Iratkozzon fel hírlevelünkre

Publishing Hungary Varsói Könyvvásár

Magyar bemutatkozás a varsói könyvvásáron 2013. május 16-19. Varsó, Nemzeti Stadion

A varsói könyvvásárt még csak harmadik éve rendezik megújult formájában, az 1958 óta működő Varsói Nemzetközi Könyvvásár után. Nagy ambíciókkal rendelkező kiállítás-szervező cég irányítja, amely most alakítja ki nemzetközi kapcsolatait.

Balassi Intzet Publishing Hungary Varso 2013 5

Fotó: Balás Rita

A 2013-as varsói könyvvásár a legreprezentatívabb lengyelországi helyszínen, a 2012-ben átadott Nemzeti Stadionban kerül megrendezésre. (A varsói könyvvásár honlapja: http://www.targi-ksiazki.waw.pl/en/).


Publishing Hungary program célja a varsói könyvvásáron:

A magyar irodalom fogalom és márkanév lengyel földön, számos klasszikus és kortárs magyar szerző ismert a kulturális életben (Kertész Imre a Nobel-díj óta, Esterházy Péter a Harmonia Caelestis sikerét követően, vagy Spiró György, miután elnyerte az Angelus-díjat, és természetesen Márai Sándor). Ugyanakkor – Spiró kivételével – mind “a világpiacról” érkeztek, a világirodalom szerzőiként léteznek a lengyel olvasóközönség számára. A szélesebb lengyel közvélemény nem rendelkezik általános képpel a magyar irodalom gazdagságáról, és a szakmai-kritikai közeg is csak néhány rutinos fordító áldozatos, de szelektív tevékenységén keresztül ismerkedik a honi irodalommal. A magyar irodalmi kínálat, legalábbis a Magyarországon elérhető lengyel irodalmi kínálathoz képest szűkebb és meglehetősen hiányos. A varsói könyvvásáron való bemutatkozás hozzájárulhat ahhoz, hogy a szakmai és a széles közönségnél erősítsük a magyar irodalom helyzetét, megmutassuk a lengyel könyvpiacon fellelhető magyar könyvújdonságokat, és felkeltsük az érdeklődést a fiatal magyar szerzők és az elfeledett magyar klasszikusok iránt.

Fotó: Burger Zsolt

A magyar programokról röviden:


A könyvvásári stand visegrádi együttműködésben, egy helyen a cseh és szlovák kiállítókkal kerül felállításra, szigetszerű elrendezésben. A standon az újdonságok mellett az elmúlt évek lengyel nyelvű fordításai, valamint magyar nyelvű könyvek kapnak helyet, illetve a vásárlók a Szamos Marcipán jóvoltából kis ajándékkal is gazdagodhatnak. Ugyancsak itt dedikálnak majd a meghívott szerzők. A programok a kiállítóhelyen, a rendezvény bérelt helyszínein, valamint külső helyszíneken zajlanak. A könyvvásári részvételhez külön szóróanyag jelenik meg, amelyben nem pusztán a programokról, de a magyar irodalomról és varsói magyar intézetről is szó kerül. A könyvvásári megjelenést bevezető sajtótájékoztatóval készítjük elő. A legnagyobb példányszámú lengyel napilap pénteki mellékletében kétoldalnyi hirdetéssel jelentkezünk, ez kb. százezer példányt jelent.

 

Részletes programismertető - Varsói Könyvvásár

Május 12., vasárnap

Reading somewhere else – nagy sikernek örvendő irodalmi felolvasó program, amelynek keretében, a Könyvvásár hivatalos kísérőprogramjaként rendhagyó helyszínen, színészek olvasnak fel választott részleteket az adott műből. A magyar irodalmat Szabó Magda, nemrégiben lengyelül (újra)kiadott két műve, Az ajtó ill. az Abigél fogják képviselni.

Május 16., csütörtök

12.00 óra – Nemzeti Stadion | ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ

Balassi Intzet Publishing Hungary Varso 2013 6Fotó: Balás Rita

Magyar részről a vásárt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitotta meg. Miniszterelnök-helyettes úr látogatást tett a magyar standon, valamint megtekintette a könyvvásárt.

Balassi Intzet Publishing Hungary Varso 2013 3

Fotó: Balás Rita

A Stadion megtekintése után szűk körű ebéd Intézetünk kiemelten fontos partnereivel. A megnyitó során kihirdetésre kerül, valamint átadják a Lengyel Kultúra Alapítványnak a lengyel kultúra külhoni népszerűsítéséért adományozott nagydíját.

