Iratkozzon fel hírlevelünkre

Tárlatvezetésekkel zárul

Roth Miksa kadarkata - marosvasarhely

Tárlatvezetésekkel zárul Róth Miksa jubileumi kiállítása a Balassi Intézetben.

Még két hétig, 2015. szeptember 14-ig látható a Megszínesített napfény című, Róth Miksa születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi kiállítás a Balassi Intézet Galériájában.

A nagy érdeklődésre való tekintettel Gellér Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést 2015. szeptember 7-én 16:00, illetve 17:30-i kezdettel.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket 2015. szeptember 6-ig várjuk a sajto kukac bbi.hu e-mail címen.


A Balassi Intézet Megszínesített napfény című kiállításán Róth Miksa több eredeti üvegfestménye, felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek idézik meg a műhely sokszínű és sokrétű munkásságát, mutatják be az életpálya főbb szakaszait és főműveit. A 2015. június 20-án nyílt tárlatot eddig több mint 2000-en látták.

A 20. század egyik legelismertebb magyar iparművésze

Róth Miksa már életében a 20. század legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Igazi nemzetközi sztár, aki sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait. Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, Oslo legnagyobb templomát, Mexico Cityben a Teatro Nacionalt, és elkészítette a város egyik büszkeségének, a „kristályfüggönynek” tervét és modelljét, amit Tiffany cége kivitelezett.

A kiegyezés után

Róth Miksa a 19-20. század fordulóján megújuló magyar ólombetétes üvegablak és mozaik művészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. A kiegyezést követően egymás után épülő, új gazdasági és közigazgatási funkciókat kiszolgáló épületekbe, kulturális és szórakoztatási célokat szolgáló együttesekbe, valamint bérházakba és magánházakba az épület jelentőségét és funkcióját reprezentáló műveket tervezett és kivitelezett itthon és világ minden táján egyaránt. Olyan kiemelt épületek, mint például az Országház ólombetétes színes üvegablakai is Róth műhelyéből kerültek ki. Ű
Nehezen megtekinthető alkotások

Az alkotások többsége a valóságban olyan épületekben található, amit nem könnyű látogatóként megnézni. Nem csupán azért, mert külföldre kell utazni értük, hanem azért is, mert az üvegfestmények jelentős része olyan helyen áll, ahová igen nehéz szabadon bejutni (pl. a pannonhalmi főapát magánkápolnájában, a Magyar Nemzeti Bankban, vagy épp az Orosz Kereskedelmi Kirendeltség épületében). A tárlaton művészi fotók segítségével mutatjuk be a fentiek miatt „láthatatlan” üvegfestményeit is.

Támogatók, együttműködő partnerek

A kiállítás több közintézmény – többek között a Forster Központ – Magyar Építészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Róth Miksa Emlékház, a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum, a Gödöllői Városi Múzeum, valamint fotóművész együttműködésével valósult meg. A kiállítás kurátora Gellér Katalin művészettörténész, a Magyar Szecessziós Társaság elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa.

A kiállítás megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

***

A ’30-as évek hangulatát idézzük meg Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész jubileumi kiállításával és a Pankastic swing koncertjével a Múzeumok Éjszakáján.

Róth Miksa a huszadik század legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Igazi nemzetközi sztár: a kor világkiállításain sorra nyerte az üvegfestészeti aranyérmeket.

Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, Oslo legnagyobb templomát, Mexico Cityben pedig a Theatro Nationalt.

Róth Miksa azonban nemcsak üvegfestőként szerzett magának világhírt, hanem a modern mozaiktechnika talán legnagyobb megújítójaként is számon tartották.

2015-ben ünnepeljük Róth Miksa születésének 150. évfordulóját. Róth Miksa nevét szinte mindenki ismeri Magyarországon, de több művét csak nagyon kevesen tudnák megnevezni. Az alkotások többsége ugyanis olyan helyeken található, amit nem könnyű látogatóként megnézni.

A „Megszínesített napfény” című kiállítás néhány eredeti alkotás és művészfotók, installációk segítségével nyújt válogatást Róth Miksa - fentiek miatt „láthatatlan” - üvegfestményeiből és mozaikjaiból is és egyúttal megemlékezzünk a 20. század egyik legjelentősebb képzőművészének életéről.

A kiállítás 2015. szeptember 14-ig látogatható 10.00-18.00 között díjmentesen.

Múzeumok Éjszakája - program

A megnyitón köszöntőt mondott: Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója

A kiállítást megnyitotta: Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke

A kiállítás kurátora: Dr. Gellér Katalin művészettörténész

Ugrás az esemény faceboook oldalára: https://www.facebook.com/events/446060855554641

Együttműködő partnerek: 

Magyar Művészeti Akadémia | Forster Központ | Iparművészeti Múzeum | Róth Miksa Emlékház | Gödöllői Városi Múzeum | Kiscelli Múzeum

Közreműködő fotográfusok: Bálint Imre, Hajdú József, Hevér Miklós, Mester Éva, Perness Norbert, Spitzer Fruzsina, Plájás István

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események