Iratkozzon fel hírlevelünkre

VMK 2011

A 2011-ben megrendezésre került programokról

 

Bár lektoraink és vendégtanáraink feladata a magyar nyelv és hungarológia tanítása külföldre, nem zárkóznak be a tantermekbe: ha van lehetőségük, nagyobb közönségnek is szerveznek rendezvényeket. 2011-ben nyolcan vállalkoztak a programszervezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából a Vendégoktatók a Magyar Kultúráért program keretében.

Közel 1000 fő látogatta a Bordeaux-i lektorunk, Varga Róbert által negyedszer megrendezett „Interférences hongroises" programsorozat különböző rendezvényeit, amelyek mindenki számára kínáltak valamit: sor került két tudományos-ismeretterjesztő hungarológiai előadásra az egyetemen, március végén két alkalommal a város Európa Házában kisiskolások és tanáraik ismerkedhettek meg  magyar mondókákkal és népi motívumokkal (valamint málnaszörppel és kakaós csigával). Az egyetem filmklubjában az idén Szomjas György Falfúró és Török Ferenc Moszkva tér című filmjeit vetítették francia felirattal. Májusban sor került egy író-olvasó-találkozóra is, Krasznahorkai László két kötetének francia megjelenése alkalmából. A magyar stand az idén az egyetemre (ahol egyben magyar ösztöndíj-lehetőségekről is lehetett tájékozódni), az Európa Házba és a májusi Európa-nap alkalmából a Garonne rakpartjára vonult ki, ahol délben babgulyást osztogattak. Az idei rendezvény-sorozat egyébként is erősen gasztronómiai színezetű volt, új partnerként ugyanis beszállt a Twin Tea Wine gasztróház, ahol április elején három magyar estet is rendeztek: borkóstolást, magyar vacsorát, és magyar főzőklub-estet, sőt, az egyetem menzáján is tartottak magyar napot rakott krumplival, csirkepaprikással és cigánypecsenyével.

Kávéházi asztalok között zajlott le a PR Evolution Dance Company a „Kávéházi performansz"-a, így a macedón közönség szinte testközelből élvezhette az együttes mozgásművészetét a júliusban rendezett Szkopjei Nyár című fesztivál keretében, a leköszönő szkopjei lektor, Pápai Sarolta szervezésében. Utóda, Czinege-Panzova Annamária átvette a szervezést, így ősszel a Pavane együttes utcai felvonulásával (és esti fellépésével) folytatódott a magyar program. Az irodalomkedvelők Szécsi Noémivel beszélgethettek, akinek a Kommunista Monte Cristo című regénye nyáron jelent meg macedón fordításban; a Mala Stanica galériában pedig Barkóczi Csaba fotóiból nyílt kiállítás. A leginkább közönség csalogató program azonban a Kerekes Band koncertje volt, amely 200 fős bulit tartott a szkopjei ifjúsági kulturális központban.

A Kerekes Band mini turnéjának a harmadik állomása volt a szkopjei koncert, ahova Bulgáriából érkeztek. Szófiában 250, Veliko Tarnovóban 100 fős közönség előtt léptek fel, és nagy sikert arattak a jórészt egyetemista korúakból álló közönségnél, akik közül sokan most találkoztak először a magyar kultúrával. A szórakozás mellett azonban a tudományra is figyelt a szófiai vendégtanárunk, Bedecs László: az Istok-Zapad kiadó gondozásában bolgár nyelvű hungarológiai tanulmánykötet jelent meg, amely online is olvasható: http://iztok-zapad.eu/books/book/837

Két programmal lépett fel a Misztrál együttes Prágában, Fercsik Erzsébet szervezésében: az Álomkófic című interaktív eseményen 60 magyar származású, óvodás és iskolás korú gyerek és szülő vett részt, míg a Gyöngyöt az embernek című irodalmi összeállítás felnőtteknek szólt – a cseh nyelvű közönségnek szinkrón tolmács segített, és a magyartanfolyamokon rendhagyó órákon készültek a koncertre, amelyen 50-60 fő vett részt.

Marosvásárhelyi vendégoktatónk, Lantos Erzsébet rendhagyó feladatot végez: nem idegen nyelvként tanítja a magyart, ahogy a többi lektorunk, hanem színpadi beszédtechnikát oktat, és az általa szervezett programsorozat is szervesen kapcsolódott munkájához: mese-vers-hangjáték tagolással három estet szervezett a marosvásárhelyi színházban, amelynek fellépői előtte workshopon osztották meg tudásukat az előadóművészi pályára készülő hallgatókkal. A sort Berecz András mesemondó nyitotta, őt a vers-est követte, amelyen Papp Tibor "gépverselt", Csengery Adrienne „versénekelt", Szkárosi Endre „versüvöltött", Szilágyi Ákos "énverselt". A sort Ladik Katalin költő-színész-performer zárta egy performasz workshoppal, amelyet az Alice című előadás bemutatása követett.

Moszkvában szintén két programot szervezett a lektor, Túróczki Szilvia: kézenfekvő választás Tompos Kátya, aki (bár most először szerepelt közönség előtt) családi kötődései okán is számot tarthat az orosz közönség fokozott érdeklődésére, amit a Köntörfalak című film és a vetítést követő közönségtalálkozó fogadtatása és sikere igazolt is. Két alkalommal lépett fel a Gázsa zenekar, és míg az első estet az ötvenfős közönség a (moszkvai magyar intézetben található) helyiség adottságainak megfelelően ülve hallgatta végig, a másnap a Szreda Obitanyija klubban rendezett koncertet táncház követte, amelyen 80 fős közönség feledkezett bele a magyar táncokba.

Marosvásárhely0...
Marosvásárhely0...
Marosvásárhely0...
Marosvásárhely0...
Marosvásárhely0...
Marosvásárhely0...
Marosvásárhely0...
Prága01
Prága02
Prága03
Prága04
Szkopje01
Prága05
Szkopje02
Szkopje03
Szófia

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
20
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események