Iratkozzon fel hírlevelünkre

Prágai Nemzetközi Könyvvásár 2014

 

Magyarország a 20. Prágai Nemzetközi Könyvvásár díszvendége | 2014. május 15–18.

Magyarország az elmúlt két évben – a Publishing Hungary program révén – önálló standdal tudott jelen lenni a prágai könyvvásáron. Ennek a folyamatos jelenlétnek is köszönhető, hogy 2014-ben díszvendégként mutatkozhatunk be Közép-Európa egyik meghatározó könyves seregszemléjén. A prágai könyvvásár díszvendég státusza nagy öröm számunkra, amely nemcsak az erős könyvszakmai kapcsolatok meglétét mutatja, hanem egyben kulturális diplomáciai törekvéseink megerősítése is. 

Balassi Intezet Prgai Konyvvasar 2014A közép-európai önazonosság-tudat közös tapasztalatunk a világról, amely a kultúra és a hagyomány egymásra épüléséből mindkét nép – cseh és magyar – irodalmában sokszor nagyon hasonló lenyomatokat eredményez. Ennek köszönhetően jobban és mélyebben értjük egymás íróit, költőit, legyenek azok kortárs vagy klasszikus szerzők.

Programunk fő pillérét a díszvendégségre megjelenő kötetek bemutatói, dedikálások, kerekasztal-beszélgetések, vitafórumok adják. A könyvek jó része a magyarországi fordítástámogatási program segítségével, illetve a cseh kiadók áldozatos munkája gyümölcseként jelenhet meg.

A megjelenés tervezésénél ezúttal a szokásoshoz képest jóval nagyobb teret szántunk a non-fiction irodalomnak: a csehországi hungarológia és a magyarországi bohemisztika párbeszéde jegyében mutatjuk be a fontos történelmi, kultúrtörténeti és irodalomtörténeti eredményeket. A cseh szakemberek a magyar történelemről és kultúráról írnak könyveikben, a magyarok pedig elmondják, mint látják ők a cseh történelmet és irodalmat. Olyan közép-európai dialógust folytatnak ezáltal modern keretek között, amelynek hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. 

Programunk összeállításakor arra is törekedtünk, hogy irodalmunkon túl kultúránk minél nagyobb szeletét mutassuk be a cseh vásárlátogatóknak: így a hagyományos könyvbemutatók mellett szervezünk irodalmi vurstlit, főző- és néptáncbemutatót.

Az írott szó sokféleségén túl a magyar pavilon nemcsak az ott kiállított könyvekkel és a színpadon zajló programokkal, hanem egy vurstli izgalmas attrakcióival is szeretné bevonzani a látogatókat. Lesznek vásári mutatványok és kikiáltók, lesz zene, néptánc és gasztronómiai bemutató: magyaros ízekkel cseh nyelven főz majd Mautner Zsófi. Több magyar íróval, akik a mai európai irodalom legolvasottabb szerzői közé tartoznak, személyesen is találkozhatnak a látogatók: Tóth Krisztina, Esterházy Péter, Spiró György, Földényi F. László és Háy János. Műveikből ismert cseh színészek olvasnak majd föl. 

Hiánypótló antológia lát napvilágot – a kommunizmus közép-európai bukásának 25. évfordulóján – a 20. század magyar katolikus irodalmáról. A kötetnek köszönhetően a magyar–cseh kulturális kapcsolatok történetének egy újabb fehér foltja tűnik el. Az antológia a keresztény humanizmusról is tanúbizonyságot ad, mely sokat tett és tesz a totalitárius gondolkodásmód ellen.

A szépirodalmi kötetek és szerzők szerepeltetésén túl markáns megjelenést szánunk a tudományos könyvkiadásnak is: Richard Pražák és Simona Kolmanová könyvei a magyar és cseh kapcsolatok történetébe engednek bepillantást. Kiállítás és kerekasztal-beszélgetés keretében bemutatjuk, ki is Magyarország számára Bohumil Hrabal, és mit jelent fordítóinak és olvasóinak a cseh szerző elbeszélőművészete. 

A modern cseh nemzet 19. századi születésének körülményeiről szól a Ján Kollárt, a Slávy dcera költőjét bemutató monográfia. A kötet bohemista szerzője, Kiss Szemán Róbert arra világít rá, hogy mennyiben járult hozzá Pest és Buda a cseh nemzeti ébredéshez (národní obrození). Érdekes tükröt tart a cseh kultúra elé a magyar bohemisták kutatásait bemutató kiadvány is, mely a magyar bohemisztika fejlődését és legutóbbi eredményeit ismerteti. A kötet színes tematikája arról árulkodik, milyen sokrétű a cseh kulturális jelenlét Magyarországon. A magyar bohemisták kerekasztal-beszélgetésén pedig azt boncolgatják majd, mit és miért tartanak fontosnak a cseh kultúrából.

A Prágai Nemzetközi Könyvvásár hivatalos honlapja: http://sk2014.svetknihy.cz/en/

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események