Iratkozzon fel hírlevelünkre

Párbeszéd című kiállítás | Szófia

 

 

A MAGYARORSZÁGI BOLGÁR MŰVÉSZEK PÁRBESZÉD CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA


A kiállítást Ljuben Genov, a Bolgár Művészek Szövetségének elnöke nyitja meg.

 

A magyarországi bolgár közösség nem csak gazdag múlttal és intézmény rendszerrel rendelkezik, ha-nem komoly intellektuális potenciállal is, amely a bolgár nemzetiség kulturális értékét képezi. Ebben kiemelt szerepet játszik a Magyarországon élő és alkotó bolgár nemzetiségű képző- és iparművészek csoportja, amely a Bolgár Kulturális Fórum részeként jött létre 1999-ben, és azóta számos közös kiállí-tásuk volt Magyarországon és külföldön. A csoport jelenleg is szoros kapcsolatban van a Bolgár Kultu-rális Fórum egyesülettel, amely kiállításaik szervezésével, kiadványok, albumok kiadásával segíti a munkájukat. A művészek tagjai is az egyesületnek.

A csoport professzionális kortárs művészekből áll, akik különböző stílusokban alkotnak, de a bolgár származás és identitás, valamint a Magyarországon vagy Bulgáriában folytatott művészeti tanulmánya-ik kötik össze őket. Sorsuk és életük mindkét országhoz közvetlenül kapcsolódik, ezáltal alkotásaikban a bolgár és a magyar kultúra elemei ötvöződnek. A magyarországi bolgár képző- és iparművészek alko-tó munkájukkal hozzájárulnak mindkét nemzeti kultúra gazdagodásához, és egyben kiveszik részüket a közös európai kultúra sokszínűségének és gazdagságának gyarapításából is.

A magyarországi bolgár képző- és iparművészek csoportját jelenleg tizenhat alkotóművész képviseli:
GENDOVA MIROLJUBA festőművész, DONCSEV ANTONI szobrász, ULLMANN KATA-LIN keramikus, MAEVSZKA-KONCZ BORJANA gobelinművész,  VLADIMIROVA MILENA textilművész, SZÁRENCSEV KÁROLY festőművész, BOZUKOVA ZSENIA festő-művész, KOZSUHÁROV OGNJAN szobrász, OROSZ KLAUDIA díszlet- és jelmeztervező mű-vész, BALKANSZKI NENKO festőművész, KNEISZ ESZTER gobelinművész, LUKÁCS PÉ-TER építész és grafikus, KOZSUHÁROV ZSUZSANNA ESZTER animációs művész, RUSZEV ROSZEN grafikus, CSÖRGEY TURI MÁRIA festőművész, RADUKOV ANGEL festőművész.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.


A kiállítás megtekinthető 2015 március 31-ig.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események