Iratkozzon fel hírlevelünkre

Balassi Intézet sajtóközlemény - With the Eyes of Others című kiállításról | Közzétéve: 2017.06.19

 

 

 

 

 

With the Eyes of Others

2017. május 2-án nyílt meg a With the Eyes of Others című, a magyar neoavantgárd irányzat művészeinek alkotásaiból válogató kiállítás a New York-i Elizabeth Dee galériában. A tárlat, melyet már nyitás előtt komoly érdeklődés övezett, kiváló kritikákat kapott, és azóta is fontos művészeti lapok ajánlják. E nemzetközi figyelem hátteréről beszélget június 20-án, kedden, 18 órakor Valkó Margit, a Kisterem galéria alapító-vezetője, Pados Gábor, az acb galéria alapító-vezetője és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára a TASTE LOFFICE-ban (1061, Paulay Ede utca 55.) Winkler Nóra, a kiállítás egyik szervezője moderálásával.

Az Amerikai Egyesült Államokban a With the Eyes of Others című kiállítás elsőként ad átfogó képet a magyar neoavantgárdról. A 30 alkotó több mint 100 művét bemutató tárlat olyan időszakot idéz fel, amikor a művészek, bár távol voltak a nyugati mainstream irányzattól, mégis olyan műalkotásokat hoztak létre, melyek napjainkban is aktuálisak. Az autoriter rendszer árnyékában, amely az önkifejezésnek szigorú ideológiai korlátokat szabott, a magyar neoavantgárd művészei változatos és eredeti megoldásokat találtak véleményük kinyilvánítására koruk szociális, kulturális és politikai helyzetéről.

 

 

Elizabeth Dee, a galéria alapítója az utóbbi években figyelt fel a hetvenes évek magyar művészeire, amikor egyre több neves múzeumban, vásáron és kiállításon találkozott alkotásaikkal. A tárlat megszervezésére Szántó Andrást, a New Yorkban élő, magyar származású ismert művészeti tanácsadót kérte fel. A kiállítási anyagot három budapesti galériától (acb, Kisterem, Vintage) és magángyűjtőktől kölcsönözték. A június 20-i sajtótájékozatón a meghívottak a magyar művészet nemzetközi bemutatásának lehetőségeiről, valamint a kiállítás létrejöttéről, sikereiről és tanulságairól beszélgetnek. A rendezvényen bemutatják a tárlat katalógusát, amely már a Metropolitan Múzeum könyvtárában is megtalálható.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események