Iratkozzon fel hírlevelünkre

Balassi Intézet sajtóközlemény - FORMS - művészeti fesztivál Berlinben | Közzétéve: 2017.06.12.

FORMS - művészeti fesztivál Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) ötnapos művészeti fesztivállal kezdi a nyarat: a június 12. és 16. között zajló FORMS középpontjában a különféle művészi kifejezésmódok közti áthatások állnak. A programsorozaton részt vesz a DoN’t Eat Group, Bogádi Csaba rendező, Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs animációs rendezők, a Teleport Galéria, illetve a hazai zenei élet különböző rétegei képviseletében Mikolai Martin, Juhász Gábor és Karányi Dani. A magyar vonatkozású programokon kívül az érdeklődők többek közt Jule Flierl német performanszművész, Beatrix Joyce és Michela Filzi kortárs táncosok és Joel Holmes vagy Desney Bailey zenészek előadásait tekinthetik meg.

A FORMS a CHB hároméves folyamatalapú tematikájába illeszkedik, amely 2016-os RITUALS elnevezésű fesztivál káosz/entrópia fókuszától az idei „újrarendeződésen” keresztül a rend és rendszer 2018-as kettőse felé tart. Az intézményt 2015 óta vezető Kopek Gábor igazgató koncepciója az interdiszciplináris helyzetekre és a nemzetközi együttműködésekre épül. E témakörök jegyében zajlanak azok a CHB visszatérő, a FORMS-hoz is kapcsolódó programjai, mint a Montag Modus performansz-eseménysorozat vagy a magyar és nemzetközi zenészek számára negyedévente fellépési lehetőséget biztosító Spirális Rezidenciák.

A CHB új programjaiban az intézmény Berlin központjában álló épülete is fontos szerepet kap. Szokatlan helyszínen, az intézet földszinti konyhájában kerül sor a francia Lyllie Rouvière és a lengyel Ewa Dziarnowska performanszára, melyet a magyar kulturális központ a Performing Arts Festivallal együttműködve rendezett. Az épület udvarán először mutatkozik be a Freiluftkino CHB, éjszakai szabadtéri filmvetítésekkel. A fesztivál összefonódik a CHB történetével is: Kalász Orsolya, Tóth Kinga és HubaVazul költészeti-zenei estjének középpontjában az Ómagyar Mária-siralom áll, melyet Gragger Róbert, a berlini Collegium Hungaricum alapítója fedezett fel.

A rendezvény kurátorai a CHB munkatársai: Gelencsér Ágnes, Kovács Dániel, Mándli Endre Vazul és Szirmay-Kalos Léna. Az arculatot Takács Benedek (studio–d-y-a-d) tervezte. A programok megrendezésében közreműködött a Katlan Csoport és a Speak Easy Project és a Performing Arts Festival Berlin.

ESEMÉNYNAPTÁR

Január
H K Sz Cs P Szo V

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Centre Georges Pompidou | Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
2019. febr. 06. - máj. 06.
Vasarely retrospektív kiállítás