Iratkozzon fel hírlevelünkre

Újrafestett valóság 2.0

Helyszín: Balassi Intézet (Treurenberg 10, 1000 Brüsszel)
Megnyitó: 2014. február 18. 19.00
 
Kiállító magyar művészek: Fark László, Fürjesi Csaba, Gyarmati Zsolt, Hervé-Lóránth Ervin, Kalmár Zsuzsa, Zilahi Ica 
Kiállító belga művészek: Paul Baert, Hedwige Goethals, Eddy Herrebout, Christine Springuel
  
A kiállítás megtekinthető 2014. március 28-ig.
 
Az Újrafestett valóság egy rendhagyó kiállítás-sorozat, mely a Magyar Nemzeti Galéria három éve elkezdett esélyegyenlőségi programja keretében valósul meg. A sorozat a 2012-es budapesti tárlattal kezdődött, amelyen közel 20 ép és fogyatékkal élő kortárs képzőművész alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. 
  
A képeknél soha nincs jelölve, hogy ki milyen fogyatékossággal él és alkot, így a nézőknek nem lehetnek prekoncepcióik, kizárólag a művészi érték szerint ítélik meg a képeket. A kiállítás elsődleges célja, hogy rávilágítson közös értékeinkre, és hogy mindenki számára egyértelművé tegye: a fogyatékkal élő művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek. Az "újrafestett valóság" cím utal arra, hogy a tárlat rendezői szeretnék, ha a többségi társadalom másként, egy új nézőpontból gondolna a testi fogyatékkal élő művészekre és alkotásaikra.
 
A kiállítás a Balassi Intézet támogatásával a 2013-14-es évben különböző európai nagyvárosokban mutatkozik be (Róma, Berlin, Bécs, Brüsszel, Stuttgart, Párizs, London, Helsinki, Moszkva, Prága, Isztambul). A külföldi helyszíneken a magyar alkotók művei helyi testi fogyatékkal élő képzőművészek műveivel egészülnek ki. 2014 decemberében az összes alkotás a Magyar Nemzeti Galériába tér vissza, hogy az így nemzetközivé vált kiállítás a magyar nagyközönség számára is bemutatkozhasson.
 
A kiállítás-sorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Balassi Intézet és a Magyar Nemzeti Galéria közös programjaként jön létre. Fővédnöke Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár, kurátora Dán Bernadette.
 
A brüsszeli kiállítást támogatja: Helga Stevens (A Flamand Parlament képviselője és szenátora) és Dr. Kósa Ádám (európai parlamenti képviselő)
 
A kiállító művészek:
Paul Baert
pingvin
Paul Baert 1955-ben született Brüsszelben, egy nyolc gyermekes család tagjaként.
Csak úgy, mint nővérei és bátyja, szintén halláskárosult, ezért a dolgok pontos megfigyelése már egészen kis kora óta fontos volt számára. Annak ellenére, hogy szakmai élete teljesen más fordulatot vett, a művészetben mindig is része volt valamilyen formában. Anderlechtben, a festészeti és szobrászati akadémián tanult. Az elmúlt pár évben, a festészetet kezdte előnyben részesíteni a szobrászattal szemben, különösen, amikor rákot diagnosztizáltak nála és a festészet, mint terápia, a legjobb gyógymódnak bizonyult. 2001 óta tagja az ’Ogenblik’ művészeti csoportnak, melynek célja a siket művészek és művészetkedvelők egyesítése.
Fark László
farklaszloFark László grafikus 1997-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Egyetemen Rozanits Tibor növendékeként. Művésztanár, Csepelen például több mint egy évtizede tanít, illetve vezet rajz szakkört. Fő témája az emberi test, amelyet - a világ más kitüntetett elemeivel- gyakran elvont szemléletmóddal ábrázol. Szakmai sikereiben a mindkét kezére és lábára kiható mozgássérültség sem gátolja. Mióta meghívták Capenába egy kortárs kiállításra, már Olaszországban is jegyzik nevét.
Fürjesi Csaba
furjesi
Fürjesi Csaba 2003-ban végzett az Iparművészeti Egyetemen, jelenleg Budapesten, valamint Salzburgban él és alkot. A Cerdi Művésztelep alapító tagja, művészeti vezetője. 2013-ban Madách díjjal, és a Négy Elem – a Magyar Művészeti Akadémia díjával jutalmazták.
Hedwige Goethals 
goethals
Gyerekkora óta arról álmodott, hogy festhessen, de a körülmények úgy hozták, hogy 55 éves korára vehetett először ecsetet kezébe. Látási nehézségei ellenére a terapeutai pályát választotta. 1985-ben abba kellett hagynia munkáját központi látása elvesztése miatt. 1986-ban szkepticizmussal kezdett festeni tanulni, úgy érezte egy abszurd szituációba került. Egy rosszul látó, aki festeni szeretne. Végül tanára és diáktársai támogatásának segítségével elfogadta, hogy nem lát, hanem néz, hogy éreznie kell a körülötte lévő dolgokat, hagynia, hogy a képzelete vezesse és így vihessen csodát a vászonra.
Gyarmati Zsolt
gyarmati
Az "Urban art" (A nagyvárosi életet megfogó) művészeti irányzat egyik legjelentősebb hazai képviselője. Ekvivalens és ikonszerű képtípust használ. Stílusára hatott továbbá formai megoldásokban az "art brut" (durva, nyers művészet), az "action painting" (az absztrakt expresszionizmus egyik festészeti technikája) és a számítógépes grafika képkockákon alapuló eljárása. 
Eddy Herrebout
herrebout
1968 február 16-án született Sint-Margriete-ben. Gyermekkora óta tartó mozgáskorlátozottsága okán, festéshez a száját használja. Jelenleg Gentben él, főként tájképeket fest.
 
Hervé-Lóránth Ervin
herve
Hervé-Lóránth Ervin magát „polihisztérikus art designer” alkotónak vallja, egyszerre lakberendező, formatervező, szobrász, festő, író, oktató és antropológus. Az ipar- és képzőművészeti ágak mindegyikében tevékenykedik, mindennapjait átszövi a művészet holisztikus látásmódja.
 
Kalmár Zsuzsa 
kalmar
Kalmár Zsuzsa 11 éves kora óta él tolókocsihoz kötve. Nehezen mozdítja karjait, így lassan és nehézkesen dolgozik. A festés nála mást jelent, mint a megszokott mozdulatsorok. Képeihez elsősorban a fák iránti rajongásából merít ihletet.
 
 Christine Springuel 
springuel
A belga származású halláskárosult festőművészt pár éve teljesen lenyűgözték a különböző kövek és kavicsok, melyeket más-más területeken, mint pl. a Pirenneusokban és Bretagne-ban tanulmányozott, továbbá festett meg. Akril festményei modernek, az absztrakt és a realisztikus stílus keveredésével. Megjeleníti a tér szétszórt darabjait és a különböző egységekről visszaverődő fényt. A mozgást és precizitást egyszerre ábrázolva kompozíciói egy időtlen világon keresztül érnek el a közönséghez.
Zilahi Ica Mária 
  zilahi
Zilahi Ica Mária egy évig járt akvarell és grafika szakra Nagyváradon, majd autodidakta módon, művésztáborokban tanult festeni. Képeivel szeretné megmutatni közönségének a minket körülvevő világot saját, kicsit szarkasztikus nézőpontjából. A sklerozis multiplexben szenvedő művészt az akvarell, a pasztell és a különböző vegyes technikák alkalmazása érdekli, valamint szeret erős, élénk színeket használni. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség