Iratkozzon fel hírlevelünkre

Balassi Intézet sajtóközlemény - Elkezdődött a 12. BuSho | Közzétéve: 2016.08.31.

 

Elkezdődött a 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Budapesten

2016. augusztus 30-án este 19 órakor ünnepélyes megnyitóval és a tavalyi díjnyertes filmek vetítésével vette kezdetét a Puskin Mozi nagytermében Magyarország legnagyobb rövidfilmeket felvonultató nemzetközi seregszemléje, a 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A rendezvény fővédnöke Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója.

 

A beérkezett nevezések száma idén is meghaladta az ezret, jelentős fejtörést okozva ezzel az előzsűrinek. Rimóczi László online újságíró, Csüllög Edina Észtországban élő és alkotó filmrendező, Dér Asia szabadúszó filmes, továbbá az animációs filmeket szelektáló házaspár Patrovits Tamás és Orosz Annaida előválogatása eredményeképpen született meg az idei versenyprogram. A 15 órányi 74 rövidfilm 25 országból érkezett, kategóriánként 39 fikciós, 19 animációs és 16 kísérleti alkotás.

Az előzsűri mellett, hosszú évek után újra sikerült egy diákzsűrit is bevonni négy felsőoktatási intézmény delegálásában: Tánczos Tímea (Metropolitan), Szremkó Bettina (MOME), Szilágyi Fanni (SZFE) és Fábián Judit (ELTE). A nemzetközi zsűribe ezúttal Nadya Bakuradze orosz-izraeli kísérleti filmes–video-artist és Christian Inaraja Genís grafikusművész–illusztrátor kapott meghívást. Mellettük Koncz Teréz kreatív producer és rendező, valamint Wolfgang Leis állandó zsűritag a nemzetközi ítészek koordinátora.

A fesztiválon 3 fődíjat, 7 kategóriadíjat, az NMHH Médiatanács által felajánlott kétszer 500.000 forintos különdíjat adnak át, ez utóbbit a legjobb magyar animációs, illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda. A tavalyi debütálás után ismét kiosztják a Sziget Kft. felajánlásában azt a hetijegyet, mely egy 3 fős mini stáb részére biztosít belépést forgatási engedéllyel együtt a 2017-es Szigetre.

A versenyfilmeket 3 nap alatt, 15 egyórás blokkban tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Budapest Rooftop Cinema szervezésében, a Corvin Clubban. A kísérőprogramok többsége az Örökmozgóban lesz.

Részletes információ a versenyfilmekről és a programokról: https://busho.hu/hu

Támogatók: Central European Initiative – Közép-Európa Kezdeményezés, Magyar Nemzeti Filmalap, Magyar Művészeti Akadémia, Balassi Intézet, Pensum, Biogroup Magyarország Kft., Osztrák Kulturális Fórum, Izraeli Nagykövetség, Staropramen

Együttműködő partnerként a Budapest welcome csomagokat a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ biztosította. Díjfelajánlóként támogatták a Solide Art Stúdió által készített díjakat az NMHH Médiatanács, a Sziget Kft. és a Soproni Búgócsiga.

Médiatámogatók: Filmvilág, Filmtekercs, Fotovideo magazin, Klubrádió

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események