Iratkozzon fel hírlevelünkre

Az idő látképei - kiállítás Rómában

Az idő látképei/Time Sights/Vedute del tempo

című kiállítás és animációs filmbemutató a Római Magyar Akadémián

 

„Az idő látképei/Time Sights/Vedute del Tempo” címmel az Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében, nyílik Olaszországban, a Római Magyar Akadémián Orosz István, Gyulai Líviusz és Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak grafikáiból kiállítás. A mintegy harminc alkotást felvonultató tárlatot az alkotók részben a magyar mondakör köré építették – ilyen Jankovics Marcell: Ének a Csodaszarvasról című sorozata. Orosz István részben római, olaszországi témájú rézkarcai, a Hiány III. Pantheon, a Diadalív, vagyPiranesiBudapesten címűműveivel azanamorfózis különleges világába kalauzol. Gyulai Líviusz talán leginkább kultikusnak számító litográfiáiból állított össze válogatást:A Tilhouzei Szűz, a Katedrális, a Robinson, és az öreg Casanova a 90-es évek legeredetibb, talán legismertebb alkotásai, ahogy kritikusa fogalmazta: …”grafikái illusztris, cizellált, múlt századi, naturalisztikus rajzok…”

Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatójának köszöntőjét követően kerekasztal-beszélgetésre, majd filmvetítésre is sor kerül: Szabó Győző, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója beszélget az alkotókkal, és meghívott vendégünkkel, Paolo Parmiggiani, olasz filmrendezővel az animációs filmek jelentőségéről, a celluloid film korszakától napjaink digitális képi világáig. A közel egy tucat díjnyertes alkotás között láthatjuk Jankovics Marcelltől a Prometheuszt, a Sisyphus-t, és a Küzdőket; Orosz Istvántól a Sírj!című alkotást, a Vigyázat lépcső!-t, és a címadó Idő látképeit; míg Gyulai Líviusztól az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon díjat nyert Egy komisz kölyök naplója alkotása mellett Az én kis városom, és Az Új lakók, is látható lesz.

A programot a Magyar Művészeti Akadémia a Római Magyar Akadémiával együttműködve, az őszi filmfesztivált megelőző héten, november 7-én, este 19 órától rendezi meg a római Falconieri Palotában.

 

 

 

 invito 7 novembre-page-1  

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események