Iratkozzon fel hírlevelünkre

Somogyi Péter kitüntetése

Somogyi Péter világhírű oxfordi neurobiológus professzor 2012. február 27-én Csák János londoni magyar nagykövettől átvette a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. A Londoni Magyar Kulturális Központ szakmai szimpóziumot szervezett a tudós tiszteletére a világ legelismertebb brit és magyar agykutatóinak részvételével, amelyen Somogyi professzor munkásságát és az igen aktív brit-magyar tudományos kapcsolatokat méltatta minden felszólaló.

A Londoni Magyar Kulturális Központ a legnevesebb brit és magyar agykutatókat hívta meg a szimpóziumra, melyet az ünnepélyes kitüntetés-átadás és egy nagykövetségi díszvacsora követett. Somogyi Péter mellett a szimpóziumon felszólalt többek között Prof. David Smith az MTA tiszteletbeli tagja és az oxfordi Anatómiai és Neurofarmakológiai Intézet alapítója, valamint Freund Tamás professzor, az MTA rendes tagja és a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Intézetének igazgatója.

David Smith professzor abbéli reményét fejezte ki, hogy tudományos területen a kapcsolatok erősödése várható Nagy-Britannia és Magyarország között, hiszen a magyar kormányban az oktatásért, egészségügyért és kultúráért felelős Réthelyi Miklós miniszter korábban elismert anatómia professzorként tevékenykedett.

Somogyi Péter neurobiológus professzor, az oxfordi Anatómiai és Neurofarmakológiai Intézet igazgatója, korunk egyik legelismertebb tudósa. Somogyi professzor egyike volt a Dániában alapított, egymillió euróval járó Agy-díj tavalyi jutalmazottjainak. A díjat megosztva kapta a három egymással szoros kutatói kapcsolatban álló magyar neurobiológus: Somogyi Péter, az Egyesült Államokban tevékenykedő Buzsáki György és a Magyarországon dolgozó Freund Tamás.

Dr. Pászthy Bea a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója személyes hangvételű beszédben méltatta Somogyi Pétert, megemlékezett példamutató munkásságáról és az agykutatás területén elért kiemelkedő eredményeiről. A professzort idézve Dr. Pászthy Bea hangsúlyozta az eredetiség és a kreativitás fontosságát a tudományos életben, megemlékezve a felejthetetlen Szentágothai Jánosról is, az éppen 100 évvel ezelőtt született közös tanítómesterről.

Csák János nagykövet köszöntőjében kiemelte, hogy a szimpózium a nemzetközi tudományos fejlődés és gyümölcsöző együttműködés nagyszerű példája, ami egyben tanúbizonyságot tesz a résztvevő világszínvonalú tudósok kooperatív, előremutató hozzáállásáról is.

Somogyi Péter professzor tudományos tevékenysége mellett elengedhetetlenül fontosnak tartja az oktatást, a fiatal tehetségek gondozását. Megalapította a Santiago Ramón y Cajal díjat, melynek középiskolás győztese oxfordi tanulmányúton vehet részt, továbbá lelkes támogatója a hátrányos helyzetű fiatal erdélyi magyar tehetségek felkarolásra szolgáló Nyilas Misi Alapítványnak.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események