Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pályázati felhívás műfordítói ösztöndíjra a 2018/2019-es tanévre

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázata műfordítói (szépirodalmi művek interkulturális interpretációja) képzésre fiatal fordítók számára a 2018/2019-as tanévre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet tíz hónapos, ösztöndíjas műfordítói (szépirodalmi művek interkulturális interpretációja) képzést indít nem magyar anyanyelvű, külföldi állampolgárok részére, akik a jövőben magyar irodalmi művek fordítását, a magyar kultúra terjesztését szeretnék választani hivatásukként. A képzés feltételezi, hogy a hallgatók jó magyar nyelvtudással és alapos magyar irodalomtörténeti ismeretekkel rendelkeznek.

A műfordítói képzés célja, hogy bevezetést nyújtson a műfordítás gyakorlatába, valamint elmélyítse a résztvevők magyar nyelvi és irodalmi ismereteit. A KKM – Balassi Intézet az ösztöndíjas képzést a KKM OR Kft. felnőttképzési intézmény közreműködésével bonyolítja. A tíz hónapos képzés sikeres elvégzése után a felnőttképzés résztvevői magyar nyelven kiállított tanúsítványt kapnak.

A képzés résztvevői a szemináriumi munka keretében megismerkednek a fordítás gyakorlati oldalával, a kortárs magyar irodalommal, irodalomkritikával és színházi élettel. Ezen kívül emelt szintű magyar nyelvi oktatásban vesznek részt. Az évközi fordítói munkájukat egy anyanyelvi szakmai lektor (műfordító konzulens) segíti rendszeresen. A hallgatók a képzés végére műfordítási mestermunkát készítenek.

A képzés 2018 szeptemberétől 2019 júniusáig tart, és két szemeszterből áll. Az őszi és a tavaszi szorgalmi időszakban a kurzusok látogatása kötelező. A heti óraszám 24 óra. 

A képzés részletes ismertetése a KKM – Balassi Intézet honlapján található: www.balassi-intezet.hu

A pályázati kiírás letöltése [PDF]

 

A hallgatói keretszám: 10 fő.

Jelentkezési határidő: 2018. május 31.

Pályázhatnak nem magyar anyanyelvű, felsőfokú diplomával rendelkező vagy a 2017/2018-as tanévben diplomát szerző, külföldi állampolgárok. Korhatár: 35 év.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára az alábbiakat biztosítja:

·         ingyenes tananyag

·         45.000 HUF/hónap ösztöndíj

·         térítésmentes kollégiumi elhelyezés (3 ágyas szobákban)

·         diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)

·         egészségbiztosítás

A pályázót érintő költségek:

·         az utazás költségei

·         egyéb, egyszeri kiadások a megérkezést követően

·         az étkezés és a közlekedés költségei (Ezt az ösztöndíj körülbelül egyharmad részben fedezi.)

 

A pályázat menete:

1. Regisztráció

A pályázónak a pályázati időszakban regisztrálnia kell a KKM – Balassi Intézet ügyfélkapu rendszerében a http://sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.

A pályázó a regisztráció sikerességéről 1 napon belül visszaigazoló levelet kap a regisztrációkor megadott e-mail címére. Amennyiben ez a levél nem érkezik meg, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Bencsik Balázs nemzetközi oktatási főkoordinátorral, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. !

 

2. Pályázati adatlap kitöltése

A sikeres regisztrációt követően a https://sao.bbi.hu/palyazatok/kitoltes/mufordito-kepzes-20182019 pályázati oldalon, a belépést követően töltse le a pályázati adatlapot (word dokumentum). A pályázati adatlapot elektronikusan (csak számítógéppel!) kell kitölteni!

 

3. A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások elkészítése, beszerzése

– a pályázati adatlap,

– a szakmai önéletrajz, amelyben a pályázó ismerteti egyetemi tanulmányait (hungarológiai és irodalomtudományi tanulmányait részletesen), eddigi fordítói tapasztalatait, eredményeit,

– publikációs lista a fordításairól és irodalmi vonatkozású írásairól, vagy mintafordítás legalább 5–10 oldal terjedelemben, tetszés szerinti magyar szépirodalmi szövegről (kérjük, a szöveg eredetijét is mellékeljék),

– diploma/oklevél, illetve végzős egyetemi vagy doktori hallgatók esetében az index, bizonyítvány hiteles másolata,

– munkaterv, a pályázó szakmai terve arról, hogy milyen fordítói elképzelései és távlati céljai vannak a műfordítás területén, és a későbbiekben a magyar kultúra mely területével kíván foglalkozni,

– legalább egy ajánlás (egy neves műfordító, lektor, egyetemi oktató, kulturális szakember véleménye) a pályázó eddigi szakmai munkájáról,

– az útlevél másolata

 

4. A pályázati adatlap kinyomtatása és aláírása. A teljesen kitöltött és aláírt adatlapot kérjük szkennelni!

5. Az aláírt pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának feltöltése a https://sao.bbi.hu/palyazatok/kitoltes/mufordito-kepzes-20182019 pályázati oldalon.

Jelentkezni 2018. május 31-ig lehet az elektronikus felületen. Technikai segítség a pályázat menetéhez és a KKM – Balassi Intézet ügyfélkapu rendszerének (http://sao.bbi.hu) használatához: Bencsik Balázs,  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

6. A pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások postai úton történő elküldése

Az összeállított pályázati anyagot az alábbi címre kérjük postai úton is elküldeni: KKM – Balassi Intézet NOF, 1016 Budapest, Somlói út 51.A borítékra kérjük ráírni: „MŰFORDÍTÁS”. A postai feladás határideje: 2018. május 31.

A pályázatokról szóló döntést megelőzheti egy interjú a pályázóval. A pályázat eredményéről a KKM – Balassi Intézet legkésőbb 2018. június 15-ig értesíti a pályázókat.

Amennyiben a pályázó nem nyeri el az ösztöndíjat, lehetősége van a programot önköltséges formában is igénybe venni.

A pályázók pályázatuk benyújtásával hozzájárulnak a pályázati adatlapon szereplő személyes adataiknak a Külgazdasági és Külügyminisztérium általi kezeléséhez a döntéshez szükséges ideig – de legfeljebb 2018. augusztus 31. napjáig. A nyertes pályázók pályázatuk benyújtásával hozzájárulnak a pályázati adatlapon szereplő személyes adataiknak a KKM általi kezeléséhez az ösztöndíjas jogviszonyuk időtartama alatt.

További tájékoztatás a KKM – Balassi Intézet (1016 Budapest, Somlói út 51.) 201. irodában kapható.

·         Tel.:                   +36 1 381 51 44

·         E-mail:              Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.           

·         Web:                  www.balassi-intezet.hu    

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
4
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események