Iratkozzon fel hírlevelünkre

Balassi Intézet sajtóközlemény - Zenével az élet útján | Közzétéve: 2016.08.23.

Zenével az élet útján – amerikai karmester a Collegium Hungaricum Berlinben
Nidanakatha: improvizációs koncert Renée C. Bakerrel

A Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin (CHB) márciusban, Jean-Paul Bourelly vezetésével létrejött, magyar és nemzetközi zenészekből álló kondukciós zenekara 2016. augusztus 27-én a szintén amerikai hegedűművész-karmester-zeneszerző Renée C. Baker vezetésével lép színpadra.

Az est folyamán a Conduction-technika segítségével az ember földi útja követhető végig a születéstől a világgal és önmagunkkal való megismerkedésig. Az est névadója a Nidanakatha, a Buddha születéseit elbeszélő Dzsákata mesék bevezetője. Az irányított improvizáció technikájának köszönhetően az est hallgatósága teljesen egyedi zenei élményben részesül: a hat kiváló zenész és a karmester találkozása megismételhetetlen produkciót eredményez.

A CHB Zenekar erre az alkalomra részben a márciusi első koncert tagjaiból, részben új felkért zenészekből áll. A résztvevők közül három művész magyarországi: Horváth Ottó (harsona), Mándli Endre Vazul (harmonika), valamint Mészáros Ádám (gitár). A márciusi koncertről már ismert Rieko Okuda (billentyűs) mellé Marcello Busato (dob) és Antti Virtaranta (nagybőgő) érkezik. A koncert fontos mérföldkő abban a folyamatban, amely a helyszínre szabott zenei programon keresztül a CHB-t az improvizációs műfaj meghatározó berlini központjaként mutatja meg, új kapcsolódási lehetőséget kínálva a résztvevő magyar művészek számára a nemzetközi művészeti élet e sajátos irányához.
1 Renee Baker
Renée C. Baker

Amerikai zenész, zeneszerző, karmester. A kreatív és az avantgárd zene úttörő alakja, a hagyományos és az improvizatív irányzatok ötvözésének közismert irányítója. A chicagói Association for the Advancement of Creative Musicians tagja, a Chicago Modern Orhcestra Project művészeti vezetője. 1987 óta dolgozik együtt a Chicago Sinfoniettával is, amelynek jelenleg vezető hegedűse. Emellett 1991 óta saját együttesével (Ensemble FAQtet) afroamerikai komponisták műveit szólaltatja meg, kompozíciót az utóbbi években például a PianoForte Salon Series részeként, illetve az Umbria Jazz Festival programjában mutatta be.

Fellépő zenészek

Marcello Busato – dob

Horváth Ottó – harsona
Mándli Endre Vazul – harmonika
Mészáros Ádám – gitár
Rieko Okuda – billentyűs
Antti Virtaranta – nagybőgő

Sajtókapcsolat

Pintér Zsanett
tel: +36 1 381 51 22
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események