Iratkozzon fel hírlevelünkre

Vendégoktatók a Magyar Kultúráért

A honlap tartalma nem frissül. Naprakész információ az új kulturális diplomáciai honlapon lesz elérhető.

A programról

A Vendégoktatók a Magyar Kultúráért (VMK) program több éves múlttal rendelkezik a Vendégoktatói Hálózaton belül. A Balassi Intézet által az oktatási tárca kétoldalú munkatervei alapján külföldre kiküldött, az őket fogadó egyetemen magyar mint idegen nyelvet, nyelvészetet és irodalomtudományt oktató lektoroknak és vendégtanároknak 2008-2011 között lehetősége nyílt kulturális programok szervezésére. Átmeneti forráshiány miatt a program 2014-ben indult újra.

A program nagymértékben járul hozzá a magyar nyelv és kultúra külföldödön való megismertetéséhez és a külföldi magyarságtudományi tanszékek és szakmai műhelyek nagyobb láthatóságához. A VMK program ez által fontos részét képezi a Vendégoktatói Hálózatnak, mely a magyar kulturális diplomácia egyik eszköze, és amelynek célja a magyarság jó hírének terjesztése szerte a világban.

A Vendégoktatók a Magyar Kultúráért program célkitűzései

A vendégoktatók elsődleges feladata magyar nyelvórák és más hungarológiai kurzusok megtartása a fogadó egyetemen, de igény esetén a lehetőség adott, hogy oktatómunkájuk mellett kulturális programok szervezésébe is fogjanak.

A VMK program célja a magyar nyelv, kultúra, szokások és tudomány külföldi népszerűsítése érdekében, nagyobb közönségnek szervezett projektek – kulturális rendezvények, rendezvénysorozatok, filmvetítések, hangversenyek, koncertek, kiállítások, kiadványok, gálaestek, táncházak – támogatása, amelyek elsősorban nem az oktatóhely diákjainak és/vagy oktatóinak szólnak. Habár a vendégoktatók helyben nem rendelkeznek intézményi háttérrel, mégis nagy sikerrel rendezik meg évről évre az általuk megtervezett és elképzelt programokat, többnyire olyan városokban, ahol nem működik magyar kulturális intézet, így ezeken a helyeken nagyobb érdeklődés mutatkozik az ilyen jellegű események iránt.

A szervezési folyamatok során az oktatók együttműködnek helyi partnerekkel, de, a távolságoktól függően – a legközelebbi magyar kulturális intézettel, illetve szakdiplomatával is. Azokban az országokban (pl.: Oroszország) vagy városokban (pl.: Párizs), ahol több vendégoktató is tartózkodik, a programok megszervezése, az általános célkitűzéseken felül, erősíti az oktatók és a fogadóintézetek közti együttműködést is.

Amennyire eltérő jellegű a vendégoktatók állomáshelye, olyan széles skálán mozognak az általuk tervezett programok is. Rövidfilmszemléktől kezdve, irodalmi fesztiválokon keresztül egészen az opera és operett gálaestig a rendezvények a magyar kultúra sokszínűségének számos oldalát vonultatják fel. A VMK támogatásával megrendezett programok rendszerint beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, sőt az esetek többségében túl is szárnyalják azokat. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a magyar kultúrával kapcsolatos programokra, rendezvényekre való igény folyamatos, sőt az érdeklődés tovább növekedett a korábbi évekhez képest:

 

2008

9 országban

13 vendégoktató

15 program

2009

10 országban

13 vendégoktató

15 program

2010

4 országban

4 vendégoktató

5 program

2011

6 országban

7 vendégoktató

9 program

2014

8 országban

9 vendégoktató

15 program

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy azt a fenti táblázat is mutatja, a magyar kulturális programok száma ismét növekedésnek indult 2010 után, ami a nagyobb érdeklődésnek is köszönhető, és amit a pozitív hangvételű beszámolók is igazolnak. A 2014-es évben, Pekingben megrendezésre került, magyar, táncos vonatkozású rendezvényen összesen körülbelül 150-200 ember lehetett részese a zenének és a táncnak, külföldiek, magyarok, kínaiak, diákok és tanárok egyaránt. A Szófiában és Szkopjéban 2014 májusában megrendezett Lajkó Félix koncert és a szeptemberben lezajlott ZOOM Hungary rövidfilmszemle is nagy létszámú közönséget vonzott és eljutott különböző korosztályokhoz is, ezzel újabb célközönséget is teremtve, ami ugyancsak nagy sikernek könyvelhető el.

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
25
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események