Iratkozzon fel hírlevelünkre

Töredék. Kinszki Imre fényképei

kinszki fszek 12 240 BI

Töredék. Kinszki Imre (1901-1945) fényképei címmel nyílt kiállítás az itthon kevéssé ismert, de a külföldi szakirodalom által a legnagyobb fotográfusok között emlegetett Kinszki Imre nagyméretű reprodukcióiból, eredeti fotográfiáiból, valamint a Kinszki-hagyatékban megmaradt dokumentumokból. A kiállítás kurátora Kincses Károly fototörténész.  

Míg a külföldi szakirodalom Brassaïval, Kertésszel és Moholy-Naggyal egyenrangú alkotóként emlékszik a Holokausztban elpusztított Kinszki Imre életművére, itthon csak kevesek által ismertek páratlan fotói. Pedig Kinszki képei, írásai rendszeresen megjelentek a hazai sajtóban, felvételeit pedig olyan rangos külföldi lapok is közölték, mint a National Geographic vagy az American Photography. Témái között kiemelkedően fontos mindaz, amit Budapestről lencsevégre kapott. A vészterhes időkben negatívjaiból egy doboznyit a családjára bízott. Ez a kis doboz megmenekült s vele néhány tucat időtlenné vált pillanat, egy végképp eltűnt világ emlékei. 

Kinszkire erősen hatottak kora modern fotográfiai törekvései is, őt tarthatjuk az új tárgyiasság egyik legkövetkezetesebb magyar alkotójának. Új szemléletű város- és zsánerfotók mellett természeti képeket és makrofotókat készített. Pályája egészén áthúzódik a filozófus, biológus, fotográfus hármassága a megélhetést jelentő hivatalnoki lét keretébe ágyazva. Bár rákerült az amerikai kivándorlási kvótára, nem sikerült idejében elhagynia az országot, így a fasizmus számos áldozatainak egyike lett.

Munkái csak az elmúlt néhány évben támadtak fel Csipkerózsika-álmukból. Megmaradt képeiből hovatovább több van az Egyesült Államokban, Franciaországban, mint Magyarországon. Az itthon fellehető anyagokból eddig készült már életmű-kiállítás, családi fotó kiállítás, a háború előtti Budapestet bemutató válogatás. Itt, most egy szemléletében ezektől különböző tárlat nyílik, mely erősebben koncentrál a képek máig ható üzenetére, mely az eredetileg kisméretű képeket - éppen a részletek jól olvashatósága okán - sokszorosára nagyítja és a nagyközönség számára is kezelhetőbbé teszi, mint a nagyrészt 6x9 cm-es eredetik. A Balassi Intézet hatalmas terében minden kép önálló mikrovilágként jelenik meg, ha elég intenzív a néző és a kép kapcsolata, akkor képes kiemelni a szemlélőt a valós térből, s áthelyezni a fénykép saját belső terébe. Néhány eredeti dokumentummal, Kinszki sorsát bemutató tárggyal, képpel, szöveggel segítjük az imént emlegetett néző-kép viszonyt megvalósulni.

A tárlat előkészületi munkáiban aktívan részt vett Kinszki Judit is. A kiállítótérben a Centropa által készített Kinszki Imre életét bemutató, a Szerelem papírrepülőn érkezik című dokumentumfilm is látható.

A kiállítás 2014. szeptember 21-ig minden nap 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható. 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események