Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pályázati felhívás hungarológiai ösztöndíjra a 2018/2019-es tanévre

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázata kreditalapú magyar nyelvi és hungarológiai képzésre nem magyar anyanyelvűek számára a 2018/2019-es tanévre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: Kiíró) pályázatot hirdet 10 hónapos (2018. szeptembertől 2019. júniusig tartó) komplex magyar nyelvi–hungarológiai képzésre. Pályázhatnak külföldi, nem magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók és fiatal, 35 évnél nem idősebb diplomások, akik hungarológiai vagy hungarológiával érintkező tanulmányokat folytatnak, illetve folytattak, és a jövőben is a magyar nyelv és kultúra megismertetésével kívánnak foglalkozni.

HALLGATÓI KERETSZÁM: 40 fő

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2018. május 31.

 A pályázati kiírás letöltése [PDF]

A KÉPZÉSI PROGRAM LEÍRÁSA

A komplex magyar nyelvi és hungarológiai képzés célja, hogy kiegészítse a külföldi egyetemeken megszerzett nyelvtudást és hungarológiai ismereteket. A 10 hónapos akkreditált egyetemi részképzés 26–55 ECTS-típusú kredit megszerzését teszi lehetővé, a program sikeres elvégzését a Pécsi Tudományegyetem tanúsítvány kiállításával igazolja.

A nyelvtudás fejlesztése a képzés hangsúlyos része, az intenzív nyelvoktatás heti 12–28 órában, kis létszámú csoportokban történik. A nyelvi képzés államilag akkreditált, nemzetközileg ismert ECL-nyelvvizsgával (közép-, illetve felsőfokú) zárul. A hungarológiai kurzusok a magyar kulturális örökségről és a mai Magyarországról adnak átfogó, sokoldalú ismereteket.

A kötelező előadások és szemináriumok témakörei: történelem, szépirodalom, nyelvészet, néprajz, művészet- és zenetörténet, földrajz, valamint a mai társadalom, gazdaság, kultúra és politikai rendszer. A hallgatók egyéni érdeklődésüknek megfelelően választható szemináriumokon is részt vesznek. Választható témakörök többek között a történelem, irodalomtörténet, kortárs irodalom, műfordítás, nyelvészet, filmtörténet, színháztudomány.

A szeptembertől júniusig tartó képzés két szemeszterből áll. Mindkét szemeszter 13/15 hetes szorgalmi időszakkal kezdődik (heti 28–32 tantermi órával), és négyhetes vizsgaidőszakkal zárul (ezalatt maximum négy vizsgát kell teljesíteni). A képzés három különböző tanmenet szerint folyik, a három tanmenet a hallgatók eltérő nyelvtudásához alkalmazkodik.  

 

A PÁLYÁZAT MENETE

1. Regisztráció

A pályázónak a pályázati időszakban regisztrálnia kell a Kiíró ügyfélkapu rendszerében a http://sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.

A pályázó a regisztráció sikerességéről 1 napon belül visszaigazoló levelet kap a regisztrációkor megadott e-mail címére. Amennyiben ez a levél nem érkezik meg, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Bencsik Balázs nemzetközi oktatási főkoordinátorral, e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. !

2. Pályázati adatlap és kérdőív letöltése és kitöltése

A sikeres regisztrációt követően jelentkezzen be a http://sao.bbi.hu/login oldalon a pályázati felületre. A https://sao.bbi.hu/palyazatok/kitoltes/magyar-nyelvi-hungarologiai-kepzes-hungarian-language-hungarian-studies-training-20182019 pályázati oldalról töltse le a Hungarologiai palyazati csomag HUN nevű .zip kiterjesztésű fájlt. A pályázati adatlapot és a kérdőívet elektronikusan (számítógéppel!) kell kitölteni!

3. A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások elkészítése, beszerzése

A pályázathoz szükséges mellékletek és igazolások:

 • az útlevél másolata,
 • az egyetemi leckekönyv (index) vagy a diploma másolata,
 • legalább egy hungarológus szakember vagy a jelentkező érdeklődési területén elismert szakember ajánlása,
 • szakmai terv: a jelentkező kutatási, illetve érdeklődési területének rövid (maximum két oldalas) leírása.

4. A pályázati adatlap kinyomtatása és aláírása. A teljesen kitöltött és aláírt adatlapot kérjük szkennelni!

5. Az aláírt pályázati adatlap és a csatolandó mellékletek, igazolások elektronikus változatának feltöltése a https://sao.bbi.hu/palyazatok/kitoltes/magyar-nyelvi-hungarologiai-kepzes-hungarian-language-hungarian-studies-training-20182019 pályázati oldalon.

Jelentkezni 2018. május 31-ig lehet az elektronikus felületen. Technikai segítséget a pályázat menetéhez és a Kiíró ügyfélkapu rendszerének (http://sao.bbi.hu) használatához Bencsik Balázs nyújt, e-mail címe:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

6. Az összeállított pályázati anyag postai úton történő elküldése az alábbi címre:

KKM – Balassi Intézet NOF

1016 Budapest, Somlói út 51.

A borítékra rá kell írni: „HUNGAROLÓGIA”

A postai feladási határidő: 2018. május 31. A pályázat eredményéről a Kiíró legkésőbb 2018. június 15-ig értesíti a pályázókat.

A Kiíró az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára (2018. szeptember – 2019. június) az alábbiakat biztosítja:

 •          ingyenes tananyag,
 •          45.000 HUF/hónap ösztöndíj,
 •          térítésmentes kollégiumi elhelyezés (3 ágyas szobákban),
 •          diákigazolvány (kedvezményekre jogosít),
 •          egészségbiztosítás.

 A pályázót érintő költségek:

 •          az utazási költségek,
 •          a nyelvvizsga költsége, amelynek összege kb. 25.000 HUF
 •          az étkezés és a közlekedés költsége

Megjegyzés: Az étkezés és a közlekedés költségét az ösztöndíj körülbelül egyharmad részben fedezi.

Az ösztöndíj csak egy alkalommal vehető igénybe!

Amennyiben a pályázó nem nyeri el az ösztöndíjat, lehetősége van a programot önköltséges formában is igénybe venni.

A pályázók pályázatuk benyújtásával hozzájárulnak a pályázati adatlapon szereplő személyes adataiknak a Külgazdasági és Külügyminisztérium általi kezeléséhez a döntéshez szükséges ideig – de legfeljebb 2018. augusztus 31. napjáig. A nyertes pályázók pályázatuk benyújtásával hozzájárulnak a pályázati adatlapon szereplő személyes adataiknak a KKM általi kezeléséhez az ösztöndíjas jogviszonyuk időtartama alatt.

További tájékoztatás a Külgazdasági és Külügyminisztérium (1016 Budapest, Somlói út 51.) 201. számú irodájában és az alábbi elérhetőségeken kapható.         

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
4
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események