Iratkozzon fel hírlevelünkre

Balassi Intézet sajtóközlemény - Sikerrel zárult az MxH | Közzétéve: 2016.09.09.

Nagy sikerrel ért véget a Modernity X Hungary Fesztivál New Yorkban, mely a Guggenheim Múzeum 2016. szeptember 7-én zárult Moholy-Nagy László életművét bemutató nagyszabású kiállításához kapcsolódott. A programsorozat négy kiemelt helyszínen, többek között művészeti kiállítások, kortárs könnyű- és komolyzenei koncertek segítségével idézte meg a magyar kultúrtörténet egyik legizgalmasabb időszakát, a magyar modernizmust és annak máig ható örökségét.

A New York-i Guggenheim Múzeum Future Present címmel rendezett nagyszabású kiállítást 2016. május 27. és szeptember 7. között, így állítva emléket a 70 éve elhunyt Moholy-Nagy Lászlónak. A tárlat, mely a Múzeum központi terében, a Rotunda körkörös folyosóin nyert elhelyezést, 300 alkotáson keresztül mutatta be a 20. század nemzetközi művészetére rendkívüli hatást gyakorló magyar képzőművész, fotóművész, formatervező, tanár, gondolkodó életművét.

Az esemény főtámogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Balassi Intézet, a programok koordinációját a New York-i Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ, a programhoz kapcsolódó diplomáciai tevékenységeket a New York-i Magyar Főkonzulátus végezte. A művészeti tartalmak létrehozásában a fesztivál együttműködő partnere volt az Art Market Budapest, a Budapest Music Center és az Alma-On-Dobbin művészeti alapítvány.

2016. május 7. és július 30. között megrendezett, a 20. századi magyar származású klasszikusok alkotásaira reflektáló tárlatok New Yorkban eddig soha nem látott gazdagságban mutatták be a jelen és az elmúlt mintegy ötven év hazai fotóművészetét. Az érdeklődőket olyan meglepetésekkel várták a szervezők, melyek még a Guggenheim Múzeum kiállításának látogatói számára is újdonságként szolgáltak. A május 7-én nyíló HATÁS: Absztrakció és kísérletezés a magyar fotóművészetben című kiállításon például egy valódi művészettörténeti ritkaság, Moholy-Nagy László 1941-ben készült Light Machine című színes filmje is látható volt, majd május 24-én, néhány nappal a Guggenheim Múzeum kiállításának megnyitása előtt sor került Moholy-Nagy korszakalkotó Telehor 1 (1936) című magazinja facsimile kiadásának amerikai könyvbemutatójára is annak svájci kiadója, a Lars Müller Publishers közreműködésével. VISSZHANGOK: város, társadalom, konfliktus és önábrázolás a magyar fotóművészetben címmel 2016. június 23-án nyílt kiállítás az Alma Gallery-ben, ahol 32 modern és kortárs magyar művész munkájával ismerkedhettek meg a látogatók. A két fotóművészeti kiállítás jelentőségét tükrözi, hogy olyan neves orgánumok is beszámoltak róluk, mint a New York Times, a Wall Street Journal, a Washington Post, valamint a Musée szakfolyóirat.

A júniusi kiállítással párhuzamosan került megrendezésre Böröcz András brooklyni képzőművész A csirke mindig csirke marad című performansza az Alma Gallery-ben 2016. július 19-én, melyet Moholy-Nagy László A tyúk mindig tyúk marad című forgatókönyve (1925–30) inspirált. Az előadást Szemző Tibor »K« metszetek című multimédiás szöveg-zene-kép prezentációja követte. A soknyelvű Kafka-közelítés Franz Kafka A császár üzenete című elbeszélésének interpretációja, valamint Kafka és utolsó szerelme, illetve utolsó barátja élethelyszíneinek mozgóképes bejárása volt, az alkotó élőzenés kíséretével.

2016. június 24-én a Guggenheimben látható kiállítás kurátora, Karole P. B. Vail és a művész lánya, Hattula Moholy-Nagy részvételével tartottak pódiumbeszélgetést Moholy-Nagy művészetének jelentőségéről Magyarország New York-i Főkonzulátusa szervezésében. Az est moderátora Szarvasy Mihály műkereskedő, modernizmus-szakértő volt, akinek magángyűjteményéből kiválasztott Moholy-Nagy-darabok is megtekinthetőek voltak a rendezvényen.
A kiváló zenei produkciók sorát a Nigun együttes fellépése nyitotta. A Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ a KulturFestNYC meghívásának eleget téve, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával mutatta be Bartók Electrified című programját 2016. június 19-én, a New York-i Public Theater részeként működő Joe’s Pubban. A Balázs Elemér Group Magyarország Kanadai Nagykövetsége szervezésének köszönhetően 2016. június 24-én fellépett az ottawai jazzfesztiválon. Az együtteshez az észak-amerikai körúton – mely szintén a Balassi Intézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg - Tim Ries, a Rolling Stones turnészaxofosa is csatlakozott. 2016. június 28-án a New York-i Dromban mutatták be népzenei és bartóki alapokból építkező, a magyar kulturális örökséget és a modernizmust középpontba állító programjukat.

ifj. Kurtág György Optical Sound című zenei kísérleti előadás a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ és a Guggenheim Múzeum közös eseménye volt, amelyben a kortárs zenei és performansz szcéna nagyjai mellett ifj. Kurtág kifejezetten és csak magyar szerzők műveiből készített mixet. Fél tucat 1945 utáni magyar elektronikus szerző darabjai szólaltak meg, a Magyar Rádióban zajlott kísérleti zenei tevékenység eddig talán világszerte legnagyobb nyilvános elismeréseként. A koncert 2016 nyarának minden kétséget kizáróan az egyik legizgalmasabb kísérleti művészeti programja volt New York-ban.

Lukas Ligetinek - a New York-i kortárs zenei szcéna meghatározó alakjának - munkáival és a modernizmus magyar úttörőjének emléket állító új művével, a Hatás/Összhatás: Lukas Ligeti és a Bauhaus-örökség világpremierjével zárult 2016. augusztus 14-én a Modernity X Hungary Fesztivál. A brooklyni National Sawdustban, a kortárs zene egyik legjelentősebb fellegvárában rendezett koncert intenzív párbeszéd volt a kortárs komolyzene és a Bauhaus, ezzel együtt pedig Moholy-Nagy László öröksége között.
A Modernity X Hungary Fesztivál során komoly szakmai együttműködés alakult ki a New York-i Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ és a Guggenheim Múzeum között a rendezvény és a kísérőprogramok szervezésében és lebonyolításában. A Guggenheim Múzeum után, 2016 második felében, illetve 2017-ben a chicagói Art Institute és a Los Angeles County Museum of Art intézményekbe utazik tovább a Moholy-Nagy retrospektív kiálllítás. A tárlathoz kapcsolódó nagysikerű New York-i kísérőprogramok folytatásaként a két befogadó intézmény továbbra is számít a Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ és a magyar szakmai partnerek segítségére.

A fesztivál során első alkalommal sikerült együttműködni olyan meghatározó zenei színterekkel, mint a National Sawdust, amely Brooklyn egyik legjelentősebb kulturális helyszíne vagy a New York-i Public Theater részeként működő Joe’s Pub, mely 1998 óta meghatározó központja a New York-i kortárs zenei klubéletnek. Az elmúlt majdnem 20 évben olyan zenészek és zenekarok mutatkoztak itt be, mint Amy Winehouse, Adele, Lady Gaga, az Emerson String Quartet vagy a Capital Cities.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség