Iratkozzon fel hírlevelünkre

Visky New York-ban

Az erdélyi származású, magyar író, a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja és művészeti aligazgatója, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem docense, Visky András Megöltem az anyámat című darabját 2012. február 12-én mutatták be New Yorkban. Manhattan egyik legkedveltebb "off-Broadway" színházában, a világszerte ismert La MaMa experimentális teátrumban három hétig látható a darab a Theater Y chicagói társulat előadásában.

 

A darab egy román cigánylány történetét meséli el, akit anyja még születésekor elhagyott. Az árvaházban nevelkedő kislány lelki társának segítségével tanulja meg, hogyan igazodhat el a létét övező durva valóságban; hogyan engedjen el számára káros, élősködő emberi kapcsolatokat; hogyan képes "ölni"; s azt is barátja mutatja meg, hogyan fordítson hátat a világnak, hogy felfedezhesse saját, egyedülálló személyiségét. A Visky András művéből, Karin Coonrod rendezésében készült kétszemélyes darab hátterében az erdélyi árvaházakban felnőtt lány története áll, aki elhatározza, hogy felkutatja gyökereit, hiszen önazonossága legalapvetőbb kérdéseire sem ismeri a választ.

 

A bemutató apropóján a Balassi Intézet New York-i Magyar Kulturális Központ a New York-i Román Kulturális Intézettel, valamint a darabot műsorára tűző La MaMa színházzal együttműködésben több programot, kerekasztal-beszélgetést is szervezett a premier hetére.

 

A Megöltem az anyámat című színdarab 2012. februári New York-i premierjének sikere után is folytatódik az együttműködés. Melissa Hawkins közös munkát tervez Tompa Gáborral, a Kolozsvári Magyar Színház igazgatójával, hogy Chicagóban közösen vigyék színpadra az Alkoholisták és a Visszaszületés című Visky-darabokat.

 

I killed my Mother

 

Írta: Visky András

Rendezte: Karin Coonrod

Szereplők: Melissa Lorraine Hawkins (Bernadette) és Andrew Hampton Livingston (Clip)

Fordította: Alisha O'Sullivan

Világítás és díszlet: Peter Ksander

Jelmeztervező: Oana Botez Ban

Színházi rendező: Ashley Zednick

Zene: Andrew Livingston; „Lullaby" szövege: Visky András.

Produkció: Theater Y (Chicago)

Bemutatja: La MaMa; La MaMa's First Floor Theater

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események