmi ismereteit. A Kiíró az ösztöndíjas képzést a KKM Oktatási és Rekreációs Kft. felnőttképzési intézmény közreműködésével bonyolítja. A tíz hónapos képzés sikeres elvégzését magyar nyelven kiállított tanúsítvány igazolja. 

A képzés résztvevői a szemináriumi munka keretében megismerkednek a műfordítás gyakorlati oldalával, a kortárs magyar irodalommal, irodalomkritikával és színházi élettel. Ezen kívül emelt szintű magyar nyelvi oktatásban vesznek részt. Az évközi fordítói munkájukat egy anyanyelvi szakmai lektor (műfordító konzulens) segíti rendszeresen. A hallgatók a képzés végére műfordítási mestermunkát készítenek.

A képzés 2017 szeptemberétől 2018 júniusáig tart, és két szemeszterből áll. Az őszi és a tavaszi szorgalmi időszakban a kurzusok látogatása kötelező. A heti óraszám 24 óra. A képzés részletes ismertetése a Kiíró honlapján található: www.balassiintezet.hu

 

A pályázati kiírás letöltése [PDF]

 

Az ösztöndíjas keretszám: 10 fő.

Jelentkezési határidő: 2017. május 5.

Pályázhatnak nem magyar anyanyelvű, felsőfokú diplomával rendelkező vagy a 2016/2017-es tanévben diplomát szerző, külföldi állampolgárok. Korhatár: 35 év.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára az alábbiakat biztosítja:
• ingyenes tananyag,
• 45.000 HUF/hónap ösztöndíj,
• térítésmentes kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban),
• diákigazolvány (kedvezményekre jogosít),
• egészségbiztosítás.

A pályázót érintő költségek:
• utazási költségek,
• a tanév elején jelentkező egyéb, egyszeri kiadások,
• az étkezés és a közlekedés költségei (amelyet az ösztöndíj körülbelül egyharmad részben fedez).

 

A pályázat menete:

1. Regisztráció
A pályázónak a pályázati időszakban regisztrálnia kell a Kiíró ügyfélkapu rendszerében a http://sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.
A pályázó a regisztráció sikerességéről 1 napon belül visszaigazoló levelet kap a regisztrációkor megadott e-mail címére. Amennyiben ez a levél nem érkezik meg, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Bencsik Balázs nemzetközi oktatási főkoordinátorral, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. !

2. Pályázati adatlap kitöltése
A sikeres regisztrációt követően jelentkezzen be a https://sao.bbi.hu/login oldalon a pályázati felületre.
A https://sao.bbi.hu/palyazatok/lista/mufordito-kepzes pályázati oldalról, a belépést követően töltse le a pályázati adatlapot (word dokumentum). A pályázati adatlapot elektronikusan (számítógéppel!) kell kitölteni!

3. A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások elkészítése, beszerzése
A pályázathoz csatolandó mellékletek az alábbiak:
– a pályázati adatlap,
– a szakmai önéletrajz, amelyben a pályázó ismerteti egyetemi tanulmányait (hungarológiai és irodalomtudományi tanulmányait részletesen), eddigi fordítói tapasztalatait, eredményeit,
– publikációs lista a pályázó fordításairól és irodalmi vonatkozású írásairól, vagy mintafordítás legalább 5–10 oldal terjedelemben, tetszés szerinti magyar szépirodalmi szövegről (kérjük, a szöveg eredetijét is mellékeljék),
– diploma/oklevél, illetve végzős egyetemi vagy doktori hallgatók esetében az index vagy bizonyítvány hiteles másolata,
– munkaterv; a pályázó szakmai terve arról, hogy milyen fordítói elképzelései és távlati céljai vannak a műfordítás területén, és arról, hogy a későbbiekben a magyar kultúra mely területével kíván foglalkozni,
– legalább egy ajánlás (egy neves műfordító, lektor, egyetemi oktató, kulturális szakember véleménye) a pályázó eddigi szakmai munkájáról,
– az útlevél másolata.

4. A pályázati adatlap kinyomtatása és aláírása. A teljesen kitöltött és aláírt adatlapot kérjük szkennelni!

5. Az aláírt pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának feltöltése a https://sao.bbi.hu/palyazatok/lista/mufordito-kepzes
pályázati oldalon.

Jelentkezni 2017. május 5-ig lehet az elektronikus felületen. Technikai segítséget a pályázat menetéhez és a Kiíró ügyfélkapu rendszerének (http://sao.bbi.hu) használatához Bencsik Balázs nyújt az alábbi e-mail címen: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

6. A pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások postai úton történő elküldése

Az összeállított pályázati anyagot az alábbi címre kérjük postai úton is elküldeni: Külgazdasági és Külügyminisztérium, 1016 Budapest, Somlói út 51. A borítékra kérjük ráírni: „MŰFORDÍTÁS”. A postai feladás határideje: 2017. május 5.

A pályázatokról szóló döntést megelőzheti egy interjú a pályázóval. A pályázat eredményéről a Kiíró legkésőbb 2017. június 1-ig értesíti a pályázókat.

Amennyiben a pályázó nem nyeri el az ösztöndíjat, lehetősége van a programot önköltséges formában is igénybe venni.

További tájékoztatás a Külgazdasági és Külügyminisztérium (1016 Budapest, Somlói út 51.) 246. számú irodájában, valamint az alábbi elérhetőségeken kapható.

  • Tel.: +36 1 381 51 91
  • E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Web: www.balassiintezet.hu

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
4
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események