Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pályázati felhívás magyarságismereti ösztöndíjra a 2017/2018-as tanévre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázata magyar nyelvi és magyarságismereti képzésekre nyugati diaszpórában élő magyar származású személyek számára a 2017/2018-as tanévre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: Kiíró) pályázatot hirdet a kulturális és nyelvi azonosságtudat megőrzésének és erősítésének érdekében a 2017/2018-as tanévre, a Kárpát-medencén kívül, nyugati diaszpórában élő magyar származású személyek számára, állami ösztöndíjas MAGYAR NYELVI és MAGYARSÁGISMERETI KÉPZÉSEKRE.

A magyar nyelvi és magyarságismereti képzés célja: a nyugati diaszpórában élő, magyar származású fiatalok magyar nyelvtudásának és magyarságismeretének fejlesztése. A kétszemeszteres magyarországi tanulmányokra a Külgazdasági és Külügyminisztériumban kerül sor, a KKM Oktatási és Rekreációs Kft. felnőttképzési intézmény közreműködésével.
A pályázat 18. életévét betöltött, elsősorban egyetemista korú, magyar származású fiatalok számára kerül kiírásra. A korhatár: 35 év. A pályázónak külföldi állampolgársággal kell rendelkeznie, a magyar állampolgárság megléte nem kizáró ok. A pályázatnál elbírálásra kerül a társadalmi körökben folytatott közösségi munka, egyetemi ajánlás, valamint a magyar kultúrával, művészettel vagy más területtel kapcsolatos tevékenység.

 

A pályázati kiírás letöltése [PDF]


A képzés leírása:
A program magyar nyelvi és magyarságismereti tanulmányokat tartalmaz, valamint lehetőséget nyújt az országgal és az élő magyar kultúrával való aktív megismerkedésre is. A magyarságismereti tanulmányok keretében történelem, irodalom, földrajz, néprajz, művészettörténet és társadalomismeret tantárgyakat tanulnak a hallgatók. A program a magyarságismereti tanulmányokból záróvizsgával és egy választott témából megírt záródolgozat megvédésével fejeződik be. A pályázó vállalja, hogy a tanév végén magyar nyelvből államilag elismert nyelvvizsgán vesz részt. (A nyelvvizsga szintje, fajtája és az ennek megfelelő, befizetendő vizsgadíj mértéke a nyelvi szintfelmérést végző bizottság döntésétől függ.)

A felnőttképzésben résztvevők a képzés sikeres abszolválása esetén tanúsítványt kapnak.

Az oktatáson való részvétel kötelező, ennek indokolatlan elmulasztása, valamint a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának és/vagy Fegyelmi Szabályzatának megszegése esetén a képzésre és kollégiumi elhelyezésre való jogosultság azonnal megszűnik, és – az aláírt ösztöndíjszerződésben foglaltak szerint – az addig felvett ösztöndíjat vissza kell fizetni.

A képzés időtartama 10 hónap (2017. szeptember–2018. június).

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára az alábbiakat biztosítja:

 • ingyenes képzés,
 • 30.000 HUF/hó ösztöndíj,
 • térítésmentes kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban),
 • diákigazolvány (kedvezményekre jogosít),
 • egészségbiztosítás.

A pályázót érintő költségek:

 • az utazás költségei,
 • az étkezés költségei,
 • nyelvvizsgadíj (kb. 25.000 HUF),
 • diákbérlet (tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz),
 • javasolt költőpénz az étkezés, diákbérlet és személyes költségek fedezésére: kb. 250 USD / hó,
 • tanulmányi vízum beszerzése az illetékes magyar külképviseleten,
 • regisztrációs díj (50 USD),
 • egy kötelező belföldi és egy kötelező erdélyi kirándulás költsége (600 USD).

A tervezett ösztöndíjas keretszám: 20 fő.

A pályázat beküldési határideje: 2017. május 5.

A Kiíró a határidő után beérkezett, illetve formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.

A pályázatokról a döntést a Külföldi Magyar Cserkészszövetség javaslata alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselőiből álló Értékelő Bizottság hozza meg. A döntés minden pályázóra nézve kötelező. A pályázatokról szóló döntés meghozatalának határideje: 2017. május 26., amelyet követően 5 munkanapon belül a Kiíró értesítést küld a pályázat eredményéről.

