Iratkozzon fel hírlevelünkre

Ünnepi Megemlékezések

Ünnepi megemlékezések itthon és világszerte

’56-os megemlékezések a Balassi Intézet szervezésébe.

A külföldi Magyar Intézetek, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták szervezésében közel 25 országban tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

A programokon neves magyar és külföldi előadók közreműködésével komolyzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések és irodalmi előadások szerepelnek. Több országban az oktatási és kulturális szakdiplomatákkal, esetenként a magyar külképviseletekkel közösen szervezett fogadások keretében emlékeznek meg október 23-ról.

Bécsben és Berlinben a magyar intézetek a nemzeti ünnephez kapcsolódó megemlékezéseket Magyarország Nagykövetségével közösen szervezik a követségi rezidencián. 

Brüsszelben  2013. október 15-én tartottak megemlékezést az egykori vásárcsarnok, az Halles Saint-Géry épületében a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság, az Európai Néppárt magyar delegációja és a Balassi Intézet, Brüsszel közös szervezésében. Az eseményen köszöntőt mondott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Gyürk András, az Európai Néppárt magyar képviselőcsoportjának vezetője. Koncertet adott a Balázs Elemér Group. Október 23-án megemlékezést tartanak a Magyar Házban, október 27-én pedig szentmise keretében emlékeznek meg a forradalom áldozatairól a Szent Mihály és Szent Gudula székesegyházban, amit koszorúzás követ az ismeretlen katona emlékművénél.

Budapesten, a Balassi Intézet központi épületében 2013. október 22-én tartanak megemlékezést. Ennek keretében beszédet mond Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója és részletek hangzanak el a Kieselbach Galéria gondozásában megjelent, az akkor 14 éves Kovács Jánosnak a forradalom napjaiban írt naplójából a Balassi Intézetben tanuló, magyar származású diákok közreműködésével. 

A Bukaresti Magyar Intézetben 2013. október 22-én nyílik Szabó Vilmos emlékkiállítása. A különböző alkotói korszakokból és a jellegzetes technikák szerint történt válogatás az erdélyi magyar festő és művészeti író életművének legreprezentatívabb alkotásait sorolja fel. A tárlatot Szabó Attila, a Szilágy Megyei Történelmi és Művészeti Múzeumának osztályvezetője nyitja meg. A kiállítás-megnyitót Tihanyi Zsuzsanna zongoraművésznő előadóestje követi. Az Intézet 2013. október 23-án a nagykövetséggel közös koszorúzást és megemlékezést tart Nagy Imre snagovi emlékoszlopánál, fogságának helyszínén. 

Delhiben  2013. október 3 - november 1. között a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban az 1956 - A Szabadság reménye című dokumentum-fotókiállítást láthatja a közönség. A közel 40 korabeli fotó hitelesen dokumentálja a Forradalom eseményeit és mindig nagy érdeklődésre tart számot az Intézetbe látogató indiai közönség körében. Az idősebb generáció emlékezetében még élénken él, hogy Jawaharlal Nehru, India akkori miniszterelnöke hogyan próbálta az ENSZ-ben segíteni a magyar forradalmárokat és Magyarország érdekéért mindvégig bátran kiállt nemzetközi fórumokon is. 2013. október 24-én a Fábri filmklubban Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők. A játékfilm előtt Török Ferenc Play your own Game 1956 című dokumentumfilmje is levetítésre kerül.  

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ a nemzeti ünnephez kapcsolódó megemlékezéseket Magyarország Nagykövetségével közösen szervezi, a követségi rezidencián. 2013. október 23-án Bernadett Bogányi (furulya) és Satu Elijärvi (zongora) koncertje teszi ünnepélyesebbé a hivatalos megemlékezést. 

Október 25-én Haris László fotóművész, aki 13 évesen  bátyja Taxona fényképezőgépével megörökítette a forradalom helyszíneit, emlékezik az 56-os eseményekre képeivel és szavaival. A teljes fotósorozata a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban galériájában lesz megtekinthető 2013. október 30-tól November 29-ig. 

Londonban 2013. október 19-én a londoni református házban a MAOSZ (Magyarok Angliai Országos Szövetsége) hagyományos megemlékezést tart a nemzeti ünnep alkalmából. Megnyitó beszédet mond Csák János nagykövet. Az ünnepségen Kardos Katalin előadóművész a Gloria Victis! című verses-prózai összeállításával emlékezik 1956-ra. Az előadást Szalay Lajos grafikusművész forradalomról készített illusztrációi egészítik ki. Fellép az újonnan alakult magyar London Hungarian Symphony Orchestra Kaposi Gergely karmester vezényletével.

A Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban 2013. október 24-én beszélgetéssel egybekötött filmvetítést rendeznek, ahol Bergendy Péter Vizsga című filmjét mutatják be. Továbbá október 28-án Babus Antal irodalomtörténész, az MTA Könyvtárának munkatársa tart előadást Szovjet írók az 1956-os forradalom örvényében címmel.

A New Yorki Magyar Intézet idén a nagykövetség főszervezősége mellett vesz részt az október 23-i nemzeti ünnepi fogadás megszervezésében.

Párizsban  az október 23-i ünnepségen Rainer M. János, az ’56-os Intézet igazgatója mond ünnepi beszédet, majd a többszörösen díjazott, többek között Magyar Örökség díjjal is kitüntetett Angelica Leánykar ad ünnepi koncertet Bartók, Kodály, Kocsár Miklós, John Rutter, Franz Biebl és Tóth Péter műveiből. Október 24-én Jankovics Marcell animációs filmjét, az Ember tragédiáját láthatják az érdeklődők.

Párizsi hagyományok szerint október 20-án 11 órakor a Párizsi Magyar Katolikus Misszió megkoszorúzza Mindszenty József emléktábláját. Este hat órai kezdettel pedig a Párizsba látogató Áder János köztársasági elnök jelenlétében, az 1956-os Magyar Forradalom Magyar-francia Emlékbizottsága szervezésében, meggyújtják az öröklángot a Diadalív alatt a magyar forradalom emlékére. 

A Pozsonyi Magyar Intézet idén a nagykövetség főszervezősége mellett vesz részt az október 23-i nemzeti ünnepi fogadás megszervezésében.

A Prágában 2013. október 23-án a Prágai Magyar Intézet szervezésében Csalog Gábor zongoraművész ad ünnepi koncertet a prágai Zeneakadémia dísztermében. A programon W.A.Mozart, Szőllősy András és Liszt Ferenc művei szerepelnek.

Rómában 2013. október 22-én 16 órakor a Via de’ Cestari 34. szám alatt található 1956-os emléktáblán helyeznek el koszorút. Október 22-én este 20.30-kor a Kaláka Együttes ad ünnepi hangversenyt az 56-os forradalom évfordulója alkalmából. Október 23-án az RMA küldöttsége részt vesz a Capestranóban, Kapisztrán Szent János emléknapján rendezett hivatalos ünnepségen, amely 

hagyományosan az Olaszországban élő 56-os emigráció ünnepe, illetve a magyar-olasz kapcsolatok kiemelt színtere.

Stuttgartban a nemzeti ünnep alkalmából megemlékezést tartanak, melyen Pozsgay Imre tart beszédet. Ezt pódiumbeszélgetés követi, melyen a volt államminiszter illetve Szabó Zsolt, a Balassi Intézet, koordinációért felelős főigazgató-helyettes, vesz részt. A rendezvényen jelen lesznek a baden-württenbergi kormány képviselői, a kulturális és a helyi magyar szervezetek. 

A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja 2013. október 22-én 18 órától ünnepi megemlékezést tart a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban, amelyen fellépnek:a sepsiszentgyörgyi Pro Musica Kamarakórus, Szőcs Botond zongoraművész, Kicsid Gizella színésznő (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy), Kolcsár József színész (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy). A rendezvényen levetítik a Duna TV által készített 20 perces összefoglaló dokumentumfilm az 1956. október 23-i eseményekről.

A Szófiai Magyar Intézetben 2013. október 21. és november 8. között a Külföldi Művészetek Nemzeti Galériájában őrzött magyar grafikákból nyílik kiállítás. 

Október 23-án Jordan Ruszkov költőnek állít emléktáblát az SZMI társszervezőként a Magyar Nagykövetséggel együtt. Jordan Ruszkov költőt az ’56-os események kapcsán írt Szózat a Szabadságért című költeményéért többéves börtönbüntetésre ítélték, és a rendszerváltásig műveit nem publikálták.

Október 23-án a Magyar Nagykövetségen Lacsezar Tosev történészt, politikust a bulgáriai békés rendszerváltoztatásban betöltött kiemelkedő szerepéért, a demokratikus jogok és értékek betartásáért végzett több évtizedes parlamenti képviselői tevékenysége elismeréséért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, valamint Plamen Dojnov írót az 1956-os forradalom és szabadságharc bulgáriai visszhangjáról írt tanulmányiért a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntetik ki. 

Szliven városában a Modern Műhely alkotócsoport műveiből nyílik textilkiállítás Átváltozások címmel 2013. október 23-án.

Tallinban a Magyar Intézet 2013. október 31-én irodalmi est keretében, Ottlik Géza észt nyelven megjelent Iskola a határon című könyvének bemutatásával  emlékezik meg az 1956-os forradalomról. 

Varsóban Engelmayer Ákos, korábbi varsói magyar nagykövet és Tischler János igazgató tartott előadást 2013. október 15-én Lomzában, majd 2013. október 29-én Plockban, a Mazóviai Múzeumban. 2013. október 23-án az 1956-os magyar-lengyel emlékmű Poznan városában. Az emlékmű létrehozásának kezdeményezője Intézetünk volt, a vállalkozás Poznan városa, a magyar Trigránit cég, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a Lengyel Államvasutak és a Magyar Intézet összefogásában valósul meg. Az ünnepség magyarországi díszvendége Mansfeld László, kinek 1959-ben kivégzett bátyja, Mansfeld Péter nevét utca viseli a Poznanban. A Nemzeti Emlékezet Intézetének megbízásából 30 perces dokumentumfilm készült a poznaniak 1956-os szolidaritásáról és önzetlen segítségnyújtásáról a szabadságukért harcoló magyarok számára, melynek ünnepélyes bemutatására az emlékmű avatása után kerül sor. 

2013. október 25-én Tischler János igazgató tart előadást az 1945 utáni lengyel és a magyar történelem azonos és eltérő vonásairól Varsóban, a Nemzeti Emlékezet Intézetében. Október 27-én a varsói Függetlenségi Múzeummal közös rendezvény keretén belül ünnepi koncertet ad Wojciech Proniewicz és Wojciech Waleczek Liszt Ferenc műveiből. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség