Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pályázati felhívás a Kárpát-medencén kívül élő magyar származású személyek számára keresztféléves magyarságismereti képzésre

A Balassi Intézet pályázatot hirdet a kulturális és nyelvi azonosságtudat megőrzésének és erősítésének érdekében a 2014-es tanévre ösztöndíjra, a Kárpát-medencén kívül, diaszpórában élő magyar származású személyek számára MAGYAR NYELVI és MAGYARSÁGISMERETI KÉPZÉSRE.

A magyar nyelvi és magyarságismereti állami ösztöndíj célja: a Kárpát-medencén kívül, diaszpórában élő magyar származású (külföldi állampolgárságú) fiatalok magyarnyelv-tudásának és magyarságismeretének fejlesztése. A kétszemeszteres magyarországi tanulmányokra a Balassi Intézetben kerül sor.

A pályázat 18. életévét betöltött, elsősorban egyetemista korú, magyar származású fiatalok számára kerül kiírásra. A pályázatnál elbírálásra kerül a társadalmi körökben folytatott közösségi munka, egyetemi ajánlás, valamint a magyar kultúrával, művészettel vagy más területtel kapcsolatos tevékenység.

A képzés leírása:
A program magyar nyelvi és magyarságismereti tanulmányokat tartalmaz, valamint lehetőséget nyújt az országgal és az élő magyar kultúrával való aktív megismerkedésre is. A magyarságismereti tanulmányok keretében történelem, irodalom, földrajz, néprajz, művészettörténet és társadalomismeret tantárgyakat tanulnak a hallgatók. A program magyarságismereti tanulmányokból záróvizsgával, egy választott témából megírt záródolgozat megvédésével, magyar nyelvből pedig államilag elismert nyelvvizsgával fejeződik be. (A nyelvvizsga szintje, fajtája és az ennek megfelelő befizetendő vizsgadíj mértéke a nyelvi szintfelmérést végző bizottság döntésétől függ.)

Azoknak a hallgatóknak, akik hazai egyetemükön kreditpontokra tudják váltani magyarországi tanulmányaikat, az Intézet rendelkezésére bocsátja – a végbizonyítványon kívül – a szükséges tantárgyleírásokat.

Az oktatáson való részvétel kötelező, ennek indokolatlan elmulasztása, valamint az Intézet Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának és/vagy Fegyelmi Szabályzatának megszegése esetén a képzésre és kollégiumi elhelyezésre való jogosultság azonnal megszűnik, és – a beiratkozáskor aláírt szerződésben foglaltak szerint – az addig felvett ösztöndíjat vissza kell fizetni.

A képzés időtartama 9 hónap (2014. február–június, 2014. szeptember–december).

Az ösztöndíj tartalma:
- ingyenes képzés
- 25.000 Ft/hó ösztöndíj
- kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban)
- diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)

FIGYELEM! Az ösztöndíj nem tartalmazza az egészségbiztosítás költségeit. (A biztosítási lehetőségeket lásd a mellékelt tájékoztató lapon.)

A tervezett ösztöndíjas keretszám: 10 fő

A pályázat beküldési (postai beérkezési) határideje: 2013. október 11.

A pályázatokról szóló döntés meghozatalának határideje: 2013. október 28., amelyet követően a Balassi Intézet három napon belül értesítést küld a pályázat eredményéről.

A pályázatokról a döntést a Külföldi Magyar Cserkészszövetség javaslata alapján a Balassi Intézet képviselőiből álló Értékelő Bizottság hozza meg. A döntés minden pályázóra nézve kötelező.

A Balassi Intézet a határidő után beérkezett, illetve formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.

A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások:
– kitöltött pályázati adatlap – csak számítógéppel kitöltött lapot fogadunk el!
– kb. 300 szavas fogalmazás a magyarországi tanulmányok céljáról és a megszerzendő ismeretek otthoni hasznosításáról,
– kézzel írott önéletrajz,
– az útlevél másolata,
– tanulmányokat igazoló dokumentumok másolata,
– társadalmi szervezet (cserkészet, iskola, alapítvány, egyház stb.) vagy elismert személyiség ajánlása,

A pályázót érintő költségek:

- az utazás költségei,
- az étkezés költségei,
- nem európai uniós állampolgár esetén az egészségbiztosítás költségei, melyhez a Balassi Intézet havi 3.000 Ft-tal járul hozzá
- nyelvvizsgadíj (ECL B2 vagy C1 25.000 Ft),
- diákbérlet (tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz),
- javasolt költőpénz az étkezés, diákbérlet és személyes költségek fedezésére: kb. 250 USD / hó,
- tanulmányi vízum beszerzése az illetékes magyar külképviseleten,
- egy belföldi (40.000 Ft) és egy erdélyi kirándulás (80.000 Ft) költsége, kaució az intézeti belépőkártyára és az esetleges kollégiumi rongálásokra

A pályázat érvényességének feltétele, hogy a pályázó a kötelező kirándulások díját, 600 USD-t előre befizesse. A befizetés módja: a Hungarian Scouts Association nevére szóló személyes, illetve bank csekken, vagy traveler’s check-en. A csekket a pályázattal együtt Dr. Némethy Kesserű Judit címére kell küldeni (lásd lent).

Sikertelen pályázat esetén a kirándulás díját a Hungarian Scout Association visszafizeti a pályázó részére. Amennyiben a pályázat elfogadását követően a pályázó nem vesz részt a képzésen, a befizetett összegnek csak az 50%-át téríti vissza a Hungarian Scout Association. A képzés kezdete után történő ösztöndíj visszamondás esetén nem jár visszatérítés a pályázónak.

Információ:
Dr. Némethy Kesserű Judit (Teleki Pál Alapítvány)
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szórád Gábor (Külföldi Magyar Cserkészszövetség irodája)
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kérjük, hogy a pályázatokat az alábbi címre, határidőre, 1 példányban küldjék el. Egyúttal kérjük a teljes pályázati anyag másolatát a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre szkennelve megküldeni.

Dr. Judit Kesserű Némethy (Teleki Pál Alapítvány)
1 Washington Square Vlg. Apt. 3L
New York, NY 10012, USA

A pályázati kiírás és a pályázati adatlap letölthető a Balassi Intézet (www.balassi-intezet.hu) és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (www.kmcssz.org) honlapjáról.

All Hungarian speakers should fill out the Hungarian-language form. Use the English-language form only if you do not speak Hungarian.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
14
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események