Iratkozzon fel hírlevelünkre

Lektori és vendégtanári állások

A honlap tartalma nem frissül. Naprakész információ az új kulturális diplomáciai honlapon lesz elérhető.

Lektoraink és vendégtanáraink 20 ország egyetemein tanítanak magyar nyelvet, nyelvészetet, irodalomtudományt és egyéb hungarológiai tárgyakat. Általában 30-35 vendégoktatónk (lektor és vendégtanár) tanít külföldön. Megbízásuk legfeljebb négy évre szól, így évente általában 10-15 oktatói állást hirdetünk meg. A vendégoktatóinkat fogadó intézményekben kínált magyar nyelvi és hungarológiai képzések nagyon változatos formát öltenek és az egyszerű, teljesen fakultatív lektorátusi nyelvtanfolyamtól kötelezően választható kurzusokon át a hungarológia szakos egyetemi (BA+MA+PhD) képzésig terjednek. Eltérőek a szervezeti keretek is: az egyszemélyes lektorátus a tanszékig (a részleteket l. a Külföldi lektorátusok menüpont alatt).

Feladatok: A lektorok elsősorban magyar mint idegen nyelvet és országismeretet oktatnak, emellett azonban nyelvészeti és/vagy irodalomtudományi kurzusokat is tartanak. Vendégtanárainknál a nyelvórák és szaktárgyi kurzusok aránya fordított, ők elsősorban magyar nyelvészetet, irodalomtudományt (esetenként más hungarológiáva kapcsoaltos tudományágat) tanítanak és kevesebb nyelvórát tartanak.

Fontos feladata mind a lektornak, mind a vendégtanárnak, hogy segítse külföldi kollégái magyarországi kapcsolatrendszerének kiépítését és bővítését, és hogy első kézből nyújtson megbízható és friss információkat Magyarország tudományos, kulturális, művészeti, társadalmi és közéleti viszonyairól.

Mind a lektor, mind a vendégtanár emellett részt vesz az őt fogadó szervezeti egység (tanszék) tudományos munkájában, egyéb feladatainak ellátásában (a diákokkal való kapcsolattartástól, diákműhelyek szervezésétől és a tanszéki konferenciák, ünnepségek rendezésétől a Magyarországra irányuló pályázatok elkészítésében való segítségnyújtáson át a nyelvvizsgáztatásig és felvételiztetésig) és közösségi életében, és ha lehetősége van rá, magyar kulturális programokat szervez (a magyar kulturális intézettel, illetve a nagykövetséggel együttműködve).

Munkafeltételek: A néhány ingázó rendszerben működtetett oktatóhelytől eltekintve (ezt a pályázati felhívásban jelezzük) a vendégoktatónak ki kell költöznie a fogadó országba, és (ha itthon állásban van) magyarországi munkahelyéről fizetés nélküli szabadságra kell mennie.

A vendégoktatóval az őt fogadó külföldi egyetem létesít munkaviszonyt, és a fogadó egyetem határozza meg a pontos munkafeltételeket is (heti óraszám, megtartandó kurzusok, stb.). A társadalombiztosításról (egészség- és nyugdíjbiztosítás), illetve a lakhatásról szintén a fogadó fél gondoskodik. A Balassi Intézet taneszközökkel segíti a fogadó intézményt és amennyiben szükséges, kiegészítheti a vendégoktató külföldön kapott munkabérét.

A lektori, vendégtanári megbízások határozott idejűek, időtartamuk 1-4 évig terjed.

Kinek a jelentkezését várjuk? A betöltendő állás szempontjából szakirányú egyetemi (MA) diplomával rendelkező magyar anyanyelvű, Magyarországon élő, nyitott, rugalmas és talpraesett, jó szervezőkészségű, önállóan dolgozni tudó magyar állampolgárok pályázatát várjuk, akik rendelkeznek oktatói tapasztalattal, szeretnek tanítani és ismerik Magyarország tudományos, kulturális és művészeti életét, felsőoktatási és társadalmi viszonyait.

A részletes feltételeket tartalmazó éves pályázati felhívásunkat minden év őszén tesszük közzé.

Az aktuális felhívások itt olvashatóak 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
25
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események