Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kamaraest Budapesten

2015. november 5-én a Zeneakadémia Karrierirodájának kamarazenei sorozata keretében a Régi Zeneakadémia Kistermében Radu Croitoru gordonkaművész és Iulian Ochescu zongoraművész szerepel.

Műsoron:

Ligeti: Szólószonáta gordonkára
Robert Schumann: Fantasiestücke op. 73
Paganini-Liszt: VI. (a-moll) Paganini-etűd
Sosztakovics: d-moll cselló-zongora szonáta, op. 40

A koncert a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által 2015 májusában 11. alkalommal megszervezett Magyar Zene Fesztivál III. díjazottjának, Radu Croitorunak a jutalomkoncertje, amelyre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel együttműködve, az NKA támogatásával kerül sor.

A Magyar Zene Fesztivál négynapos klasszikus zenei rendezvény, amelyen fiatal romániai előadóművészek lépnek fel 20–25 perces programmal, kötelezően magyar zeneszerzők művét is előadva. Az fesztivál első két helyezettje a Balassi Intézet hálózatához tartozó valamely külföldi kulturális intézetben ad jutalomkoncertet, így idén a Párizsi Magyar Intézet és a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata volt befogadó partnerünk, a harmadik helyezett jutalomkoncertjének megszervezésében pedig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karrierirodája a partnerünk.

A fesztivál, így a jutalomkoncertek is az NKA támogatásával valósultak meg.

Radu Croitoru 1990. szeptember 9-én született, Kisinyovban. Tizenkét évig a kisinyovi Ciprian Porumbescu Zeneművészeti Líceumban tanult Bella Savici osztályában.

Tanulmányait a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol 2015 júniusában elvégezte a művészképzés mesteri fokozatát gordonka szakon, Marin Cazacu művésztanár gordonkaosztályában. Fontos romániai előadóművészi versenyek nyertese: George Georgescu Nemzetközi Verseny, Mihail Jora Nemzetközi Verseny, Paul Constantinescu Nemzetközi Verseny, illetve III. díjasa a Lions European Nemzetközi Versenynek.

2014-ben megnyerte a közszolgálati rádió kulturális csatornája és a Pro Valores Kulturális Egyesület által szervezett ifjúsági előadóművészi versenyt, melynek köszönhetően a Román Rádiótársaság kamarazenekarával koncertet adott a román közszolgálati rádió ezer férőhelyes koncerttermében. A SoNoRo Interferenţe Nemzetközi Fesztivál ösztöndíjasa. Tagja a VIOLONCELISSIMO együttesnek, a Román Ifjúsági Zenekarnak, a Chişinău Youth Orchestrának, és a Bukaresti Nemzeti Filharmonikusok munkatársa.

Kamarapartnere Iulian Ochescu, aki 1993-ban született, zenész családban. A Bukaresti George Enescu Nemzeti Zenekollégiumban kezdte zongoratanulmányait Gabriela Enăşescu tanárnő osztályában, ahol 2012-ben érettségizett. Jelenleg a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem IV. éves zongora szakos hallgatója Dana Borşan művésztanár osztályában.

Számos országos és nemzetközi verseny díjazottja:
Millenium Piano Nemzetközi Verseny (I. díj, Nagydíj, és „J.S. Bach” díj)
Pro Piano-Romania Nemzetközi Verseny (I. díj)
Vienna International Piano Competition-Panmusica Austria (II. díj)
San Sebastian City International Piano Competition (III. díj)
Lira de Aur Nemzetközi Verseny (I. díj)
George Georgescu Nemzetközi Verseny (I. díj)
Tudor Dumitrescu Nemzetközi Verseny (I. díj)
Victor Giuleanu Országos Verseny (Nagydíj)
Ina Macarie Országos Verseny (I. díj és Nagydíj)
Ada Ulubeanu Országos Verseny (I. díj és különdíj egy román zenemű legjobb előadásáért)
Drumul spre celebritate verseny III. díja, s ennek eredményeként a Román Rádiótársaság 2014–2015-ös évadában a Rádió Kamarazenekarával adott koncertet

Részvétel nemzetközi művésztanárok mesterkurzusain

Nemzetközi elismerésnek örvendő művésztanárok mesterkurzusain vett részt, mint például Justus Frantz, Andrei Gavrilov, Dan Grigore, Petras Geniušas, Martin Hughes, Diana Ketler, Eduard Kunz, Kurucz Tünde, Einar Steen-Nøkleberg, Marietta Orlov, Alicja Paleta-Bugaj, Rohmann Imre, Matti Raekallio, Markus Schirmer, Mihaela Ursuleasa, Gottlieb Wallisch. Iulian Ochescu részt vett a svédországi Aurora Chamber Music fesztiválon (Alexander Zemtsov brácsással) és a SoNoRo nemzetközi kamarazenei fesztiválon,

Szolóestek

Szólóestet adott fontos romániai színpadokon (Román Athéneum, Román Rádió Koncertterme, George Enescu Nemzeti Múzeum).

Hangfelvételek

Játékát rögzítette a Román Rádió és a Román Televízió. Jelenleg a Remember Enescu Kulturális Alapítvány tagja és a SoNoRo Interferenţe ösztöndíjasa, és e minőségében együtt muzsikált Corinne Chapelle hegedűművésznővel és Răzvan Popovici brácsaművésszel.

ESEMÉNYNAPTÁR

Január