18.00
– Zbigniew Raszewski Szinházi Intézet, Varsó | VENDÉGÜNK: SPIRÓ GYÖRGY
Találkozás Spiró Györggyel az Ikszek lengyelországi megjelenése kapcsán. Beszélgetőtárs Maciej Nowak kritikus, a Spiró lengyel mesteréről, Zbigniew Raszewskiről elnevezett Színházi Intézet alapító igazgatója. A találkozó során filmvetítés, felolvasás a regényből.
Együttműködő partnerek: WAB Kiadó, Színházi Intézet

Május 17. péntek


15.00 – Nemzeti Stadion, Varsó
A magyar stand vendégei: Zsille Gábor, Falusi Márton, az Akcent folyóirat és kiadó által kiadott Még közelebb c. antológia szerzői

17.00 – Varsói Egyetem, Magyar Tanszék | KIT OLVASUNK, ÉS KIT NEM…

Kerekasztal-beszélgetés az elmúlt bő negyedszázad lengyel–magyar irodalmi kölcsönhatásairól és cserefolyamatairól. Fordításaink helyzetének felmérése a Spiró-botránytól napjainkig – eszmecsere a fordítási preferenciákról és a közvetíthetőségről, együttműködésben a varsói Magyar Tanszékkel
Résztvevők: Spiró György, valamint Pálfalvi Lajos, Elzbieta Cygielska, irodalomtörténész-műfordítók. A beszélgetést Gizińska Csilla, a Magyar Tanszék tanára vezeti
Együttműködő partnerek: Varsói Egyetem, Magyar Tanszék


19.00
„Czuły Barbarzyńca” (Gyöngéd barbár) könyves kávéház | MÉG KÖZELEBB


Az Akcent folyóirat estje – a lublini folyóirat és kiadó Intézetünk közreműködésével, a Magyar Írószövetséggel közösen készült antológia bemutatása. A kötetben a 12 magyar költő (Falusi Márton, Zsille Gábor, Lackfi János, Szentmártoni János, Iancu Laura, Nagy Gábor, Halmai Tamás, László Noémi, Szálinger Balázs, Jónás Tamás, Krusovszky Dénes, Csehy Zoltán), illetve fiatal magyar grafikusok (Farkas Rita, Szurcsik Erika, Dobó Bianka) szerepelnek.
Vendég: Zsille Gábor, Falusi Márton, beszélgetőtársak Bogusław Wroblewski, a kötet szerkesztője, Bohdan Zadura, a legjelentősebb lengyel költészeti folyóirat, a Tworczość főszerkesztője
Együttműködő partnerek: Akcent folyóirat

Május 18. szombat

14.00 óra Nemzeti Stadion | A könyvvásári standon dedikál Spiró György

Balassi Intzet Publishing Hungary Varso 2013 7Fotó: Balás Rita

15.40 – Nemzeti Stadion | LENGYEL KLASSZIKUSOK – MAGYAR KÉPKOCKÁKON

A Magyar Képregényszövetség bemutatója a magyar képregények világáról. Vendég Zsigó Bianka és Fritz Zoltán – utóbbi a helyszínen workshopot is tart.
Együttműködő partner: Magyar Képregényszövetség, Lengyel Képregényszövetség

16.00 – Nemzeti Stadion - nagyszínpad | A MÁRAI-REJTÉLY
Lelkes fordítóinak és közönségének köszönhetően Márai a legtöbbet kiadott magyar szerző Lengyelországban, 21 kötettel. Könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés az összes lengyelországi Márai-fordítóval recepcióról, eltérő olvasásról és a siker titkáról. Az eseményt élőben közvetíti a könyvvásár zártláncú kivetítő rendszere.

Résztvevők: Teresa Worowska műfordító, Irena Makerwicz műfordító, Juliusz Kurkiewicz kritikus, Marek Zagańczyk szerkesztő, esszéista
Együttműködő partner: Czytelnik Kiadó


17.00 Nemzeti Stadion – Gyerekterem | A ZENE MINDENKIÉ…
Joanna Maluga kórusvezető, zenetanár zenés Kodály-módszer bemutatója, 5–10 éves gyermekek és szüleik számára

18.00 Magyar Kulturális Intézet, Varsó | MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A MAGYAR KULTURÁLIS INTÉZETBEN, LENGYEL KLASSZIKUSOK – MAGYAR KÉPKOCKÁKON
A Varsói Könyvvásár, illetve Képregényfesztivál alkalmából a Varsói Magyar Intézet képregény-kiállítással tiszteleg a lengyel irodalom előtt. A tárlat a három legjelentősebb  magyar képregénymester egy-egy munkáját mutatja be, mindegyik alapja egy lengyel irodalmi klasszikus. Sebők Imre (1906–1980) drámai ecsetkezeléssel megalkotott képregénye Boleslaw Prus Fáraóját elevenítette meg 1961-ben a naponta megjelenő Népszavában. Henryk Sienkiewicz története, a Sivatagban és vadonban, melyhez Korcsmáros Pál (1916–1975) készített rajzokat a Képes Nyelvmester számára 1962-ben. Ritkán, de a dolgos hétköznapokat feledtető tudományos-fantaszikus művek is adaptálásra kerültek, így több Stanislav Lem-regény is. A sikert mi sem bizonyítja jobban minta többszöri megjelenést megélt Doktor Diagoras története Zórád Ernő (1911–2004) tolmácsolásában.
Együttműködő partner: Magyar Képregényszövetség, Lengyel Képregényszövetség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események