Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pályázati felhívás hungarológiai ösztöndíjra a 2017/2018-as tanévre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázata kreditalapú magyar nyelvi és hungarológiai képzésre nem magyar anyanyelvűek számára a 2017/2018-as tanévre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: Kiíró) pályázatot hirdet 10 hónapos (2017. szeptembertől 2018. júniusig tartó) komplex magyar nyelvi–hungarológiai képzésre. Pályázhatnak külföldi, nem magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók és fiatal, 35 évnél nem idősebb diplomások, akik hungarológiai vagy hungarológiával érintkező tanulmányokat folytatnak, illetve folytattak, és a jövőben is a magyar nyelv és kultúra megismertetésével kívánnak foglalkozni.

HALLGATÓI KERETSZÁM: 40 fő

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. május 5.

 

A pályázati kiírás letöltése [PDF]

 

A KÉPZÉSI PROGRAM LEÍRÁSA

A komplex magyar nyelvi és hungarológiai képzés célja, hogy kiegészítse a külföldi egyetemeken megszerzett nyelvtudást és hungarológiai ismereteket. A 10 hónapos akkreditált egyetemi részképzés 26–55 ECTS-típusú kredit megszerzését teszi lehetővé, a program sikeres elvégzését a Pécsi Tudományegyetem tanúsítvány kiállításával igazolja.

A nyelvtudás fejlesztése a képzés hangsúlyos része, az intenzív nyelvoktatás heti 12–28 órában, kis létszámú csoportokban történik. A nyelvi képzés államilag akkreditált, nemzetközileg ismert ECL-nyelvvizsgával (közép-, illetve felsőfokú) zárul. A hungarológiai kurzusok a magyar kulturális örökségről és a mai Magyarországról adnak átfogó, sokoldalú ismereteket.

A kötelező előadások és szemináriumok témakörei: történelem, szépirodalom, nyelvészet, néprajz, művészet- és zenetörténet, földrajz, valamint a mai társadalom, gazdaság, kultúra és politikai rendszer. A hallgatók egyéni érdeklődésüknek megfelelően választható szemináriumokon is részt vesznek. Választható témakörök többek között a történelem, irodalomtörténet, kortárs irodalom, műfordítás, nyelvészet, filmtörténet, színháztudomány.

A szeptembertől júniusig tartó képzés két szemeszterből áll. Mindkét szemeszter 13/15 hetes szorgalmi időszakkal kezdődik (heti 28–32 tantermi órával), és négyhetes vizsgaidőszakkal zárul (ezalatt maximum négy vizsgát kell teljesíteni). A képzés három különböző tanmenet szerint folyik, a három tanmenet a hallgatók eltérő nyelvtudásához alkalmazkodik.

 


A PÁLYÁZAT MENETE

1. Regisztráció
A pályázónak a pályázati időszakban regisztrálnia kell a Kiíró ügyfélkapu rendszerében a http://sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.
A pályázó a regisztráció sikerességéről 1 napon belül visszaigazoló levelet kap a regisztrációkor megadott e-mail címére. Amennyiben ez a levél nem érkezik meg, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Bencsik Balázs nemzetközi oktatási főkoordinátorral, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. !

2. Pályázati adatlap kitöltése
A sikeres regisztrációt követően jelentkezzen be a http://sao.bbi.hu/login oldalon a pályázati felületre. A https://sao.bbi.hu/palyazatok/lista/hungarologia-hungarian-language-hungarian-studies-training
pályázati oldalról töltse le a pályázati adatlapot (Microsoft Word dokumentum). A pályázati adatlapot elektronikusan (számítógéppel!) kell kitölteni!

3. Kérdőív kitöltése

A sikeres regisztrációt követően jelentkezzen be a http://sao.bbi.hu/login oldalon a pályázati felületre. A https://sao.bbi.hu/palyazatok/lista/hungarologia-hungarian-language-hungarian-studies-training pályázati oldalról töltse le a kérdőívet (Microsoft Word dokumentum). A kérdőívet elektronikusan (számítógéppel!) kell kitölteni!

4. A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások elkészítése, beszerzése

A pályázathoz szükséges mellékletek és igazolások:
– az útlevél másolata,
– az egyetemi leckekönyv (index) vagy a diploma másolata,
– legalább egy hungarológus szakember vagy a jelentkező érdeklődési területén elismert szakember ajánlása,
– szakmai terv: a jelentkező kutatási, illetve érdeklődési területének rövid (maximum két oldalas) leírása.

5. A pályázati adatlap kinyomtatása és aláírása. A teljesen kitöltött és aláírt adatlapot kérjük szkennelni!

6. Az aláírt pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának feltöltése a
https://sao.bbi.hu/palyazatok/lista/hungarologia-hungarian-language-hungarian-studies-training
pályázati oldalon.

Jelentkezni 2017. május 5-ig lehet az elektronikus felületen. Technikai segítséget a pályázat menetéhez és a Kiíró ügyfélkapu rendszerének (http://sao.bbi.hu) használatához Bencsik Balázs nyújt, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

7. Az összeállított pályázati anyag postai úton történő elküldése az alábbi címre:

Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet
1016 Budapest, Somlói út 51.

A borítékra rá kell írni: „HUNGAROLÓGIA”

A postai feladási határidő: 2017. május 5. A pályázat eredményéről a Kiíró legkésőbb 2017. június 1-ig értesíti a pályázókat.

 

A Kiíró az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára az alábbiakat biztosítja:
· ingyenes tananyag,
· 35.000 HUF/hónap ösztöndíj,
· térítésmentes kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban),
· diákigazolvány (kedvezményekre jogosít),
· egészségbiztosítás.

A pályázót érintő költségek:
· az utazási költségek,
· a nyelvvizsga költsége, amelynek összege kb. 25.000 HUF
· az étkezés és a közlekedés költsége
Megjegyzés: Az étkezés és a közlekedés költségét az ösztöndíj körülbelül egyharmad részben fedezi.

Az ösztöndíj csak egy alkalommal vehető igénybe!

Amennyiben a pályázó nem nyeri el az ösztöndíjat, lehetősége van a programot önköltséges formában is igénybe venni.

További tájékoztatás a Külgazdasági és Külügyminisztérium (1016 Budapest, Somlói út 51.) 246. számú irodájában és az alábbi elérhetőségeken kapható.

· Tel.: +36 1 381 5191
· E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
· Web: www.balassiintezet.hu

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
4
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események