Iratkozzon fel hírlevelünkre

Balassi Intézet sajtóközlemény - Vendégoktatói Konferencia | Közzétéve: 2016.08.25.

A Balassi Intézet 2016. augusztus 29-én tartja éves Vendégoktatói Konferenciáját, mely lehetőséget kínál a magyar nyelv és hungarológia közvetítésében szerepet játszó egyetemi oktatók részére a személyes találkozásra és tapasztalatcserére. A rendezvényre az elmúlt éveknek megfelelően száznál is több résztvevőt várnak az akadémiai szférából.

A Vendégoktatói Konferenciát Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója nyitja meg. A köszöntőt követően Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója tart előadást Bloody, сейчас, Schwiitzertüütsch – avagy a stilisztika, retorika és pragmatika szerepe a magyar mint idegen nyelv tanításában címmel. Bárdos Csaba filmesztéta - a Liza, a rókatündér – gondolatok a magyar filmművészet népszerűsítéséhez című prezentációjával - a nemzetközi kulturális porondon kiváló eredményeket elért magyar filmművészetre irányítja a figyelmet. A konferencia résztvevői elsősorban azok a vendégtanárok és magyar nyelvet tanító lektorok, akik a vendégoktatói hálózat tagjaiként külföldi egyetemeken tanítanak magyar történelmet, irodalmat és nyelvészetet. A rendezvény kiváló platformot teremt arra, hogy megvitassák tudományos és gyakorlati eredményeiket, valamint műhelymunkák keretében megosszák egymással tapasztalataikat a kulturális és tudományos események szervezésével, a kultúra terjesztésével, vagy épp a nyelvtanítással kapcsolatos kérdésekben.

A Balassi Intézet nemzetközi tevékenységének kiemelt területe a külföldi egyetemeken működő hungarológiai – más megnevezéssel magyarságtudományi – képzések támogatása. Világszerte közel félszáz egyetemen van lehetőség lektorátusi nyelvórák, egyetemi szakirányok és szakok keretei között magyar nyelvet tanulni és a magyar kultúráról ismereteket szerezni.

A Balassi Intézet több mint harminc éve koordinálja négy kontinens 26 országának 43 egyetemén a vendégoktatói hálózat keretében 44 vendégoktató munkáját, akik évente 1500-2000 hallgatónak tartanak kurzusokat. Emellett feladatuk az is, hogy a kutatási projektekbe is bekapcsolódjanak, elősegítsék a magyar felsőoktatási intézményekkel történő kapcsolatépítést, hallgatóik magyarországi tanulmányútjait, és aktívan részt vegyenek a magyar kultúra megismertetésében, helyi kulturális programok szervezésében. A vendégoktatói hálózat legújabb tagja az Albertai Egyetem vendégprofesszori álláshelye a kanadai Edmontonban, ahol 2016/2017-es tanév tavaszi szemeszterében indul az oktatás.

Az esemény programtervét a mellékelt dokumentumban találják!

Helyszín:
1016 Budapest
Somlói út 51.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események