Iratkozzon fel hírlevelünkre

The Glass House Project

The Glass House Project – A magyar zsidó zenei örökség kortárs művészek átgondolásában

Európai Turné

Budapest: 2015. január 29. 19:30, Budapest Music Center, cím: 1093 Budapest, Mátyás utca 8., bővebb információ: http://bmc.hu/#!/program/1854/The_Glass_House_Project_-_Frank_London_es_zenesztarsai

Párizs: 2015. január 30. 20:00, Párizsi Magyar Intézet, cím: 92 Rue Bonaparte, 75006 Paris, Franciaország, bővebb információ: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A New York-i Balassi Intézet a Holokauszt magyarországi áldozatainak szentelt emlékév keretében hívta életre Frank London, Grammy díjas zenész vezetésével a Glass House Project előadássorozatot, mely a sokszínű magyar zsidó múltat a zene segítségével idézi meg, egyben igyekszik bemutatni, hogyan kaphat ez a zenei örökség helyet a jelenben – Magyarországon és világszerte. A Glass House, vagyis Üvegház arról a híres épületről kapta nevét, amely a Carl Lutz svájci diplomata által létrehozott 76 védett ház egyikeként zsidó polgárok sokaságának szolgált menedékül a nyilasok terrorja idején.

 


A 2014 tavasza óta létező együttes New York-i és washingtoni nagysikerű koncertjei után érkezik Budapestre, majd Párizsba. A program és a művészek súlyát érzékelteti, hogy Washington-ban a MÜPA ottani megfelelőjében, a Kennedy Center-ben kerülhetett sor a bemutatkozásra. 8 virtuóz muzsikus fog össze, hogy felderítsen egy mindenki számára vonzó, de egészében szinte megismerhetetlen világot: a vallásostól a szekulárisig, a várositól a falusiig számtalan rétegből összeálló magyar zsidó zenei univerzumot. A Grammy-díjas kurátor és zenei vezető mellett fellép Lou Reed egykori turnégitárosa, az argentin jazz egyik meghatározó figurája, Izrael egyik legismertebb dobos tehetsége, de elszánt brooklyn-i etnomuzikológus-hegedűs és persze három kiemelkedő magyar művész is: a cimbalomjátéknak új távlatokat nyitó Lukács Miklós, Szirtes Edina Mókus és a magyar zenei szcéna egyik legsokodalúbb szereplője, Ágoston Béla.

Az együttes nemzeti, egyben univerzális tanulságot is hordozó tragédiánkra, a Holokausztra való komplex emlékezés és emlékeztetés szándékával alakult. A művészek közös koncertje kimondatlanul is a mi lett volna ha? lehetőségére kérdez rá, hiszen jelentős részeiben a továbbélésben megakadályozott hagyományokat mutat be.

Frank London (trombita) mellett 3 magyar és 4 amerikai zenész szerepel a zenekarban. Magyarországról Szirtes Edina Mókus (hegedű/ének), Lukács Miklós (cimbalom) és Ágoston Béla (fúvós hangszerek), az Egyesült Államokból Pablo Aslan (nagybőgő), Aram Bajakian (gitár), Yonadav Halevy (dob) és Jake Shulman-Ment (hegedű) vesznek részt ebben a különleges vállalkozásban.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség