Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pop Up | Budapest New York

POP UP BUDAPEST: KORTÁRS MŰVÉSZETEK ÉS SIKERES MAGYAR STARTUP CÉGEK MUTATKOZNAK BE NEW YORK LEGNÉPSZERŰBB FESZTIVÁLJAIN.

A Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ 2015. június 8. és 20. között a kortárs magyar kultúra és társadalom értékeit megjelenítő programsorozattal mutatja be New Yorkban, miért izgalmas hely a mai Budapest és Magyarország.

Két hét alatt több mint két tucat program várja az érdeklődőket a Northside Festivalon: a brooklyni McCarren Park nagyszínpadán fellépő Irie Maffiától egészen a művészeti fellegvárnak számító Chelsea negyedben szervezett kamarakoncertekig. A populáris és a magasművészet egyszerre jelenik meg a kreatív-, a hi-tech- és a turisztikai iparágak innovátoraival. A közel ötven fellépő művésznek, bemutatkozó vállalkozónak és a tucatnyi szakmabelinek köszönhetően New Yorkban is láthatóvá válnak a sokszínű Magyarország Amerikában is releváns vonásai.

A Balassi Intézet mellett a Design Terminál, a Magyar Turizmus Zrt., a Budapest Music Center és Magyarország diplomáciai képviseletei a programsorozat gazdái. A kísérőprogramok Washingtonban és Ottawában zajlanak majd, az események fókusza ezúttal New York és - sok esetben a város kortárs kultúra szempontjából egyre jelentősebb negyede - Brooklyn.

Legjobb zenészeink, start-up cégeink és filmeseink közül többen első alkalommal mutatkoznak be New Yorkban, míg mások régi ismerősként térnek vissza a városba.

A keleti part legnagyobb innovációs és kreatívipari seregszemléjén, a Northside Festivalon kiemelt vendégként Magyarországé lesz a főszerep.

New York vezető nyári kortárs komolyzenei és crossover fesztiválja, a Chelsea Music Festival zenei palettáját a Balassi Intézet a Budapest Music Centerrel és a New York-i Főkonzulátussal összefogva ismert és feltörekvő magyar művészekkel színesíti.

New York nyári zsidó kulturális fesztiválja, a Kulturfest három főeseménye közül az egyiken ezúttal a magyar zsidó zenei örökség hagyományos és kísérleti feldolgozásai szólalnak meg a Muzsikás és a Balassi Intézet által életre hívott Glass House Orchestra jóvoltából. A sorozatot 2015. június 20-án a New York-i magyarság mindenki számára nyitott félnapos mini-fesztiválja zárja.

KULTURFEST GH1

Glass House Orchestra

A fesztivál angol nyelvű honlapja: http://www.budapestpopup.com

1. Northside Festival

2015-ben Magyarország a díszvendége a fesztiválnak, a norvég, belga, holland, brit, svájci partnerországok klaszterének élén. Fiatal magyar elsőfilmesek, az Irie Maffia és Dj JumoDaddy miniturnéja, nyolc magyar start-up vállalkozás, valamint két start-up evangélista mutatkozik be a keleti part legnagyobb innovációs és kreatívipari vásárán.

Az innovációs programok egyik kiemelt eseménye az a start-up verseny, melynek keretében elismert amerikai zsűri előtt mutatkoznak be az elmúlt két évben létrehozott magyar cégek, a zenei programot Dj JumoDaddy, valamint a fesztivál sokezres kapacitású nagyszínpadán fellépő teljes Irie Maffia koncertjei színesítik. Kiemelt esemény továbbá a filmprogram, ahol a Moholy Nagy Művészeti Egyetemmel összeállított magyar animációs rövidfilm program mellett a Viharsarok és a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan New York-i nyilvános premierjeire kerül sor.


NORTHSIDE MUSIC1Irie Maffia


A fesztivál kísérőeseménye a több év után újra életre hívott turizmusnap, melyen a Magyar Turizmus Zrt. New York-i képviselete és meghívott előadók ismertetik Magyarország turisztikai attrakcióit és új turisztikai beruházásait. Az egész napos program keretében a Magyarországra történő kiutaztatásban érdekelt utazásszervezők , ügynökök és a szaksajtó képviselői találkoznak egymással.

A fesztiválrészvétel a Design Terminállal, a Magyar Turizmus Zrt-vel, valamint Magyarország New York-i főkonzulátusával létrehozott konzorciumnak köszönhetően valósul meg.

2. Kulturfest NYC

A Muzsikás és a Glass House Orchestra egy érme két oldalát mutatják meg, hiszen a magyar zsidó zenei örökség páratlan gazdagságát állítják az erre az alkalomra készített műsoraik középpontjába, a hagyományőrzés és a hagyomány újragondolásának kettős nézőpontjából. A program erejét mutatja, hogy a Kulturfest szervezői az alig egy éve alakult Glass House Együttest beválasztották a fesztivál legnagyobb helyszínén, a New York University koncerttermében, azaz a Skirball Centerben megrendezésre kerülő fellépések körébe. A két
együttes közös körútja a magyar külképviseletek támogatása révén washingtoni és ottawai koncertekkel is kiegészülhetett.

3. Chelsea Music Festival

A kortárs művészetek nem minden esetben vonzanak többezres közönséget, de egy ország és egy város kulturális relevanciájának egyik legfontosabb bizonyítékai. A Balassi Intézet a fesztivál szervezőivel közösen három merész formációt mutat be: a Loop Doctors electro jazz duó kortárs magyar szerzők műveit dolgozza fel, a Santa Diver a jazzhegedű potenciálját állítja a középpontba az együttes vezetője, Kézdy Luca jóvoltából, míg a főesemény a kortárs zene három hatalmas alakjának egyszeri közös fellépése, melyben ifj. Kurtág György és Lukács Miklós csatlakoznak Gőz Lászlóhoz, a Budapest Music Center vezetőjéhez az általa megálmodott eseményen.

Loop Doctors Image 2015

Loop Doctors

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események