Az ösztöndíjat nyert pályázónak nyilatkoznia kell, hogy elfogadja-e az ösztöndíjat. A nyertes pályázó – az elfogadásról szóló nyilatkozat megtétele után, 7 napon belül – köteles a kötelező kirándulások díját (600 USD) és a regisztrációs díjat (50 USD), összesen 650 USD-t egy összegben befizetni. A befizetés módja: személyes csekken (USA és Kanada) vagy banki átutalással. A csekket egyszerű légipostán a következő címre kell küldeni: Hungarian Scout Association in Exteris, 2850 Route 23 North, Newfoundland, NJ 07435 - USA. Banki átutalás esetén a számlaadatok a következők: Hungarian Scout Association in Exteris; Wells Fargo Bank; ABA Routing #021200025; Account number: 7219453979; Swift code# WFBIUS6S; Bank address: Wells Fargo Bank, NA, 20 Mountainview Avenue, Wayne, NJ, Postal code 07470, USA.

Amennyiben a befizetés nem történik meg az ösztöndíj elfogadását követő 14 napon belül, a pályázó elveszíti az ösztöndíjra való jogosultságát, és az ösztöndíj egy várólistára került pályázónak lesz felajánlva. Amennyiben a pályázó elfogadta az ösztöndíjat, és befizette a kötelező kirándulások díját, de azután mégis visszalép, 2017. augusztus 7. előtti visszalépés esetén a kirándulások összegének 50%-át téríti vissza a Hungarian Scout Association (300 USD). A regisztrációs díj (50 USD) nem téríthető vissza. 2017. augusztus 7. utáni visszalépéskor már nincsen lehetőség visszatérítésre.

 

A pályázat menete:

1. Regisztráció
A pályázónak a pályázati időszakban regisztrálnia kell a Kiíró ügyfélkapu rendszerében a http://sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.
A pályázó a regisztráció sikerességéről 1 napon belül visszaigazoló levelet kap a regisztrációkor megadott e-mail címére. Amennyiben ez a levél nem érkezik meg, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Bencsik Balázs nemzetközi oktatási főkoordinátorral, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. !

2. Pályázati adatlap kitöltése
A sikeres regisztrációt követően jelentkezzen be a http://sao.bbi.hu/login oldalon a pályázati felületre.
A https://sao.bbi.hu/palyazatok/lista/magyarsagismeret-hungarian-cultural-studies
pályázati oldalról töltse le a pályázati adatlapot (Microsoft Word dokumentum). A pályázati adatlapot elektronikusan (számítógéppel!) kell kitölteni!

3. A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások elkészítése, beszerzése
A pályázathoz szükséges mellékletek és igazolások:
– kb. 300 szavas fogalmazás a magyarországi tanulmányok céljáról és a megszerzendő ismeretek otthoni hasznosításáról,
– kézzel írott önéletrajz,
– az útlevél másolata,
– tanulmányokat igazoló dokumentumok másolata,
– társadalmi szervezet (cserkészet, iskola, alapítvány, egyház stb.) vagy elismert személy ajánlása.

4. A pályázati adatlap kinyomtatása és aláírása
A teljesen kitöltött és aláírt adatlapot kérjük szkennelni!
Az aláírt pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások szkennelt, elektronikus változatának feltöltése a https://sao.bbi.hu/palyazatok/lista/magyarsagismeret-hungarian-cultural-studies
pályázati oldalon.

5. A pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának elküldése Némethy Kesserű Judit (e-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) és a Kiíró részére (e-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ).

Pályázati információkért keresse a Külföldi Magyar Cserkészszövetséget:
Dr. Némethy Kesserű Judit
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szórád Gábor
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Technikai és egyéb segítség nyújtása a pályázat menetéhez és a Kiíró ügyfélkapu rendszerének (http://sao.bbi.hu) használatához: Bencsik Balázsnál, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

__________________________________________________________________________________________

A pályázati kiírás és a pályázati adatlap letölthető a Kiíró (www.balassiintezet.hu) és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (www.kmcssz.org) honlapjáról.

All Hungarian speakers should fill in the Hungarian-language form. Use the English-language form only if you do not speak Hungarian.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
4
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események