Iratkozzon fel hírlevelünkre

A halálra táncoltatott lány

A Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport A halálra táncoltatott lány című táncelőadását mutatja be 2016. augusztus 3-án a krakkói Galicia Zsidó Múzeumbana roma holokauszt 72. évfordulója alkalmából. Az előadás a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad  keretében valósul meg.

 

A vészkorszakban elpusztított embertársainkra emlékezve Európa egyik legnagyobb ifjúsági roma szervezete, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, a ternYpe – Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózattal közös szervezésben nemzetközi megemlékezést tart a roma népirtás 72. évfordulója alkalmából Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban. 2016. augusztus 1. és 6. között a Dikh He Na Bister (Nézd és ne feledd!) címmel tematikus konferenciára kerül sor, majd a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án délben, a birkenaui lágerben lévő roma holokauszt emlékmű előtti koszorúzással hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt.

 

A rendezvénysorozaton Európa 17 országából több mint 500 roma és nem roma fiatal vesz részt az új generáció képviseletében. Magyarország különböző részeiről 55 tanuló, és a civil közéletben aktív szerepet vállaló fiatal vesz részt a megemlékezésen. A fiatalokkal utazik Forgács József „Bandi” roma holokauszt túlélő is. Az európai országokból érkező résztvevőknek tematikus workshopot és előadást tartanak neves szakértők és trénerek a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásáról és a civil aktivizmussal kapcsolatban a Krakkói Pedagógiai Egyetemen.

 

A halálra táncoltatott lány történetében a család, a baráti kör, a tágabb környezet, egy ország, a nemzet felelőssége, az egyén vállalása és szabadsága, az erőszak, a hazugság, a birtoklási vágy, a kegyetlenség, a közömbösség, a halál és a cinkosság egyaránt megjelenik. A koreográfia a zsidó, cigány és magyar zenék, népzenék segítségével minden, a balladából kiolvasható lehetséges történést, viszonylatot úgy jelenít meg, hogy egyértelművé válik, a holokauszt az emberiség és az európai társadalmak tragédiája.

 

Rendezés, koreográfia: Szent-Ivány Kinga és Papp Márta


Közreműködő partnerek: Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, ternYpe – Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózat, Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium. 

Fotó: Jakub Włodek

További információ: Lengyelországi Magyar Kulturális Évad

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség