Iratkozzon fel hírlevelünkre

Parno Graszt Rómában

“Ez a világ nekem való – hirdeti a cím, és aki berakja a lemezt a lejátszóba, szűk egy órára el is hiszi. A nótákban most is az a jó, ami a Parno Graszt puritán, letisztult zenéjében mindig – megcsiklandozzák a rejtett virtust, és akkor – nincs mese – ropni kell, míg meg nem gyúl bennünk a pálinka.”

Klementisz Réka, Magyar Nemzet

A zenekar idén már megjárta Prágát és Pozsonyt. Többször is ellátogattak Franciaországba, hogy jól elhúzzák a közönségnek a talp alá valót és megmutassák, mi fán terem az igazi cigány virtus. Az a fajta, amitől láb nem marad mozdulatlan.

Ezt hozzák el az Akváriumba is, karöltve a Vojasa zenekarral!

Úgyhogy öveket becsatolni, egyik kézzel csettintősre venni a figurát, a másikkal pálinkásra és had szóljon!

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszab faluban tizenöt éve működött már a Parno Graszt roma folkzenekar, amikor 2002-ben hirtelen a hazai és nemzetközi érdeklődés fókuszába került. Rávágok a zongorára című debütáló albuma az európai világzenei rádiósok sikerlistájának a hetedik helyére tornászta magát, s ezzel azon mód hazai és külföldi turnék sorozata kezdődött meg. 2010-ben Egyesült Államokban jártak, majd a koppenhágai világzenei vásáron mutatták meg, hogy mi fán terem a (névadó) Fehér ló. Nos, (romani nyelven) a tisztaság és a szabadság fáján, és aki ismeri a zenekar lemezeit (Rávágok a zongoráraJárom az utamEz a világ nekem való), vagy már hallotta őket koncerten, az a legmélyebben bólogathat erre, hiszen kirívóan keresetlen és természetes előadásmód a Parno Graszté: roskadásig telítve frissességgel, könnyedséggel és bámulatos pörgéssel, s közben maradva mindenféle erőlködéstől és hamis fúziótól mentesen.„

Marton László, Távolodó

2011 májusában látott napvilágot a Parno Graszt 4. albuma – Reggelig mulatok címmel. A lemez új számainak nagy része a túláradóan boldog optimizmusról, életörömről, gondtalan mulatásról, táncról szól. A zenekarvezető Oláh József saját szerzeményei személyes élményekből fakadnak – az egyik elmeséli például nemrég született kislányának történetét, vagy egy másik a máriapócsi híres Mária-kegyhelyen tett fogadalmukról mesél.

„… jelentem, ez a mulatság hibátlanul élvezetes hallgatnivaló. Színes, változatos, sokkal inkább az, mint eddig, sokféle ritmus, hangszerelés és dallam váltakozik, úgy mutatja be a Parno Graszt zeneiségének minden oldalát és nüánszát, hogy egyben a cigány nép- és feldolgozott zene teljességét is felöleli, és persze a saját szerzemények is igazodnak az egészhez. Még a balkános beemelések sem válnak pillanatra sem valamiféle kötelező körré, a szájbőgők pedig egészen egyedülállóan eltaláltak, olyan szövegek állnak össze belőlük, ami egyrészt plusz jelentéstartalmakkal gazdagítja a dalokat, vagy rámutatnak a lényegre, másrészt imádni valóan szórakoztatóak. Külön piros pont jár azért, hogy semmiféle modern hangzás, vagy hangszer előtt nem hódolnak be, maradnak annál, amihez a legjobban értenek, nincs mese, megint ők a legjobbak!” rm-Lángoló Gitárok

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események