Iratkozzon fel hírlevelünkre

ÚJ IGAZGATÓI Kinevezések

 

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének döntése értelmében az ősz folyamán hat új intézetvezető kezdheti meg munkáját a Balassi Intézet delhi, isztambuli, londoni, párizsi, pozsonyi és tallinni intézetének élén. Róma, Prága és Varsó esetében pedig a korábbi igazgatók folytathatják a munkájukat.

Wilhelm Zoltán a Balassi Intézet - Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban kezdhette meg munkáját, az Isztambuli Magyar Intézetet élére Fodor Gábor került.
A londoni Balassi Intézet igazgatója Pataki Eszter lett, míg a Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézetet Havasi János vezetheti. A pozsonyi intézet igazgatói posztját Molnár Imre tölti be, míg a Bécsi Magyar Történeti Intézet élén ifj. dr. Bertényi Iván kezdte meg munkáját, aki egyúttal a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum, Bécs igazgatóhelyettese is.

Az intézetvezetők feladata, a Balassi Intézet alapvető célkitűzésével összhangban, egy értékorientált országkép közvetítése, közös értékeink nemzetközi megismertetése, a magyarság jó hírének eljuttatása a nemzetek közösségébe, valamint a határon inneni és túli magyarság kulturális értékeinek és kapcsolatainak ápolása, fejlesztése. Az igazgatók munkájuk során, mely magában foglal nemzetpolitikai, oktatási, tudományos, kulturális, külpolitikai és kommunikációs feladatokat, közreműködnek abban, hogy Magyarország egységes üzenettel és arculattal jelenhessen meg a nemzetközi nyilvánosság előtt.

Az új intézetigazgatókról:

A Bécsi Történeti Intézetet ifj. Bertényi Iván történész, egyetemi adjunktus, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa vezeti. Kutatási területe a XIX–XX. század magyar politika- és művelődéstörténete, nacionalizmus és nemzetiségi politika. Eddig mintegy ötven tudományos publikációja jelent meg magyar, angol, német, szlovák és finn nyelven tanulmánykötetekben és folyóiratokban.

A kinevezett isztambuli igazgató Fodor Gábor turkológus, aki az Avicenna Közel-Kelet Kutató Intézetből érkezett. A Magyar-Török Baráti Társaság egykori főtitkárának fő kutatási területe a török-örmény viszony alakulása, illetve a modern Törökország létrejöttének időszaka. Számos tudományos és ismeretterjesztő tanulmány szerzője magyar, francia, angol és török nyelven. 

Havasi János korábban a Párizsi Magyar Intézet igazgatóhelyettese volt, kinevezését megelőzően az MTVA határon túli kapcsolatokért felelős helyettes kabinetfőnökeként tevékenykedett, több mint két évtizedet töltött a média világában a magyar kultúra megismertetésével. 

Az új pozsonyi igazgató Molnár Imre szociológus, történész és diplomata. 1998 óta a Magyar Külügyminisztérium munkatársa. Több, a szlovákiai magyarság történelmével és a lengyel-magyar történelmi kapcsolatokkal foglalkozó cikk, tanulmány és könyv szerzője, szerkesztője, továbbá Esterházy János életművének egyik fő kutatója. Kutatási eredményeit a magyar nyelven kívül, lengyelül, szlovákul, németül és angolul is publikálta. 

Pataki Eszter, a Magyarország londoni Nagykövetségének kulturális tanácsosi pozíciójából érkezik a Londoni Magyar Intézet élére. Korábban producerként és műsorvezető-szerkesztőként dolgozott a BBC World Service Radionál, majd főosztályvezetőként és sajtófőnök szóvivőként a Külügyminisztériumban. 1999 és 2003 között, majd 2011-től a Londoni Nagykövetség sajtó- és kulturális attaséja és tanácsosa. 

 

Wilhelm Zoltán egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Ázsia Központjának igazgatói posztjáról utazik Indiába. Tagja többek között a Magyar Földrajzi Társaság választmányának, az MTA X. Osztálya Társadalom-földrajzi Tudományos Bizottságának, valamint több indiai tudományos társaságnak. Kutatási területe India regionális földrajza, aminek köszönhetően kitűnően ismeri az országot, számos esetben töltött el oktatási-kutatási ösztöndíjakkal hónapokat a szubkontinensen. Hazai és nemzetközi fórumokon több mint 150 tudományos munkát publikált.

A tallinni intézet élére Tóth Tünde irodalomtörténészt, finnugor nyelvészt nevezték ki. 2004 szeptemberétől állandó munkatárs a Veszprémi Egyetem Tanárképző Karának Irodalomtudományi Tanszékén. valamint évekig lektorként dolgozott a Tartui Egyetemen.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
5
április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események